- Hurma Satışının Caiz Olmayan Türü

Adsense kodları


Hurma Satışının Caiz Olmayan Türü

Smf Seo Versiyon , -- Seo entegre sistem.

rray
sidretül münteha
Sat 5 November 2011, 04:32 pm GMT +0200
12. Hurma Satışının Caiz Olmayan Türü


20. Atâ b. Yesâr'dan: Resûlullah (s.a.v.):
«— Hurma hurma ile eşit olarak (misli misline) satılır» buyuranca, kendisine:
«— Ya Resûlullah, senin Hayber'deki zekât memurun bir Öl­çek hurmayı iki ölçek hurma karşılığında alıyor» denildi. Bunun üzerine Resûlullah:
«— Onu bana çağırın» buyurdu. Çağırdılar, huzura gelince Resûlullah (s.a.v.):
«— İki ölçek hurma karşılığında bir ölçek hurma mı, alıyorsun?» dedi. Memur:
«— Ya Resûllallah, bana iyi cins hurmayı kötü cins hurmayla değişirken eşit olarak vermiyorlar» deyince, Resûlullah (s.a.v.):
«— O halde kötü cins hurmayı para ile sat, sonra bu pa­ra ile iyi cinsini al.» buyurdu.[21]
 
21. Ebû Said el-Hudrî ve Ebû Hureyre'den: «Resûlullah (s.a.v.) birini Hayber'e zekât memuru tayin etti. Memur kaliteli hurmalarla dönünce Resûlullah:
«— Hayber'in bütün hurmaları böyle mi?» diye sordu. Memur da:
«— Hayır vallahi Ya Resûlullah, biz topladığımız kalitesiz zekât hurmalarının iki ölçeğini bir ölçek kaliteli hurma ile ve üç öl­çeğini iki ölçeği ile değiştiriyoruz,» deyince Resûlullah:
«—Böyle yapma. Kalitesiz hurmayı para ile satarak ye­rine kalitelisini al» buyurdu.[22]
 
22. Zeyd Ebû Ayyaş'dan: «Ben Sa'd b. Ebî Vakkas'a süit[23] kar­şılığında arpanın (satın alınmasının hükmünü) sordum». Sa'd:
«— Ölçekte hangisi daha çoktur?» dedi. Ben:
«— Arpa» deyince, Sa'd beni bundan men etti ve dedi ki:
«— Resûlullah'ı (s.a.v.) işittim, Kendisine yaş hurma karşılığında kuru hurma satın alınmasının hükmü sorulduğunda; «Yaş hurma kuruyunca noksanlaşır mı?» buyurmuş, onlar da evet nok-sanlaşır deyince buna müsaade etmemişti.[24]



[21] Hadis, mürseldir. İbn Abdilber derki: Davud b. Kays onu, Zeyd b. Atâ ile Ebû Saîd el-Hudrî'den mevsul yapmıştır.
Hadisden, aynı cinsten farklı kalitelerdeki meyveler birbirleriyle değiştiri­lince miktarlarının eşit olması gerektiğini Öğreniyoruz. Fazlalık faiz olur. Hanefılerin görüşü de böyledir. (Bk. Meydanı, el-Lübab, c. 2, s. 38).
[22] Buharı, Buyu, 34/89; Müslim, Musakat, 22/18, no: 95.
[23] Süit: Buğday ile arpa arasında hububat türünden bir şeydir. Arpa kadar kapçığı yoktur.
[24] Ebu Davud, 22- Buyu, 18; Tirmizî, 12- Buyu, 14; Nesaî, 44- Buyu, 36; îbn Mâce, 12- Ticârât, 53; Şarî, Risale, no: 907; Şeybanî, 765. Arpanın süit karşılığı satılması, ya peşin, ya da vadeli olur. Peşin olursa Hanefilere göre, birbiriyle farklı değiştirilmesi caizdir. Zira cinsler ayrılır. Cinsler ayrı olunca faizin kapsamına girmez. Vade ile olursa, o zaman caiz değildir. Kuru hurma mukabilinde yaş hurma alınmasına gelince, mesele Hanefilerce*ihtilaflıdır. Ebû Hanifeye göre caiz, Ebû Yusuf, Muhammed ve diğer mezhep imamlarına göre caiz değildir. (Sehâranfûrî, Bezlül-Mechud, c.15, s. 19-20)

sumeyye
Tue 19 May 2015, 07:05 pm GMT +0200
s.a.. , haksizliga karsi her zaman dogruyu ögütleyen Rahmet Peygamberi s.a.v bu konuda da aydinliga kavusturmus ashabi kirami ve bizleri de elhamdulillah..Rabbim c.c razi olsun kardesim.

ikranur 7d
Tue 19 May 2015, 07:10 pm GMT +0200
paylaşım için Allah razı olsun.