- Hükümlerle İlgili Durumlar

Adsense kodları


Hükümlerle İlgili Durumlar

Smf Seo Versiyon , -- Seo entegre sistem.

Array
seymanur K
Tue 6 September 2011, 04:10 pm GMT +0200
Hükümlerle İlgili Durumlar


Hükümlerin; kalp, beden, uzuvlar, duyu organları, mal, mekan ve zamanla İlişkisi vardır.

Allah'a yapılan itaatlerin hepsi bedenîdir. Ancak bir kısmı mallarla da il-5İIİ olduğu için bedenî ve malî olanlar diye ikiye ayrılmışlardır. Mallarla il­gili olan itaatler; vakıf ve vasiyette olduğu gibi bazen sözle, fakirlere zekat ve çefaret vermede olduğu gibi bazen fiille ve kefaret olarak köle azat etmede olduğu gibi bazen ıskatla olur.

Allah hakkı ya da kul hakkı olup kalplere ilişkin hükümler: Allah hakla-gaye ve vesileler şeklinde ikiye ayrılır. Mesela Allah'ın zat ve sıfatlarım bil-lek gaye, hükümlerini bilmek ise vesiledir. Çünkü asıl istenilen şey hüküm-»ri bilme değil, onlarla amel etmektir.

İnsanın halleri de ikiye ayrılır: Birincisi, Allah'a karşı huşu duyma ve )'nu yüceltme gibi bizatihi gaye olanlar. İkincisi, Allah'tan korkma ve ümit İtme gibi vesile olanlar. Çünkü Allah'tan korkma, görülecek cezadan ötürü rnun emirlerine karşı gelmeye engel olur. Allah'tan ümit etme ise, alınacak pvaplardan ötürü O'na itaat etmeye götürür. Niyet örneğinde gibi ılble ilgili kul haklarının hepsi vesiledir.

Bütün haklar, ya iyilikleri yapma ya da kötülüklerden sakınmadan ib~ K Biz burada kalple ilgili Allah haklarından iyi olanları zikredip sözü fazla tatmaya gerek olmadığından kötü olup sakınılması gerekenleri zikretmekeğiz.