- Hastalara moral verilmesi

Adsense kodları


Hastalara moral verilmesi

Smf Seo Versiyon , -- Seo entegre sistem.

Array
hafiza aise
Mon 13 June 2011, 11:44 am GMT +0200
25— Hastalara Moral Verilmesi:

 

Hz. Peygamber'in (s.a.) gcnüllerini genişletmek ve kalblerini güçlendir­mek suretiyle hastaları tedavi konusundaki tutumu şöyledir:

İbn Mâce, Siinen'inde Ebu Saîd el-Hudrî'den Rasûlullah'ın (s.a.) şöyle buyurduğunu rivayet eder: "Hastanın yanına girdiğinizde, ecel konusunda onu ferahlandırın. Çünkü bu hiçbir şeyi etkilemez. Hastanın gönlünü ferah-Iatır."[576]

Bu hadiste, en üstün tedavi çeşitlerinden önemli bir tür vardır. Bu da, tabiatı güçlendiren, kuvvetin arttığı ve bol sıcaklığın doğduğu o sözün hasta­yı ferahlatacağını göstermektedir. Hasta böylelikle, hastalığı defetmeye veya doktorun etkileme gayesi olan hafifletmeye yardım alır.

Hastanın gönlünü ferahlatmanın, kalbini iyiliklerle ve içini sevinçle dol­durmanın, hastalığının iyileşmesinde ve zayıflamasında şaşılacak bir etkisi var­dır. Çünkü ruhlar ve kuvvetler, bununla güçlenir. Tabiat sıkıntı vereni defet­meye yardım alır. İnsanlar, sevdiklerinin ve değer verdiklerinin ziyaret etme­sinden, görmesinden, onlarla konuşmasından dolayı pek çok hastanın iyileş­tiğini görmüştür. Bu, kendilerini ilgilendiren hasta ziyaretlerinin faydaların­dan biridir. Çünkü bunda dört fayda vardır: Birincisi hastayla ilgili, ikincisi ziyaretçiyle ilgili, üçüncüsü hastanın ailesiyle ilgili, dördüncüsü ise toplumla ilgilidir.

Daha önce de geçtiği gibi, Hz. Peygamber (s.a.) hastaya şikâyetini, ken­dini nasıl gördüğü-ve canının istediğini sorardı. Elini alnına, bazan da göğsü­ne koyar, ona dua eder ve hastalığına fayda veren şeyi söylerdi. Bazan ab-dest alır ve suyundan hastanın üzerine serperdi. Kimi zaman da hastaya: "Zi­yanı yok, inşaallah temizdir." derdi.[577] Bu iyi davranma, tedavi ve davra­nış yollarındandır. [578]


[576] İbn Mâce, 1438; Tirmizî, 2087. Senedinde Musa b. Muhammed b. İbrahim et-Teymî yardır, münkeru'l-hadis'tir.

[577] Buharı, 10/103. İbn Abbas'tan.

[578] İbn Kayyim el-Cevziyye, Za’du’l-Mead, İklim Yayınları: 4/344-345.