- Harem Dahilinde Avlanmanın Cezası

Adsense kodları


Harem Dahilinde Avlanmanın Cezası

Smf Seo Versiyon , -- Seo entegre sistem.

Array
sidretül münteha
Sat 29 October 2011, 03:54 pm GMT +0200
27. Harem Dahilinde Avlanmanın Cezası


87. imam Malik'den: Allah teâlâ, Kur'an-ı Kerim'de şöyle bu­yurmuştur: «Ey inananlar! İhramlı iken avı öldürmeyin. Bi­le bile onu öldürene, ehli hayvanlardan öldürdüğü kadar olduğuna içinizden iki adil kimsenin hükmedeceği, Kabe'ye ulaşacak bir kurbanı ödeme, yahut düşkünlere ye­mek yedirme şeklinde kefaret ya da yaptığının ağırlığını tatmak üzere bunlara denk oruç tutma vardır..[66]

 İmam Malik'ten.lhrama girmeden avladığı hayvanı ihrama girince öldüren kimse, ihramlı iken onu satın alıp sonradan onu kesen kimse gibidir. Allah bunu yasak etmiştir. Böyle yapana ce­zası vardır.Biz Medine'liler arasında ihramlı iken ava atıp vuranın aley­hine cezaya hükmedilir.

îmam Malik Harem-i şerifte avlanmanın cezasıyla ilgili ola­rak da şöyle der:

«Harem'de avlananlarla ilgili duyduğum en güzel hüküm şöyledir: Vurulan av hayvanlarının yemek cinsinden değeri tak­dir edilir, her düşkün durumda olan kimsenin günlük yiyeceği de bir müd olarak hesaplanır, veya her müd yerine bir gün oruç hesa­bı yapılır. Böylece doyurulması gerekli düşkünlerin sayısına göre oruç tutmak icap eder. Mesela, on tane düşküne her gün birer müdlük yemek vermek gerekiyor da bu mümkün olmuyorsa ongun oruç tutulur. Doyurulması gereken fakir sayısı yirmi ise yirmi gün oruç tutulur, altmışsa altmış gün tutulur.»

Harem dahilinde ihramsız olduğu halde avlanan kimsenin cezasıyla ilgili olarak da îmam Malik şöyle der: «Harem dahilinde ihramsız olarak av hayvanı vurana verilecek ceza da ihramlı iken Harem'de avlanana verilecek cezanın aynıdır.»


[66] Maide sûresi,95