- Her gün 3 bin 900 çocuk sudan hayatını kaybediyor

Adsense kodları


Her gün 3 bin 900 çocuk sudan hayatını kaybediyor

Smf Seo Versiyon , -- Seo entegre sistem.

Array
sumeyye
Thu 26 May 2011, 01:56 pm GMT +0200
Her gün 3 bin 900 çocuk sudan hayatını kaybediyor


Akdeniz Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Bülent Topkaya, dünyada her gün 3 bin 900 çocuğun sudan kaynaklanan hastalıklardan hayatını kaybettiğini söyledi.
Abdullah Özyurt'un Haberi

Akdeniz Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Çevre Mühendisliği Bölüm Başkanı Prof. Dr. Bülent Tapkaya, Adana Ticaret Odası, Sheffield Ticaret ve Sanayi Odası ve Ceyhan Ticaret Odası işbirliğiyle "Green Touch" (Yeşil Dokunuş) Projesi kapsamında Seyhan Oteli'nde "Su Kirliliği, Katı Atıklar ve Sanayi" konulu konferansa konuşmacı olarak katıldı.

Prof. Dr. Bülent Topkaya, dünyada 1.1 milyar kişinin temiz içme suyundan mahrum olduğunu belirterek, "1.8 milyon insan ishal türü hastalıklar nedeniyle ölüyor. Su savaşlarının çıkma ihtimalinin yüksek. Şimdiden bazı ülkeler arasında su ciddi sıkıntı olmaya başladı. Su azlığı bir yana esas problem suyun iyi yönetilmemesi." dedi.

Türkiye'de 2-3 milyon ton tehlikeli atık olduğunu belirten Topkaya, Türkiye'de sadece bir bertaraf tesisi bulunduğunu kaydetti. Topkaya, "1 milyon 900 ton tehlikeli atık toprağa gömülüyor. Tehlikeli atıkların içinde olduğu varillerin bir yerlerden çıktığını görüyoruz." diye konuştu.

Hava kirliliğinde sanayi tesislerinin büyük rolü olduğuna dikkat çeken Topkaya, "AB sürecinde çevresel direktifleri yerine getirebilmemiz için 100 milyar Euro para harcayarak yatırım yapmamız gerekiyor. Türkiye'de kişi başı 1000 Euro verilmesi gerekiyor. Bu rakamın yüzde 80'ini kamu, diğer yüzde 20'sini özel sektör ödeyecek. Sanayinin 20 milyar Euro katma değer koyması gerekiyor." ifadesini kullandı.

Su kirliliğine de değinen Topkaya, "1 kilogram buğday için bin litre su harcıyoruz. 1 kilogram pirinç için bin 400 litre su, pamuklu tişörtlere 2 bin 500 litre su harcıyoruz. Otomobil ve bilgisayar üretiminde ise 30 bin metreküp su harcanıyor. Her şey su ile yapılıyor. İnsanlar kişi başı çok az su tükettiklerini düşünüyorlar. Oysa Türkiye'de kişi başı 4 metreküp su tüketiliyor. şeklinde konuştu.