- Hâlifle İlgili Şartlar

Adsense kodları


Hâlifle İlgili Şartlar

Smf Seo Versiyon , -- Seo entegre sistem.

Array
sumeyye
Tue 31 July 2012, 02:03 pm GMT +0200
Hâlifle İlgili Şartlar:

I. Akıl Ve Buluğ:
 
Yeminin sahih olması için, hâlifin akıllı ve baliğ olması ge­rekir. Bu sebeple, deli ve çocuğun yemini ve adağı sahih olmaz. An­cak, sarhoş edici maddeleri bilerek kullanıp sarhoş olanın yemini ayık gibi geçerlidir.
 
II. İslâm:
 
a) Hanefi Mezhebine göre, yeminin sahih olması için, yemin edenin'müslüman olması şarttır.
b) ÜM'e ve eş-Şafiî'ye göre, hâlifin müslüman olması şart de­ğildir; eş-Şafiî'ye göre, küfür halinde edilen yeminde hânis olunca keffaret oruçla değil, malla ödenir.
 
III. İkrah Bulunmaması:
 
a) Hanefi Mezhebine göre,  -feshedilmeye ihtimali bulunma­yan bir tasarruf olduğundan, adak, azad ve talâk gibi- yeminde de ikrahın bulunmaması şart değildir. Mahlûfun aleyhi ikrah yoluyla hâlif değil de başkası yapınca hânis olunmaz.
b) ÜM'e göre, yeminin sahih olması için, ikrah bulunmaması gerekir;  Maliki Mezhebine göre, ikrah halinde yemin in'ikad et­mez. İn'ikad eden yemin, ya bir işi yapmaya (ki buna yemin-i hıns denir) veya terke (buna da yemin-i berr denir) aittir: Berr sözüyle hınsa zorlanınca keffaret gerekmez, ancak bu işi zararsızca yapa­bilmek  mümkünken yapılmadığı takdirde keffaret gerekli olur. Hıns sözüyle hınsa zorlanınca -ki bu bir işi yapmamaya yemindir-hüküm ihtilaflıdır:
Meşhur görüşe göre, hânis olunur ve keffaret gerekir, bazıla­rına göre hânis olunmaz.
 
IV. Ciddiyet:
 
Hanefi Mezhebine göre, ister ciddî, isterse şaka yollu yapılsın yemin her durumda sahihtir; ÜM'e göre yeminin kasıtla yapılması gerekir.
Yeminin sahih olması için, hür olmak şart değildir; köle ye­min eder de hânis olursa keffareti mal ile değil, oruçla öder.