- Hayvanlar

Adsense kodları


Hayvanlar

Smf Seo Versiyon , -- Seo entegre sistem.

rray
sidretül münteha
Thu 20 January 2011, 04:54 pm GMT +0200
2 . Hayvanlar


Ulema, hayvanların da bazılarının nev'inde, bazılarının da sınıfında ih­tilâf etmişlerdir. [24]

 

A- Atlar
 

Nev'inde ihtilâf ettikleri at nev'idir. Çünkü cumhur at'a zekât düşmediği görüşündedir. îmam Ebû Hanife ise: «Atlara da -eğer damızlık için, yani er­kek ve dişi karışık olarak bulunduruluyor ve ilgi halinde (kırda) otlanıp bes­leniyorsa- zekât düşer» demiştir.

Bu ihtilâfın sebebi, hem kıyas ile hadisin lafzı arasında bulunan, hem de iki hadisin lafızları arasında bulunduğu zannolynan çelişmelerdir. Çünkü Peygamber (s.a.s) Efendimiz'in,

 «Müslümanın ne kölesinde, ne de atında zekât yoktur» [25] hadisi, at'a zekât Eşmediğini bildir­mektedir.

«Otlanarak beslenen atlan bulundurmaktan maksat da onları üretip ço­ğaltmak olduğuna göre onların da deve ve sığırlar gibi olması lâzım gelir» şeklindeki kıyas ise, at'a zekât düşmesini gerektirmektedir.

Bu hadisin umumu ile çeliştiği zannolunan hadis ise, Peygamber (s.a,s) Efendimiz'in atlan kısımlara ayırıp bir kısmının sahibi için mes'uliyet ve ve­bal, bir kısmının da ecir ve sevap olduğunu bildiren hadisidir ki bu hadisin alt tarafında, sahibi için ecir ve sevap olan at,

«Üzerindeki Allah'ın hak­kını unutmayarak bağlayıp beslediği attır» [26] diye buyurmuştur.

îmam Ebu Hanife, 'Bu hadiste bahsi geçen «Allah'ın hakkından murat, kırın otlarında yayılan atlara düşen zekâttır» demiştir.

(Kadı -İbn Rüşd- diyor ki): «Bu hadisin mücmel sayılması, onu âmm görüp, ata zekât düşmesi için hüccet yapmajctan evlâdır».

îmam Ebû Hanife'nin iki arkadaşı İmam Ebû Yusuf ile îmam Muham-med de îmam Ebû Hanife'nin bu görüşüne katılmamışlardır. Hz. Ömer'in de atlardan zekât almadığı sabittir. Ancak kimisi, «At sahipleri kendi istekleri ile atlarının zekâtını verebilirler» demiştir. [27]


[24] İbn Rüşd Kadı Ebu'l-Velid Muhammed b. Ahmed b. Muhammed b. Rüşd El-Hafîd, Bidayetü’l-Müctehid ve Nihayetü’l-Muktesid, Beyan Yayınları: 2/96.

[25]  Buhârî, Zekât, 24/45, no: 1463.

[26] Buhârî, Mûsâkât, 42/12, no: 2371

[27] İbn Rüşd Kadı Ebu'l-Velid Muhammed b. Ahmed b. Muhammed b. Rüşd El-Hafîd, Bidayetü’l-Müctehid ve Nihayetü’l-Muktesid, Beyan Yayınları: 2/96-97.


ceren
Sun 12 January 2020, 03:08 pm GMT +0200
Esselamu aleyküm.rabbim razı olsun bilgilerden kardeşim...

Bilal2009
Mon 13 January 2020, 11:46 am GMT +0200
Ve aleykümüsselam Rabbim bizlerin ilmini artırsın Rabbim paylaşım için razı olsun

Sevgi.
Wed 15 January 2020, 06:00 am GMT +0200
Aleyküm selâm. Bu bilgileri bizlerle paylaştığınız için Allah sizlerden razı olsun kardeşim