- Hikmet

Adsense kodları


Hikmet

Smf Seo Versiyon , -- Seo entegre sistem.

Array
saniyenur
Tue 31 July 2012, 12:05 pm GMT +0200
4- Hikmet

Hz. Peygamber'in tâlim ve terbiyesinin bir başka önemli boyutu da hikmettir. Bu kelime Kur'ân'da pek çok yerde değişik şekilleriyle kullanılmıştır ve karakter eğitiminde pratik tedbir, basiret ve uzak görüşlülük gibi özel­likleri benimsemenin büyük önemini yansıt­maktadır; bu özellikler belli bir durumda bir meselenin tam olarak anlaşılması gereği ve her hâlde aklî ve zihnî yeteneklerin kullanıl­masına olan ihtiyaç göz önünde bulundurul­duğunda önem kazanmaktadırlar. Her mese­lenin, her durumun ihtiyaç ve önceliklerine göre mantıkî ve mâkûl çözümü mevcuttur; meselâ karakter eğitim ve terbiyesi ile ilgili olan meseleyi, Kur'ânî hikmet, yukarıda zik­redilen Nahl sûresinin 125. âyetinde güzelce çözümlemiştir.

Hz. Peygamber'in karakter eğitimindeki bir diğer yöntem, İmar (insanları yaptıkları kötü işlerin sonuçları hakkında uyarmak) ve tebşir (iyilik yapanlara müjdeli haberler ver­mek) yoluyla hatırlatmada bulunmaktır, böy­lelikle insanların iyi ve merhametli bir karak­ter geliştirmeleri teşvik edilmiş olur.

Mükâfat ve ceza kavramları da aynı gayeye hizmet ederler. İyi davranışların sonucunda mükâfat alıp, kötü davranışlarından dolayı da cezalandırılacaklarını düşünen kişilerde kor­ku ile ümit arasında bir durum meydana gelir ve bu da insanlarda Kur'ân'da zikredilen ve Hz. Peygamber'in açıklamış olduğu Al­lah'ın gerekli gördüğü iyilik seviyesine ne ka­dar yaklaştıklarını anlamak için iyi davranış­larını tartmak arzu ve ihtiyacını doğurur. Mükâfat ve ceza yanında tevbe ve affedilme­yi de vermesi Allah'ın Rahmet sıfatının tecellisidir. Kur'ân şöyle buyurmaktadır: "De ki: Ey kendilerine kötülük edip aşırı giden kulla­rım! Allah'ın rahmetinden umudunuzu kes­meyin. Doğrusu Allah günahların hepsini ba­ğışlar..." (39: 53).

Bir hadis-i kudside Hz. Peygamber şöyle buyurmuştur, "Şeytan dedi ki; 'Ey Rabbim, Ben âdemoğlunu hayatı boyunca şaşırtaca­ğım. Allah buyurdu ki: 'Bana tevbe ettikleri sürece, ben de onları affetmeye devam edece­ğim"'.

Bir başka bakış açısıyla, iyi bir karakter in­sanların haklarına (hukuku'l-İbâd) riâyetin bir parçasıdır. Bu hususta Hz. Peygamber şöyle buyurmuştur: "Fakir kimdir bilir misi­niz?" Ashab "aramızdan parası, malı ve eşya­sı olmayandır" deyince, Hz. Muhammed "ümmetimin fakiri Allah'ın önüne namaz, oruç, zekat ibadetiyle çıktığı hâlde, ona kötü­lük yapmış, buna iftira etmiş, şunun malını yemiş, öbürünü öldürmüş olandır. Hakkını gaspettiklerinden her biri onun iyi amelleri­nin sevabından bir hisse alacaktır; böylece iyiliği tükenince yaptıkları kötülükler hesaba alınacak ve eğer günahı çoksa cehenneme atı­lacaktır."

Hikmet ve karakter terbiyesi ile ilgili önemli bir boyut ise insanların rahatsız edilmemesi­ne özen göstermek, İtidal ve dengedir. Karak­ter inşâcısı olan kimse ahlâkî öğüt ve dersler­le ilgili açıklama ve yorumlarını uygun, ko­laylaştırıcı ve müjdeleyicİ bir şekilde yapma­lıdır. Din konusunda aşırılık ve zorlaştırma­dan kaçınılmalı ve ılımlılık normal hareket tarzı olarak benimsenmelidir. Öğretici kimse öğrettiği ahlâkî değerleri özellikle yukardaki hususları göz önünde bulundurarak uygula­malıdır. Kur'ân bu duruma Bakara sûresinde açıkça değinmiştir: "Allah size kolaylık ister, zorluk istemez..." (2: 185)

Hz. Muhammed'in şöyle buyurduğu rivayet edilmiştir:

1- Nâzik olunuz ve sertlik ve kabalıktan sa­kınınız. (Müslim)

2- (Merhametten) Nezaketten mahrum olan hayırdan da mahrum olur. (Müslim)

3- İtidal herşeyin en iyisidir. (Ebu Davud)

4- İçinde itidal ve denge bulunan fiiller en iyileridir.

5- Allah beni tebliğci olarak gönderdi; İn­sanlar için zorluk çıkarıcı olarak değil.

6- Din kolaydır. Bir kime dini öğretirken güçlük yoluna saparsa din ona galebe ça­lar. Doğru yol üzerinde bulununuz itidal­li olunuz ve insanlara müjdeleyiniz.

Karakter eğitiminde en güzel örnek olmak da Hz. Peygamber'in yönteminin bir parçası­dır. Kur'ân Hz. Peygamber 'in en güzel Ör­nek oluşunu usvetu'l-hasene terimiyle tanım­lamaktadır. Fatiha sûresinde bizlere şöyle dua etmemiz öğütlenmiştir. "(Allahım!) Bizi doğru yola, nimete erdirdiğin kimselerin, ga­zaba uğramayanların, sapmayanların yoluna eriştir." (1:6-7).

Daha sonra Kur'ân-ı Kerim'de şöyle buyurul-maktadır: "İbrahim ve onunla beraber olan­larda, sizin için uyulacak güzel bir ömek var­dır..." (60: 4) Hz. Muhammed'in hayatı ile İlgili olarak ise şöyle buyurulmaktadır: "Ey iman edenler! And olsun ki sizin için, Allah'a ve ahiret gününe kavuşmayı umanlar ve Al­lah'ı çok anan kimseler için Rasûlullah en gü­zel örnektir." (33: 21).

Daha Önce açıklandığı üzere Hz. Muhammed'in karakter terbiyesi metotları içinde söz ile davranışın birbirine uygunluğu çok büyük önem taşımaktadır. Allah'ın Elçilerinin tama­mı bu Ölçülere tamamen uymuşlardır. Hz. Muhammed peygamberliğinden önce de emin ve sâdık olarak bilinirdi. Hz. Peygam­ber (S)'in, cahiliye döneminin karanlık ve vah­şi ortamındaki eşsiz dürüst, saf ve doğruluk dolu hayatı Kur'ân tarafından onun Peygam­berliğinin hak olduğuna delil olarak gösteril­mektedir: "...Daha önce yıllarca aranızda bu­lundum, hiç düşünmüyor musunuz?" (10: 16).