- Hasta olanlar et tüketimine dikkat!

Adsense kodları


Hasta olanlar et tüketimine dikkat!

Smf Seo Versiyon , -- Seo entegre sistem.

Array
sumeyye
Thu 26 May 2011, 12:47 pm GMT +0200
Hasta olanlar et tüketimine dikkat!


Kurban Bayramı sonrasında evlerde bol miktarda bulunan etler tüketilirken, özellikle hasta kişilerin dikkat etmeleri gerektiği bildirildi.
Malatya Sağlık İl Müdürü Hacı Bayram Zengin, Kurban Bayramı sonrasında evlerde bol miktarda bulunan etlerin tüketimiyle ilgili yaptığı yazılı açıklamada, "Yağlı etlerin doymuş yağ ve kolesterol içeriği daha yüksek olduğu için; kalp-damar hastalığı, şeker hastalığı ve yüksek tansiyonu olan kişiler, yağsız veya az yağlı etleri tercih etmeli, kısıtlı miktarlarda tüketmeli ve aşırıya kaçmamalıdır" ifadelerini kullandı.

KURBAN ETLERİNİ NASIL PİŞİRMELİYİZ?

Etin tüketim miktarının yanı sıra pişirme usullerine de dikkat edilmesi gerektiğine dikkat çeken Bayram Zengin, "Etlerin pişirilmesinde haşlama ve ızgara gibi yöntemler tercih edilmeli, kızartmalardan kaçınılmalıdır. Çok yüksek ısıda, uzun süre pişirme ve kızartma yöntemi çeşitli "kanserojen maddelerin" oluşumuna neden olabileceği için tercih edilmemelidir. Etlerin tek başına değil de sebzelerle birlikte pişirilmesi veya tüketilmesi, besin çeşitliliğinin sağlanması açısından sağlıklı bir yöntemdir.

Etle yapılan yemekler kendi yağı ile pişirilmeli ve ilave yağ eklenmemelidir. Özellikle kuyruk yağı veya tereyağının et yemeklerinde kullanılmasından kaçınılmalıdır. Etler ızgarada pişirilirken, etle ateş arasındaki uzaklık eti yakmayacak ve "kömürleşme" sağlamayacak şekilde ayarlanmalıdır.

Yüksek ateş yüzeydeki proteinleri birdenbire katılaştırır ve ısı etin iç kısmına ulaşamaz. Bu nedenle etlerin iç sıcaklığı en az 75 derece olmalıdır. Çok yüksek ısı, etin dış yüzeyinin yanmasına ve su kaybının fazla olmasına yol açarak besin öğesi kaybını artırır. Etlerin haşlanarak pişirilmesi, sağlıklı olmasının yanı sıra ette olması muhtemel "bağırsak parazitlerinin" insana bulaşmasını da büyük ölçüde engellemektedir.

Kesilen etlerin "çiğ veya az pişmiş" olarak tüketilmesi önemli sağlık sorunlarına yol açmaktadır. Etlerin "çiğ ya da az pişmiş" olarak tüketimi sonucu, hayvanlardan insanlara birçok hastalığın bulaştığı unutulmamalıdır" şeklinde konuştu.

KURBAN ETLERİNİ NASIL SAKLAMALIYIZ?

Kesilen etlerin korunması ve saklanmasının insan sağlığı açısından çok önemli olduğuna parmak basan Zengin, daha sonra şunları belirtti:

"Kurban etleri, büyük parçalar şeklinde değil, birer yemeklik olacak şekilde küçük parçalara ayrılarak buzdolabı poşetine veya yağlı kağıda sarılmalı ve buzdolabının buzluk kısmında veya derin dondurucuda saklanmalıdır. Bu şekilde hazırlanan etler, buzlukta eksi 2 derecede birkaç hafta, eksi 18 derece derin dondurucuda ise daha uzun süreyle saklanabilir.

Etler kolaylıkla bozulabilen potansiyel riskli besinlerdir. Etlerin dondurulduktan sonra tekrar çözünmesi bazı "mikroorganizmalar" için üreme ortamı oluşturur ve bu da sağlığımızı tehdit eder. Çözünen et hemen pişirilmeli ve tekrar dondurulmamalıdır.

Etlerin, "oda ısısında açıkta bırakılacak şekilde değil", yine buzdolabının alt bölmesinde çözünmesi sağlanmalıdır. Derin dondurucuda saklanan etin buzdolabının sebzelik kısmının üstüne konularak çözünmesi beklenebilir. Etin çabuk çözünmesi amacıyla uygulanan kalorifer, soba üzerinde çözünme, oda sıcaklığında bekletme gibi yöntemler, insan sağlığı açısından tehlikeli sonuçları da beraberinde getirmektedir."


Yeni Şafak