sumeyye
Tue 29 March 2011, 05:08 pm GMT +0200
Hayvanın Ekini Telef Etmesi:
Sahibi salmaksızm, gece veya gündüzün bir adamın hayvanı gidip bir şahsın ekinini telef ederse, sahibinin tazminat ödemesi gerekmez. Çünkü o hayvan kendi ihtiyarı ile oraya gitmiştir. Yaptığı iş hederdir; yani verdiği zarar sahibi tarafından tazmin edilmez. Hz. Peygamber (saa)
şöyle buyurmuştur: "Hayvanın verdiği zarar hederdir." [16] Ama sahibi salmışsa, hayvanın verdiği zararı sahibi karşılar.
Bir kimse kendi ekili tarlasında veya evinde bir hayvanı görür de, onu dışan çıkanp, tâ helak olur yahut onu kurt yerse; o kimse o hayvanın kıymetini ödemekle mükellef olmaz. İmam Muhammed El- Münteka adlı eserde bunu kesin olarak böyle ifade etmiştir.
Dediler ki; sahih görüşe göre o adam hayvanı tarlasından veya evinden çıkanp da başka tarafa doğru güdüp götürmezse, tazminat ödemesi gerekmez. Çünkü onun o hayvanı oradan çıkarmaya hakkı vardır. Ama oradan çıkardıkdan sonra başka tarafa sevkedip güderse, tazminat ödemesi gerekir.
Bir kimse bir hayvanı başkasının evine sokar da ev sahibi o hayvanı dışan çıkanr ve hayvan ölürse, tazminat ödemekle mükellef olmaz. Ama bir kimse bir elbiseyi başkasının evine bırakır da, ev sahibi o elbiseyi dışan atar ve elbise zayi olursa, kıymetini sahibine ödemesi gerekir. Çünkü elbise içeride kalmakla eve zarar vermez. Onu dışan çıkarmak, telef etmektir. Fakat hayvan eve zarar verir. Onu dışarı çıkarmak ise, telef etmek değildir. [17]
[16] Bu hadîsi Buharî, Müslim, Ebû Dâvud, Tirmizî, Neseî, İbn. Mâce, Mâlik, Ahmed ve El- Kebîr'de Taberânî rivayet etmiştir
[17] Abdullah b. Mahmûd b. Mevdûd el- Mavsılî, El-İhtiyar Li-Ta'lîlî'l-Muhtar, Ümit Yayınları: 2/455-456.