- Hareket Ve Davranışlardaki Yasaklar

Adsense kodları


Hareket Ve Davranışlardaki Yasaklar

Smf Seo Versiyon , -- Seo entegre sistem.

Array
sumeyye
Sun 12 August 2012, 01:33 pm GMT +0200
V. Hareket Ve Davranışlardaki Yasaklar:

 

Az önce belirtilen Bakara:2/197 âyetine göre, ihramlıya Füsuk ve Cidal de yasaktır: [423]

 
A. Füsuk:

 Füsuk; Allah'a itaatten çıkmak, kötü davranışlarda bulun­mak manasına gelir. Aslında bu tarz hareket, herkes için ve her zaman haramdır ve günahtır. Muhrimin itaat ve ibadeti bırakarak günah işlemesi, diğer zamanlardakine oranla daha büyük bir so­rumluluğa sebeptir.


B. Cidal:


 

Kavga etmek, tartışmak, sövmek ve münakaşa etmek gibi anormal davranışlardır. Halbuki ihramlı bir kimse, hac ibadeti sı­rasında bencilliği bırakıp her zamankinden daha fazla ahlâklı, edepli, hoş ve doğru sözlü, sabırlı ve başkalarının hakkına saygılı olmalıdır.

Her ne sebeple olursa olsun, inikatlardan geçince mutlaka ih­rama girmek gerekir. İhramsız geçilince ikinci mikat varsa orada, yoksa geri dönerek ilk mikatta ihrama girilir. Böylece ha­reket edilmezse dem gerekecektir.


Sünnetleri:


 

a) Gusül yapmak: Cumhur'a göre gusül sünnettir, Zahirî Mezhebine göre vaciptir. Ebu Hanife ve Sevrî'ye göre abdest al­makla da sünnet yerine getirilmiş olur; ancak, efdal olan gusüldür. Su bulunmayınca teyemmüm yapmak gerekmez. Bu sırada tı­raş olmak ve tırnakları kesmek de müstehaptır. [424]

b) Güzel kokular sürünmek: İhram elbisesine ve vücuda ihrama girmezden önce -daha sonra eseri kalmayan- güzel kokular sürülebilir.

c) Özel elbiseyi giymek: Hac için izar ve rida denen kı­sımlardan meydana gelen özel bir elbiseyi giymek sünnettir. İzar, belden dizkapağına kadar uzanan dikişsiz bir etektir. Rida ise, gö­ğüs, sırt ve omuzları örten dikişsiz bir peştemal gibidir. İzar ve ridanın yeni, beyaz ve temiz olmasına dikkat etmek gerekir. Zira ihram elbisesinin bu şekilde olması sünnettir.

d) İki rekat namaz kılmak (İhram Namazı): İhram elbise­sini giydikten sonra -ihramın sünneti niyetiyle- iki rekat namaz kılıdır. İlk rekatte Fatiha'dan sonra el-Kâfirun, ikinci rekatta el-İhlâs sûresi okunur. Namazdan sonra, dil ve kalple haccın kolay­lık ve kabulüne dair niyet yapılır, dua edilir. Bu namaz kılınma­yınca, farz namaz onun yerine geçer.

e) Telbiye yapmak: Dua edildikten sonra, bol bol telbiye ya­pılır, rialavât okunur. Telbiye her farz namazdan sonra, her yokuş çıkış ve inişte, her yoku topluluğuna raslayınca, seher vakti orta sesle bol bol tekrar edilir.




[423] Ahmed b. Hanbel, age, s. 200, no: 746; Mergınânî, age, c. I, s. 138.

[424] İbn Kudame, age, c. III, s. 292; Şafiî, Umm, c. II, s. 145.