- Her sabah işe Bismillahla başlıyoruz

Adsense kodları


Her sabah işe Bismillahla başlıyoruz

Smf Seo Versiyon , -- Seo entegre sistem.

Array
neslinur
Thu 25 March 2010, 12:44 am GMT +0200


Grup şirketlerinde uyguladığı çok farklı çalışma prensipleriyle çalışanlarının performansını yükselten İnanç Dış Ticaret Hizmetleri Grubu, Türkiye dış ticaretinin yüzde 1.5’ini temsil ediyor

2009’da hizmet sektöründe Türkiye’nin 5. büyük firması olan İnanç Grup, 41 bin dosya ile dış ticaret yükünü sırtlıyor. İnanç Grup Kurucu/Çalışanı Necdet Külünk, bu başarılarının sırrını, “İşin başında değil, içinden olmak” olarak açıklıyor.

“İşin başında değil, içinden olma” cümlesinin yüklendiği anlam; bir şirketi yüceltip küresel rekabette güçlü kılabileceği gibi, ters tepkiyle bocalamasına da sebep olabilir. Patron ile personel ilişkisini düzenleyen ince çizgide hassaslaşan dengeyi başarıya dönüştüren İnanç Dış Ticaret Hizmet Grubu, mutlu çalışan ve yöneticileriyle Türkiye dış ticaretinin yüzde 1.5’unun gümrüklemesini yapıyor.

İnanç Dış Ticaret Hizmet Grubu’nun İstanbul’daki merkezinin kapı kilidi sabah saat 06.30’da açılıyor. Grubun yıllardır devam eden kahvaltı geleneği ise saat 08.00’de başlıyor. Patronu, yöneticileri, personeliyle her sabah kahvaltı masasında buluşan çalışanlar, ardından “motivasyon toplantısı”yla işe “bismillah” diyerek başlıyor. Şirketin kurucu ortakları Necdet Külünk ile Murat Yavuz, her sabah iş yerinin orta katındaki büyük çalışma ofisinde çalışanlara tecrübelerini hayattan örnekler verdikten sonra işe başlıyor.

Binanın giriş kapısından çatı katına kadar yoğun bir görsel yönlendirmenin ön planda olduğu İnanç Dış Ticaret’te dürüst, ahlaklı, erdemli, donanımlı, yetenekli ve insancıl olmaya vurgu yapılıyor. Fatih Caddesi, Yunus Emre Sokak gibi tabelaları da görebileceğiniz iş yerinde çalışanlar attıkları her adımda farklı bir öğretiyle baş başa kalıyor.

KOTİL İŞ HANI’NDAN TÜRKİYE 5’İNCİLİĞİNE


37 yıllık geçmişi olan İnanç Dış Ticaret Hizmet Grubu, 125 kişiye direkt istihdam sağlıyor. Dolaylı çalışanlar da hesaba katıldığında grubun istihdamı 200 kişinin üzerine çıkıyor. Türkiye’nin 350 milyar dolara yaklaşan dış ticaretinin yüzde 1.5’inin gümrükleme işini yapıyor. Grubun şirketlerinden Çınar Gümrük Müşavirliği, geçen yıl Türkiye’deki hizmet sektöründe beşinci oldu. Yılda 10 bine yakın ithalat ve 31 binin üzerinde de ihracat dosyası üstlenip hazırlayan İnanç Grubu, bu yıl ciroda yüzde 10’luk bir büyüme hedefliyor.
Personel maaşlarını her ayın 1-5 arasında ödemeyi kendilerine prensip ettiklerini belirten İnanç Grup Kurucu/Çalışanı Necdet Külünk, her işletmenin kazandığı oranda personeline maaş zammı vermesinin gerekliliğini vurguladı.

Anadolu insanı, “Güçlüklerle mücadelenin, yaşadığı acılara sabretmenin, yarınlara umutla bakmanın somut bir fotoğrafı” olarak tanımlayan Necdet Külünk, Türk Silahlı Kuvvetleri’nden subay olarak görev yapıp emekli olan babası Mehmet Külünk’ün disiplin, çalışma, azim ve başarı felsefesinin kendileri için yol gösterici olduğunu söylüyor. Kore Savaşı’na da katılan babası Mehmet Külünk’ün emekli olduktan sonra 1969’da Diyarbakır’dan İstanbul’a gelişinin kendileri için önemli bir dönüm noktası olduğunu belirten Külünk, 1984 yılında Karaköy’deki Kotil İş Hanı’ndaki 20 metrekarelik ofiste bir masa ve bir telefon ile başlayan ticaret hayatından bahsederken Türkiye gümrüklerinin nereden nereye geldiğini de özetliyor.

