- Hekimlere negatif performans geliyor

Adsense kodları


Hekimlere negatif performans geliyor

Smf Seo Versiyon , -- Seo entegre sistem.

Array
ehlidunya
Sat 5 November 2011, 03:51 pm GMT +0200
Hekimlere 'negatif' performans geliyor

Hekimlere, baktığı hasta ve yaptığı ameliyat sayılarına göre döner sermaye payı ödenmesini öngören performans sisteminden sonra şimdi de 'negatif performans' uygulaması geliyor. Buna göre gereksiz ve fazla ilaç yazdığı tespit edilen doktorların performans ücreti düşürülecek. Her bir ilacın hangi durumlarda gerekli, hangi durumlarda gereksiz olduğunu Sağlık Bakanlığı belirleyecek.
- Sağlık harcamalarındaki hızlı artış üzerine doktorlara sıkı takip geliyor. Gereksiz ilaç yazan hekimlere, 'negatif performans' verilecek. Gereksiz ilaç yazan doktorların döner sermaye payları düşürülecek. Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) Başkanı Fatih Acar, negatif performans uygulaması kararının Ekonomi Koordinasyon Kurulu'nda alındığını söyledi.

Sağlık Muhabirleri Derneği Yönetim Kurulu üyelerini kabul eden Fatih Acar, sağlık harcamalarını disiplin altına almaya dönük tedbirler hakkında bilgi verdi. Acar, "Doktorlar halen, bakılan hasta sayısına göre ücret alıyor. Gereksiz ilaç yazan doktorlara negatif performans uygulaması getirilmesi kararlaştırıldı. Hekimlerin ilacın ne olduğunu bilerek yazmaları lazım. Önüne geldiği gibi reçeteye 9-10 ilaç yazmamalı. İhtiyaç neyse o ilacı yazmalı. Bunu da hep beraber sağlamamız gerekir." dedi. Acar'ın verdiği bilgiye göre, bir ilacın hangi durumlarda gerekli, hangi durumlarda gereksiz olduğunu Sağlık Bakanlığı belirleyecek. 2010 yılında SGK 22,4 milyar lira tedavi, 15,3 milyar lira ilaç harcaması yaptı.

SGK Başkanı Acar, sağlık hizmetlerine ulaşım kolaylaştırılırken, artan usulsüzlüklerin önüne geçmek için de sıkı tedbirlerin alındığını aktardı. Aile hekimlerine 3 lira reçete parası getirildiği belirtilirken, 3 kutudan sonra yazılan her kutu ilaç için 1 lira ilaç katkı payı uygulamasına başlayacağını dile getirdi. Ancak raporlu hastalardan ve kronik rahatsızlığı bulunanlardan ek katkı payı alınmayacak. Hayali muayenenin önüne geçmek için pilot olarak uygulanan avuç içi damar izi okuma ile tedavi uygulaması hakkında da bilgi veren Fatih Acar, sistemin 2012 yılında Türkiye genelindeki bütün hastanelere yaygınlaştırılacağını kaydetti.

E-reçete uygulamasıyla da hastaların ellerinde reçete taşımaktan kurtulacağını anlatan SGK Başkanı, her doktorlara bir şifre verileceğini, bu şifreyle hastaya yazılacak ilacın yine eczanede bilgisayar üzerinden görüleceğini ve hastanın ilacını temin edeceğini bildirdi. Bu sayede sahte reçetenin önleneceğini ifade etti.

zaman