- Hayız Boşama İddeti Ve Aybaşı Halindeyken Kadını Boşamak

Adsense kodları


Hayız Boşama İddeti Ve Aybaşı Halindeyken Kadını Boşamak

Smf Seo Versiyon , -- Seo entegre sistem.

rray
sidretül münteha
Sat 15 October 2011, 03:52 pm GMT +0200
21. Hayız, Boşama İddeti Ve Aybaşı Halindeyken Kadını Boşamak
 




53. Nafî'den: Resûlullah zamanında Abdullah b. Ömer, hayız-lı iken karısını boşadı, Ömer b. el-Hattab da bu konuyu Resûlullah (s.a.v.)'a sordu. Resûlullah (s.a.v.) şöyle cevap verdi: «Ona söyle, hanımına dönsün, sonra hayzından temizlenip tekrar hayız gö­rüp tekrar temizleninceye kadar boşamasın, (iki hayızdan) sonra (ki temizlik esnasında) isterse evliliğini devam ettirir, isterse ona yaklaşmadan boşar. İşte bu, Allah (c.c.)'ın kadınları boşamayı mubah kıldığı iddet bekleme müddetidir.»[31]

 

54. Urve b. ez-Zübeyr'den: Mü'minlerin annesi Hz. Aişe, (iddet bekleyen) Ebû Bekir es-Sıddîk'ın oğlu Abdurrahman'ın kızı Haf-sa'yı üçüncü hayzında kan görmeye başlayınca (kocasının evin­den ailesinin yanına) gönderdi. Bu hadise, Abdurrahman'ın kızı Amre'ye anlatılınca:

«—Urve doğru söylemiş, bu konuda ulemâ Hz. Aişe ile tartış­tılar ve dediler ki: Yüce Allah kitabında «Üç kuru'» buyurdu.» Bu­nun üzerine Hz. Aişe:

«— Doğru söylediniz (ama) Kurû'un ne olduğunu biliyor mu­sunuz? Kuru' (hayız değil) temizlik halleridir»[32]dedi.

 

55. Şihab der ki: Ebû Bekir b. Abdurrahman'ın şöyle dedi­ğini işittim: «Fakihlerimizden karşılaştığım herkes, Hz.Aişe'nin dediğini söylerdi.»

 

56. Süleyman b. Yesâr'dan: Boşadığı karısını (iddeti esnasın­da) üçüncü hayızı görmeye başladığı bir sırada Ahvas, Şam'da öldü. Bunun üzerine Muaviye b. Ebû Süfyan, Zeyd b. Sabit'e mek­tup yazarak bu meseleyi sordu. Zeyd de cevaben ona şöyle yazdı: «Karısı üçüncü hayızı görmeye başlayınca boşanmış olurlar, bir­birlerine de varis olamazlar.»

 

57. Kasım b. Muhammed, Salim b. Abdullah, Ebû Bekir b. Abdurrahman ve îbn Şihab şöyle derlerdi: «Ric'î talak ile boşanan bir kadın, üçüncü hayzına girince talak-ı bainle boş olur. Eşler bir­birine varis olamazlar ve koca hanımına dönemez.»

 

58. Nafî'den: Abdulah b. Ömer şöyle derdi: Koca karısını boşa-yıp, karısı üçüncü hayzını görmeye başlayınca kesin olarak boşa­nırlar.

îmam Malik der ki: Bizce de hüküm böyledir.

 

59. *udayl b. Ebî Abduîlah'dan: Kasım b. Muhammed ile Sa­lim b. Abdullah derlerdi ki: «Kadın boşanır da üçüncü hayzı gör­meye başlarsa, talak-ı bainle boş ve başka erkekle evlenmesi helâl olur.»

 

60. Saîd b. el-Müseyyeb, Ibn Şihab ve Süleyman b. Yesar: «Mal vererek boşanmasını sağlayan kadının da iddeti, üç temizlik müddetidir» derlerdi.

 

61. îbn Şihab «Boşanan bir kadının iddeti, uzun bile olsa (üç) temizlik müddetidir» derdi.

 

62. Yahya b. Said'den: Bir kadın Ensar'dan olan kocasından kendisini boşamasını istedi. Kocası da, «Hayız görünce bana he-ber ver» dedi. Kadın hayız görünce kocasına heber verdi. (Bu sefer) kocası «Temizlenince haber ver» dedi. Kadın temizlenince haber verdi, kocası da onu (temizken) boşadı.

îmam Malik der ki: Bu konuda işittiklerimin en uygunu bu­dur.



[31] Buharı, Talâk, 68/1; Müslim, Talâk, 18/1; Şeybanî, 554.

[32] Hanefî mezhebinde «kuru» hayız (âdet) hali olarak değerlendirilmiştir.
 

hafiza aise
Sat 11 October 2014, 04:23 pm GMT +0200
Esselamu aleykum ve rahmetullah ; ince bir mesele. allah c.c razı olsun kardeşim bilgilendirici oldu.