- Hisar Camii'nde sabah namazında çay geleneği

Adsense kodları


Hisar Camii'nde sabah namazında çay geleneği

Smf Seo Versiyon , -- Seo entegre sistem.

rray
ehlidunya
Thu 30 August 2012, 01:29 pm GMT +0200
Hisar Camii'nde sabah namazında çay geleneği yeniden başladı



İzmir Hisar Camii'nde 20 yıl önce sona eren bir gelenek yeniden hayata geçirildi. Cemaat, cuma günleri sabah namazı sonrası Kur'an-ı Kerim meali, Hadis-i Şerif ve Esma-i Hüsna okuyor. Bir de çay içiyor, simit yiyor, birbirlerine hal hatır soruyor. Dostluk bağlarını geliştiren esnaf, geçmişi de yad ediyor.

Osmanlı Devleti zamanında yapılan ve bir dönem unutulan 'sabah namazı sonrası çay sohbeti'ni yeniden Fethullan Gülen Hocaefendi canlandırmıştı. 1990'lı yıllara kadar da devam ettirmişti. Gelenek 1990'lı yıllarda Hocaefendi'nin İzmir'den ayrılmasıyla da tekrar son bulmuştu. Aradan geçen 20 yılın ardından ise ecdada büyük bir vefa örneği sergileyen cami cemaati ve Konak Müftülüğü çay sohbetleri geleneğini yeniden başlattı. Uygulamayla birlikte artık cuma günleri sabah namazının ardından; Kur'an-ı Kerim meali ve hadis-i şerif dersleri yapılıyor. Sohbet sonunda ise cemaate simit ve çay ikram ediliyor.

İlk olarak Konak'taki tarihî Hisar Camii'nde başlayan sohbetleri cami imam hatibi Süleyman Özer yapıyor. Hadis-i şerif ve Kur'an-ı Kerim meali derslerinin yapıldığı sohbette Esma-ül Hüsna da okunuyor. Birlik ve beraberlik açısından sabah namazının önemine dikkat çeken Konak Müftüsü Zeki Aksoy, "Toplumun huzuru ve birlik beraberliğin sağlanması için insanların bir araya gelmesi, cemaat olması çok önemli. İnsanlar uykularından feragat ederek sabah namazına kalkıyorlar. Biz de insanları camide buluşturup sabah vaktini Kur'an-ı Kerim'le değerlendirmelerini istiyoruz." diyor.

Hisar Camii'nde Hocaefendi'yi 6 yıl dinleyen ve hiçbir sohbetini kaçırmayan Şahin Uğurlu ise o günleri özlemle yâd ediyor. Çevre illerden sohbetlere katılımın çok yoğun olduğunu dile getiren Uğurlu, o dönemlerde sabah namazına gelen cemaatin camiye sığmadığını anlatıyor. Sabah sohbetleri vesilesiyle dostluk kardeşlik bağlarının kuvvetlendiğini ifade eden Uğurlu, "Hocaefendi dini konuları anlatırken cami cemaati huşu içinde dinliyordu. Sohbetini yapıp dua ettikten sonra bize dönüp, 'Hadi bakalım gıdanızı aldınız mı? Şimdi mağazanızı açınız. Ben de mağazamı açayım' derdi. Biz de hayır dualarıyla dükkânlarımızı açardık." ifadelerini kullanıyor. Çocukluğunda babasıyla birlikte Hocaefendi'nin sabah sohbetlerine katıldığını aktaran esnaf Mustafa Erduran da sohbetlerin tekrar başlamasından dolayı mutluluk duyduklarını kaydediyor. Erduran, sohbet geleneğinin tekrar başlamasından duyduğu memnuniyeti şöyle dile getiriyor: "O zamanlar sabah kılınan farz namazının ardından küçük bir tesbihat yapılırdı. Tesbihattan sonra dua okunurdu. Daha sonra dükkânımızı açmaya giderdik. Çocukluğumda yaşadığım duyguları yine yaşayacağım. Bu sefer ben çocuğumu yanıma alarak bu sohbetlere katılacağım."

zaman

ehlidunya
Wed 27 March 2013, 04:09 pm GMT +0200
Esselamu aleykum ;Ne kadar hayırlı bir gelenek nekadar hayırlı günde yapılmış allahu zül celal daim kılsın