- Hayra Teşvik ve Şerden Korkutulma

Adsense kodları


Hayra Teşvik ve Şerden Korkutulma

Smf Seo Versiyon , -- Seo entegre sistem.

Array
Eslemnur
Fri 4 March 2011, 06:11 pm GMT +0200

Müminlerin, -Ne Kadar Az Olursa Olsun-Hayra Teşvik Edilmeleri,
-Ne Kadar Az Olursa Olsun-Şerden Korkutulmaları


Dedi: Ona olan sevgilerine rağmen miskine, yetime ve esire yemek yedirirler (İnsan/8) buyruğu nazil olduğunda Müslümanlar, Allah için verdikleri az birşey sebebiyle ecir kazanmadıkları düşüncesiyle, kapılarına gelen yok­sula bir hurma, bir ekmek parçası, bir ceviz ya da buna benzer bir şey vermeyi azımsıyor ve "Bu birşey değildir. Biz ancak sevdiğimiz şeyleri verecek olursak ecir kazanı­rız" diyerek onu geri çeviriyorlardı. Ayrıca bir yalandan, bir bakıştan, bir gıybetten ve benzeri şeylerden ötürü gü­nah kazanmadıklarını düşünüyor, "Allah büyük günahlar sebebiyle cehennem ile tehdit etmiştir" diyorlardı. Bunun üzerine Yüce Allah onları ne kadar az olursa olsun —zira onun artma ihtimali vardır- hayır işlemeye teşvik etti:

Kim zerre {yani, en küçük karınca} kadar bir hayır işlerse, onu görecektir {yani, kitabında görecektir), kim de zerre {yani, en küçük karınca) kadar bir şer işlerse onu {kitabında} görecektir; {o halde hayrı izlenecek bir yol haline getirin}. (Zilzâl/7-8)

Dedi: İyi ya da kötü herkes için bir kötülüğe karşılık bir kötülük yazılır, fakat bir iyiliğe karşılık on iyilik yazı­lır. Kıyamet günü Yüce Allah mü'minin her iyiliğine on katı ile mükâfaat verecek, her iyiliği karşılığında on kö­tülüğünü de silecek; iyilikleri kötülüklerine zerre kadar ağır basarsa cennete girecektir. İşte Yüce Allah'ın, Kuş­kusuz Allah zerre kadar zulmetmez. Bir kasene olursa {ve zerre kadar kötülüklerden fazla gelirse} onu kat kat arttı­rır ve lütfundan büyük bir mükâfaat verir (Nisâ/40) buy­ruğu bunu anlatmaktadır. Müşriğe gelince, (iyilikleri se­bebiyle) onun da kıyamet günü azabı hafifletilir, fakat ce­hennemden çıkamaz. [279]



[279] Mukatil B. Süleyman, Ahkam Ayetleri Tefsiri, İşaret yayınları: 297-298.