hafiza aise
Wed 11 May 2011, 05:16 pm GMT +0200
Hz. İbrahim'in Duaları
Hz. İbrahim, ufukta kaybolacağı bir noktaya geldiğinde geri dönecek ve ellerini açarak Rabb-i Rahim'inden şöyle niyazda bulunacaktı:
- Ey bizim Rabbimiz! Şüphesiz ben, zürriyetimden bir kısmını Senin kutsal mabedinin yanında, ekin bitmez bir vadide yerleştirdim.
'Yerleştirdim' ifadesinden açıkça anlaşıldığı üzere; o, henüz hiçbir hayat emaresi görülmeyen bu vadinin, büyük bir yerleşim yeri olacağını ifade ediyordu. Aynı zamanda burası, yeryüzündeki ilk binanın inşa edildiği önemli bir yer; ilkle sonun buluşacağı Bekke vadisiydi.
Hz. İbrahim, niyazına şöyle devam etti:
Taberi, Tefsir, 13/152
- Ey bizim Rabbimiz! Namazı gereğince kılsınlar diye böyle yaptım.
Anlaşılan, buraya gelişteki asıl hedef de, insanı Rabbe yaklaştıran kulluk vazifesiydi. Ve bu vazifeyi doruk noktada temsil edecek olan Zat burada zuhür edecek; dünya, buradan doğan nur ile, külli manada bir kullukla tanışmış olacak ve ubudiyet adına aydın bir hüviyete bürünecekti.
Bir talebi daha vardı Hz. İbrahim'in:
- Ya Rabbi! Artık, insanların bir kısmının gönüllerini onlara doğru yönelt, onlan her türlü ürünlerden nzıklandır ki Sana şükretsinlcrl-
Yakanşlannda, kendisine ait vazifeyi yerine getirdiğini bildirme ve muştusunu verdiği hususların da Rabb-i Rahim tarafından gerçekleştirilmesini talep vardı. Zira kulaklannda, ömrünün kemale erdiği dönemde hamile kalan hanımının sevincini paylaştığı anlardaki duyduğu şu müjdenin yankılan çınlıyordu:
- Şüphesiz ki Hacer, erkek bir çocuk dünyaya getirecek ve onun doğurduğu evladın neslinden gelecek birisinin eli, bütün insanlığın üzerinde hakim olacak. Ve herkesin eli de, huşü ve itaatle O'na açılacak.s
Hz. İbrahim için, bundan daha büyük bir saadet olamazdı; yıllardır ümidini kesmeden beklemenin mükafatını görüyordu. Hem de, sadece doğacak oğluyla sınırlı olmayan bir mükafat ... Torunlan arasından çıkacak Son Nebi'nin zuhüru ve insanlığın da O'nun etrafında kenetlenmesi hakikati ...
Dua dua yalvanrken Hz. İbrahim'e şunlar vahyedilecekti: - Senin duanı, İsmail hakkında kabul ettim ve ona bereket ihsan ettim. Ondan sonra nice nesiller gelip geçecek, ama gün gelecek esas itibariyle onun nesIinden on iki yüce karnet zuhür edecek. Ve Ben, onu büyük bir cemm-i gafire reis yapacağımls
İbrahim, 14/37
3 İbn Kesir, el-Bidaye , 1/153 4 İbn Kesir, el-Bidaye, 1/153
İşte Hz. İbrahim, adımını atarken bu tecrübe üzerinde yürüyor ve ilahi yönlendirmenin gereğini yerine getirmenin mücadelesini veriyordu.