- Hayvanların kısımları

Adsense kodları


Hayvanların kısımları

Smf Seo Versiyon , -- Seo entegre sistem.

Array
sumeyye
Tue 18 January 2011, 04:44 pm GMT +0200
Hayvanların Kısımları:


Hayvanlar kısım kısımdır: [492]

 
İ. Evcil Hayvanlar:
 

Bunlardan bir kısmı mubahtır; deve, sığır ve davar (koyun ve keçi) gibi. "Hayvanlar (deve, sığır ve davar) size helâl kılındı.[493] âyeti bu manayı ifade eder.

Çünkü bu hayvanlar temizdir, mizaç bakımından mutedil ve insan türüne uygundur.

Hayber günü atların yenmesine izin verilmiş[494] eşeklerin yenmesi ise yasaklanmıştır. Çünkü at etini Arap Acem temiz bulur, o en üstün hayvandır, insana benzer. Eşek ise hamakatte ve aşağı­lıkta darb-ı meselliktir; şeytanı görür ve amrır. Yaratılışça üstün, nefisçe temiz olan Araplar, daha önceleri de onu yemeyi kendileri­ne haram kılmışlardır.

Tavuk ve tavuk manasında olan kaz ve ördek etleri de yenilir. Çünkü bunlar temizdir. Horoz meleği görür ve öter.

Köpek ve kedi haramdır; çünkü bunlar yırtıcı hayvanlardan­dır ve leş yerler. Köpek şeytandır. [495]

 
ii. Vahşî Hayvanlar:
 


Bunlardan isim ve yapı itibariyle deve, sığır ve davara benzer olanları helâldir; geyik, yaban öküzü, deve kuşu gibi. Rasûlullah (s.a.), kendisine hediye edilen yaban eşeği (zebra) etini kabul etmiş ve onu yemiştir. Tavşanı kabul etmiştir. Sofrasında keler yenmiş­tir. Araplar bu hayvanları temiz buluyorlar ve yenmesinden tik­sinti duymuyorlardı. Keler (dabb) konusunda, kendinin yememe-sine bir defasında, "Benim memleketimde bulunmaz; bu itibarla onu içim çekmiyor.[496] şeklinde, bir defasında da, meshedilen bazı kavimlerin onun suretinde olabileceği ihtimalini[497] gerekçe göster­miştir. Bir defasında da onun yenmesini yasaklamıştır.

Bence bu rivayetler arasında bir çelişki yoktur. Çünkü yen­mesini terk için iki gerekçe vardır ve bunlardan her biri tek başına mazeret için yeterlidir. Ancak onu yemenin terki, haramdan ka­çınma şeklinde değil de takva (vera1) kabilindendir. Yasak ile de tenzîhen mekruhluğu kastetmiştir.

Vahşî hayvanlardan köpek dişli olanların yenilmesini yasak­lamıştır. Çünkü bu hayvanların tabiatı itidalli değildir, huyları kö­tü ve kalpleri katıdır.

Kuşlardan güvercin ve serçe mubahtır. Bunlar temiz bulun­maktadır. Kuşlardan pençeli olanların (avını pençesi ile yakala­yanlar) yenilmesi yasaklanmış ve bunlardan bir kısmı hakkında "fâsık=muzır" tabiri kullanılmıştır. Dolayısıyla yenilmesi caiz de­ğildir.

Cîfe (leş) ve pislik yiyen ve Araplarca pis ve iğrenç (habâis) bulunan her şeyin yenilmesi mekruhtur. Çünkü Allah Teâlâ şöyle buyurmaktadır:

"O peygamber onlara iyiliği emreder, onları kötülükten men eder, onlara temiz olan şeyleri helâl, pis ve iğrenç olan şeyleri haram kılar.[498]

Çekirge, Rasûlullah (s.a.) zamanında yenilmiştir. Çünkü Araplar bunu temiz kabul ederler. [499]

 
iii. Deniz Hayvanları;
 

Bunlardan, Araplarca temiz bulunanlar mubahtır; balık, anber[500] gibi. Araplarca pis ve iğrenç bulunan, yenilmesi haram olan hayvan adıyla isimlendirilen -domuz gibi deniz ürünlerine gelince, bunlar hakkında delillerde tearuz bulunmaktadır. Bunlar­dan sakınmak daha faziletlidir. [501]


 


[492] Şah Veliyyullah Dihlevî, Hüccetullâhi’l-Bâliğa İslâm Düşüncesinin İlkeleri, İz Yayınları: 2/574.

[493] Mâide 5/1.

[494] Bütün mezhepler at etinin yenilmesini mubah görmemektedir. Müellif, mübalı kılanların görüşünü esas almıştır.

[495] Şah Veliyyullah Dihlevî, Hüccetullâhi’l-Bâliğa İslâm Düşüncesinin İlkeleri, İz Yayınları: 2/574-575.

[496] Buhârî, Afime, 10, 14.

[497] bkz. Ebû Dâvûd, Afime, 27 (3795); İbn Mâce, Sayd, 16.

[498] A'râf 7/157.

[499] Temizin ötesinde en lezzetli yiyeceklerinden sayıldığı ve bir değerlen­dirme hk. bkz. Erdoğan, Mehmet, İslâm Hukukunda Ahkâmın Değiş­mesi, İst. 1990, s. 142.

Şah Veliyyullah Dihlevî, Hüccetullâhi’l-Bâliğa İslâm Düşüncesinin İlkeleri, İz Yayınları: 2/575-576.

[500] Bir tür balık olup, derisinden kalkan yapılır.

[501] "Denizin ölüsü helâldir" (Ebû Dâvûd, Taharet, 41) hadisinin genel ifa­desi, deniz domuzu dahil bütün deniz ürünlerinin helâl olması yönünün tercihini gerektirir. Hakkında nass bulunmayan hayvan ya da yiyecek­lerin mübahlık ya da mekruhluğu, her kavmin kendi örf ve telakkisine bırakılma!ıdir. Bizim nefretimizi gerektiren bir şey, başkalarının pe­kâlâ en lezzetli yiyeceklerinden olabilir. Bunda coğrafi bölge farklılıkla­rının ve alışılmış I iğin Önemi çok büyüktür. Rasûlullah'ın (s.a.) keler hakkında söylediği "Benim memleketimde bulunmaz; bu itibarla onu içim çekmiyor." İfadesi bu konuda önemli bir işaret olmalıdır.(Ç)

Şah Veliyyullah Dihlevî, Hüccetullâhi’l-Bâliğa İslâm Düşüncesinin İlkeleri, İz Yayınları: 2/576.