- Hulle nikahı

Adsense kodları


Hulle nikahı

Smf Seo Versiyon , -- Seo entegre sistem.

Array
hafiza aise
Wed 1 June 2011, 03:29 pm GMT +0200
2— Hülle Nikâhı:                                                                 

 

Hülle nikâhına gelince, Müsned ve Tirmizî'de İbn Mes'ûd'dan yapılar rivayette, Hz. Peygamber'in, (s.a.) hülle yapana da, yapılana da lanet ettiğ belirtilir.[591] Tirmizî, bu hadisin hasen—sahih olduğunu söyler.

Müsned'de merfû olarak rivayet edilen Ebu Hureyre hadisinde de; "Al lah hülle yapana da, yapılana da lanet eder (veya etsin)." buyrulur.[592] İsnâ di hasendir.

Yine Müsned'Ğe Hz. Ali'den de aynı rivayet nakledilir[593]

İbn Mâce'deki Ukbe b. Âmir hadisinde Hz. Peygamber (s.a.) "Size iğ reti tekeyi haber vereyim mi?" dedi. Ashab: "Evet (bildir), ya Rasûlallah!' dediler. Buyurdu: "Helâl kılmak için evlenen kimsedir. Allah buna da, o ko caya da lanet etsin."[594]

Bu dört büyük sahabî, Hz, Peygamber'in (s.a.) hullecilere, hem yapan hem de yapılana lanette bulunduğuna şahitlik etmişlerdir.

Hz. Peygamber'in (s.a.) hadislerindeki ifadesi ya, Allah'tan bir habeı dir ve var olan laneti bildirmektedir, ya da "lanet etsin" şeklinde bedduadu Bu da (peygamber duası olması hasebiyle) kesinlikle müstecab dir duadır. B hulleciliğin, işleyeni mel'un sayılan büyük günahlardan (kebâir) olduğunu ifad eder. Medine âlimleri, hadis ehli ve fukahasına göre, hulleciliğin böyle ifad edilerek, karşılıklı, anlaşarak ya da içinde saklanarak (kasıt) yapılması an sında bir fark yoktur. Çünkü akitlerde muteber olan kasıtlardır. Ameller, n yetlere göredir. Tarafların danışıklı olarak üzerinde anlaştıkları bir şart, if; de edilmese bile aynen açıksa söylenmi'ş gibidir. Sözler, o şeylere söylemiş o mak için değil, bir takım mânaları göstermek için kullanılır. Mâna ve mal satlar açıksa, söylenen sözler dikkate alınmaz. Çünkü sözler, vasıtadır ve (oı larla ulaşılmak istenen) amaçlar gerçekleşmiştir. Şu halde üzerine gerekli hı kümlere de etkisini gösterecektir. [595]


[591] Hadisin sahih olduğunu Tirmizî, İbnu'l-Kattân ve İbn Dakik el-ld söymislerdir.                                                                                                     

[592] Ahmed, 2/323; Beyhakî, 7/208. Müellifin de söylediği gibi senedi hasendır.

[593] Ahmed, 660, 671. Tirmizî, 1119; İbn Mâce, 1935; Beyhakî, 7/208. Senedinde zayıf bir r. olan Haris el-A'ver varsa da şahitleri ile güçlenmektedir.

[594] İbn Mâce, 1936; Hâkim, 2/199; Beyhakî, 7/208. Senedi hasendir. Hâkim sahih olduğu söyler, Zehebî ona katılır. Ayrıca şahitleri vardır. Bk. İbn Mâce, 1934; Tırmızı, 1119.

[595] İbn Kayyim el-Cevziyye, Za’du’l-Mead, İklim Yayınları: 5/217.