- Hasan Bin Muhammed Bin El-Alevi´nîn Rivayeti

Adsense kodları


Hasan Bin Muhammed Bin El-Alevi´nîn Rivayeti

Smf Seo Versiyon , -- Seo entegre sistem.

Array
sumeyye
Sat 2 January 2010, 10:01 pm GMT +0200
Hasan Bin Muhammed Bin El-Alevi´nîn Rivayeti


îbni Âsâkîr, Hasan bin Muhammed el-Alevî´den rivayet ediyor. O şöyle anlatıyor: "Ben, bir gün Kûfe´deki Cuma Mescidinde idim. O sırada isyan hâlinde bulunan Karmatîler, tâ Hicaz´a kadar gidip Mekke´yi işgal etmişler, Haceru´l-Esved´i de sökerek Kûfe´ye getirmişlerdi. Kûfe´liler ise daha Önce bana da, Hz. Ali´nin Haceru´l-Esved´le ilgili olarak şöyle de diğini rivayet etmişlerdir:

"Sanki ben, Ham soyundan olup da el-Esvedü´d-Dendânî adındaki adamın, Hacer-i Esved´i şu yedinci kemerden aşağıya doğru sarkıttığını görür gibi oluyorum!"

işte, Hz. Ali´nin bu sözünün tecellisine ben şahid oldum. O adama o sıralarda "Rahme" diye hitap ediyorlardı. Karmatiler Mescid´e girdik leri zaman, başlarındaki adam ona hitaben: "Ey Rahme, haydi Hacer-i Esved´i al, Mescidin damına çık, oradan aşağı sarkıt!" diye emir verdi. O da yani Esved-i Dendâni de onu alarak Mescid´in damına çıktı, birinci kemere varıp durdu. Halk da merakla bakışıyorlardı. Fakat sanki orada birisi onun elinden tutup da yediyormuş gibiydi. O, oradan ikinci kemere geçti, buradan sarkıtacakmış gibi yaptı, sonra üçüncü kemere geçti. Böylece tâ yedinci kemere kadar gidip Hacer-i Esved´i oradan sarkıttı. Bunu benimle birlikte seyreden cemâat da hayretler içinde kalmıştı. Zira onlar, bana da naklettikleri gibi, Hz. Ali´nin bunu daha önceden bu şekilde haber verdiğini işitmişlerdi. Şimdi de aynen gözleriyle görmüş oluyorlardı. Onlar hayretlerinin büyüklüğünden, "Allahü Ekber! " diye rek tekbir getirdiler."

Ben derim ki: "Ali (r.a.), böyle bir şeyi kendiliğinden haber vermiş olamaz. Muhakkak bu, bunu Hz. Peygamberden duymuştur. Karmati-ler´in fitnesi ve Hacer-i Esved´i yerinden söküp getirmeleri ise, hicretin 317. yılında olmuştu. (Suyûtî) [249]





[249] Zencî isyanından sonra bazı işçileri telkinlerinin tesiri altına alan Karmatıler, Ahsâ´da komünizm temeline dayalı bir devlet kurmuşlardır. Reisleri Hamdan ise, İsmaılıye mezhebi davetçilerindendİ

Celaleddin es-Suyuti, Peygamberimizin Mucizeleri ve Büyük Özellikleri, Uysal Kitabevi: 2/305-306.