- Her dört ekonomik suçtan biri teknoloji ile işleniyor

Adsense kodları


Her dört ekonomik suçtan biri teknoloji ile işleniyor

Smf Seo Versiyon , -- Seo entegre sistem.

Array
ehlidunya
Mon 19 December 2011, 11:54 pm GMT +0200
Her dört ekonomik suçtan biri teknoloji ile işleniyor

Denetim, vergi ve danışmanlık hizmetleri kuruluşu PwC'nin 2011 'Küresel Ekonomik Suçlar Araştırması' dünyada ekonomik suçların artmaya devam ettiğini ortaya koydu.

Araştırmaya göre, bu suçların dörtte biri teknoloji kullanılarak işleniyor. Araştırma, 78 ülkeden 3 bin 877 kişinin konuyla ilgili soruları cevaplamasıyla gerçekleştirildi. Buna göre, dünyadaki şirket ve kuruluşların üçte birinden fazlası geçen 12 ay içerisinde ekonomik suça maruz kaldı.

Yaklaşık yarısını en üst düzey yöneticilerin oluşturduğu katılımcıların hemen hemen dörtte biri ise bu suçların teknoloji kullanılarak işlenen ekonomik suç türü olan 'siber suçlar' olduğunu ifade etti. Araştırmada katılımcıların yüzde 34'ü şirketlerinin ekonomik suça maruz kaldığını, yüzde 72'si, şirketlerinde hırsızlık veya zimmet suçu işlendiğini belirterek, bu suçun en yaygın ekonomik suç olarak sıralandığını ortaya koydular. Katılımcıların yüzde 24'ü işlenen suçları muhasebe suistimali, yüzde 24'ü rüşvet ve yolsuzluk ve yüzde 23'ü siber suçları ve kalan oranı da diğer ekonomik suçlar olarak listeledi. Araştırmada, suç işlenen şirket ve kurumlardaki zararın yüzde 10'unun 5 milyon dolardan fazla olduğu ifade edildi. Şirketlerinde rüşvet ve yolsuzluk suçu işlendiğini bildirenlerin yüzde 20'si ortalamada 5 milyon dolar yitirdiklerini belirtirken, suistimal sebebiyle ciddi yan zararlar oluştuğundan söz etti. En fazla suistimal olan sektörlerin iletişim ve sigorta sektörleri olduğunu ortaya koyan araştırmada, devlet kurumları ya da devlet işletmelerindeki yolsuzluklar ise 2009'a göre yüzde 24 artarak eğlence sektörü ile finansal hizmetlerin önüne geçti. Araştırmaya katılanların yüzde 53'ü Bilgi Teknolojisi Departmanı'nın en muhtemel dahili siber suç kaynağı olduğu görüşünde. Siber suçun kendi ülkeleri dışındaki ülkelerden kaynaklanması ihtimalinin daha yüksek olduğunu belirten katılımcılar en yüksek siber suç tehdidini oluşturan ülkeleri Hong Kong, Çin, Hindistan, Nijerya, Rusya ve Amerika olarak sıralıyor.

EN FAZLA HIRSIZLIK VE ZİMMET*

Ekonomik suça maruz kaldım 34

Şirkette hırsızlık veya zimmet suçu işlendi 72

Şirkette muhasebe suistimali oldu 24

Rüşvet ve yolsuzluk yaşandı 24

Siber suçla karşılaştım 23

(*) PwC'nin 2011 Küresel Ekonomik Suçlar Araştırması

zaman