SABAH NAMAZI İLE GÜNE BAŞLAYIN

Her sabah tekrarlanan işe başlama toplantısına dün biz de katıldık. Yönetim Kurulu Başkanı Necdet Külünk, besmeleyle başladığı konuşmasında örnek insan profillerini anlattı. Çalışan bir insanın güne iyi bir başlangıç yapabilmesi için “sabah namazı”nı kılmanın büyük bir motivasyon olduğunu vurgulayan Necdet Külünk, çalışanlara “helal rızık” kazanmak üzere sabahları evden çıkma tavsiyesinde bulundu. İnanç ve geleneklerimizin yanı sıra dürüst insan unsurunun da bir toplumun kalkınmasında önemli unsurların başında geldiğini vurgulayan Külünk, insanların şunları hiç unutmaması gerektiğinin altını çizdi: “Biz, Allah’ı görmüyoruz ancak; O, bizi görüyor. Evden helal rızk için çıkın. Kul ve kamu hakkı yemeyin. Doğrunun yardımcısı Allah’tır.” Konuşmasında sıkça tavsiyelerde bulunan Külünk, kul hakkı hesabının ağır olduğunu ve Yüce Allah’ın şehitlik mertebesiyle şereflendirdiklerinden bile kul hakkını sorduğundan bahsetti.

ARTIK GÜMRÜKÇÜLÜK YOK, GÜMRÜK MÜSTEŞARLIĞI VAR

Mesleklerinin çetelesinin gümrük giriş ve gümrük çıkış beyannameleri olduğunu belirten Külünk, “Meslek erbabı beyannamelerdeki düzenlemesi ile kalitesini, kimliğini ve vizyonunu ortaya koyar. 1973’lerin gümrükçülüğünde 6 sayfadan müteşekkil gümrük giriş beyannameleri ve çıkış beyannameleri bizim için unutulmayacak hatıralarla doludur. O tarihlerde yaptırımı olmayan mesleğimizi her meslek erbabı rahatlıkla icra edebiliyordu.
Dışarıdan bakıldığı zaman çok kolay, sorumluluğu olmayan cezai müeyyideleri de olmayan bol paralı bir meslek olarak görünür, bilinir ve de kabul edilirdi. Kopya kalem hepimizin mesleki silahı idi. Karbon kağıdı olmazsa olmazımız, manuel ortamda Facit hesap makinesi bir nevi bizim bileziğimizdi. Artık çarşaf dönemi bitti, her şey bilgisayar tuşlarında ve programlarda. Kendimizi mutlu hissediyoruz. Artık gümrükçülük yok. Gümrük Müşavirliği var” diye konuştu.

“İÇİNDE BULUNMADIĞINIZ İŞ SİZİN DEĞİL”

İnanç Dış Ticaret’te alışık olduğumuz şirket profilinin dışında uygulamalar bununla sınırlı değil. Duvarların kaldırıldığı ve bütün çalışanların birbirini gördüğü katın orta yerinde “patron masası” bulunuyor. Müşterilerle görüşmelerin yapıldığı masada, çalışanların derdi de dinleniyor, grubun geleceğiyle ilgili önemli kararlar da alınıyor. Aynı masada sorularımızı cevaplandıran Necdet Külünk ile Murat Yavuz; bu ilginç uygulamayı, “işin başında değil, içinde olmak” ve “içinde bulunmadığınız iş sizin değil” anlayışıyla açıklıyor.
Külünk; bu pratiğin, çalışan ile yönetici arasında güven, bağlılık, sıcaklık ve sevgiyi beraberinde getirdiğine dikkat çekti. Necdet Külünk’ün kendi grubunda uyguladığı anlayışı kart vizitinde de görmek mümkün. Külünk’ün kartındaki sıfatı “Kurucu/Çalışan” olarak yazılı.

ÇALIŞANLARININ YÜZDE 90’INI KENDİ YETİŞTİRDİ

İnanç Dış Ticaret Hizmetleri Grubu, kendi işini yaparken bir yandan da verdiği eğitimle sektörü çok anlamlı bir katkı sunuyor. 15 yıldır sürdürdüğü bir eğitim seminerleriyle yılda üç dönem kurs düzenleyen İnanç Grup, şimdiye kadar 3 binin üzerinde kişiye dış ticaret eğitim verdi. İnanç Grup, personelinin de yüzde 95’ini kendisi yetiştirdi. Ücretsiz olarak verilen kurslara katılmak isteyen herkese açık. Necdet Külünk, ücretsiz olarak sundukları bu hizmeti “ilmin zekatı” olarak ifade ediyor.
Vakit