- Her yıl 16 bin kişi verem hastalığına yakalanıyor

Adsense kodları


Her yıl 16 bin kişi verem hastalığına yakalanıyor

Smf Seo Versiyon , -- Seo entegre sistem.

Array
ehlidunya
Mon 23 January 2012, 06:12 pm GMT +0200
Türkiye'de her yıl 16 bin kişi verem hastalığına yakalanıyor

Mardin İl Sağlık Müdürü Mehmet Derviş, dünya nüfusunun yaklaşık üçte birinin verem mikrobu ile enfekte olduğunu belirtti.

Derviş, her yıl yaklaşık 9 milyon kişinin verem hastalığına yakalandığını, bunlardan 1,5 milyon kişinin hayatını kaybettiğini söyledi. Derviş, Türkiye'de de yılda yaklaşık 16 bin yeni verem hastasının ortaya çıktığını ifade etti.
Verem Haftası sebebiyle Mardin İl Sağlık Müdürlüğü binasında konu ile ilgili yapılan toplantıya; Sağlık İl Müdürü Mehmet Derviş, Tüberküloz İl Koordinatörü Dr. Günay Kuzeyil ile doktorlar ve sağlık personeli katıldı. Toplantıda konuşan Mardin İl Sağlık Müdürü Mehmet Derviş, dünya nüfusunun yaklaşık üçte birinin verem mikrobu ile enfekte olduğunu, her yıl yaklaşık 9 milyon kişinin verem hastalığına yakalandığını, bunlardan 1,5 milyon kişinin hayatını kaybettiğini söyledi.

Türkiye'de de yılda yaklaşık 16 bin yeni verem hastası ortaya çıktığını hatırlatan Derviş, "Veremin etkeni 'Mycrobacterium tuberculosis' basilidir. Basil, hava yolu ile bulaşır. Tedavi edilmeyen her verem hastası her yıl yaklaşık 10-15 kişiye bulaştırır. Tedavi ile 2-3 haftada bulaştırıcılık büyük oranda yok olur. Verem hastalığı en çok akciğerleri tutar. Ancak vücudun bütün organlarında hastalık yapabilir. İnsanların yüzde 10'u, yaşamlarının bir döneminde bu hastalığa yakalanmaktadır." dedi.

Halsizlik, kilo kaybı, gece terlemesi, öksürük, balgam, kan tükürmenin verem hastalığının belirtileri arasında yer aldığını vurgulayan Derviş, "Verem tanısı, balgamda verem mikrobunun gösterilmesiyle konulur. Hastanın semptomları ve röntgen bulguları hastalıktan şüphelenmeyi sağlar. Verem tanısı alan her hasta dispanserlerde ücretsiz tedavi edilir. Unutmayalım ki verem, tedavisi olan bir hastalıktır. Tedavide esas olan sabır ve düzenli ilaç kullanımıdır. Bu nedenle veremsiz bir dünyada veremsiz bir Türkiye için ilaçların, doğrudan gözetimli tedavi altında içilmesi gerekir." şeklinde konuştu.

Cihan