- Hafızlar Tabakası

Adsense kodları


Hafızlar Tabakası

Smf Seo Versiyon , -- Seo entegre sistem.

Array
saniyenur
Sun 12 August 2012, 03:31 pm GMT +0200
6- Hafızlar Tabakası
 
Bu tabaka mukallid olup öncekilerin tercihle­rini bilmede hüccet sayılır. Hanefîlerden İbni Âbİdin bu tabaka hakkında şöyle der:

"Onlar en sağlam, sağlam ve zayıf, açık rivayet, mezhebin zâhİr görüşü ve nâdir rivayet arasında seçme gücüne sahip kimse­lerdir. el-Kenz, ed-Durru'l-Muhîar\ el-Vikaye ve el-Mecma gibi muteber metinlerin müellifleri bu tabakaya dahildirler. Bunlar, kitaplarında reddedilmiş fikirleri veya zayıf rivayetleri nakl etmemişlerdir."

Buna göre onların bu tutumu tercih değildir; fakat, tercih edilenleri bilmek ve tercih sahibi müçtehidlere göre tercih derecelerini bir sıra­ya koymaktan ibarettir. Tercih sahibi mücte-hidlerin tercihlerini bilmek, onlar arasında bir hüküm vermek mânâsına gelebilir. Dolayı­sıyla onlar, kendilerine göre tercih' bakımın­dan daha sağlam olan, mezhebin usûlüne daha çok dayanan, sayı bakımından daha fazla olan veya mezhepçe daha çok hüccet sayılan tercih sahibi müctehidlerin görüşlerinden ba­zılarını seçmişlerdir.

Öncekiler gibi bunların da fetva vermek hak­ları vardır. Fakat bu, dar bir çerçeve içerisin-"dedir. Hayruddin er-Remlî, el-Fetâvâ el-Hayriyye isimli eserinde bu konu ile ilgili olarak şöyle demektedir:

"Şüphesiz ki muhtelif görüş ve rivayetlerin tercihe lâyık olanlarını bilmek ve onların sağ­lamlık veya zayıflık bakımından derecelerini tanımak, ilim yolunda ciddî gayretler sarfet-miş olanların sonunu gösterir. Bu itibarla müftî ve kadı'nın üzerine düşen, cevabı iyi tesbit etmek, haramı helâl veya helâli haram yapmak suretiyle Allah'a iftira etmek gibi bir ölçüsüzlüğe düşmemektir."