- Hacılara Hacı demek doğru değil

Adsense kodları


Hacılara Hacı demek doğru değil

Smf Seo Versiyon , -- Seo entegre sistem.

rray
ehlidunya
Sat 26 October 2013, 07:36 am GMT +0200
Karaman: Hacılara Hacı demek doğru değil



Hayrettin Karaman, hac ibadetini yerine getirene 'hacı' denilmesini doğru bulmadığını söyledi

Kutsal topraklara giden ilk Türk hacı kafilesi 20 Ekim'de Türkiye'ye döndü. Dönüşler 9 Kasım'a kadar devam edecek. İbadetlerini yerine getiren hacıların bir kısmı evlerine dönüş için hazırlığa başlarken, hacıların yurda döndüğünde yapmaları gerekenler konusunda İslam Alimi Prof. Dr. Hayrettin Karaman açıklamalarda bulundu. Hac ibadetinin 'hacdan önce daha gevşek dindar iken hacdan sonra daha sıkı dindar olma' şeklinde bir müminin dini hayatını ikiye bölmesini doğru bulmadığını ifade eden Karaman, 'Namaz, oruç, istiğfar/tevbe, tasadduk gibi ibadetler de temizleyici, bağışlanma vesilesi ibadetlerdir. Mümin bütün bu ibadetleri, kesintisiz kulluk bilinci içinde yapmalıdır. Bir mümine hacdan önce neler yakışmıyorsa hacdan sonra da onlar yakışmaz' dedi.

ALLAH NASİP ETTİ, GİTTİK GELDİK

Hac dönüşü kendilerini ziyarete gelen misafirlere anlatılması gereken konulara da açıklık getiren Karaman, hac ibadetini yapanların bu ibadeti yapamayanlara hac ibadeti yapmakla başkalarından farklı ve imtiyazlı hale geldiği intibaını vermemesi konusunda uyarıda bulundu.

HEDİYE HURMA VE ZEMZEM

Hediyeleşme ziyaretine dönen hac ziyaretlerine de vurgu yapan Karaman, 'Beyler ve hanımlar arasında bir söz var: 'Çarşı tavafı'. Gerçekten birçok insan adeta iki tavaf yapıyor: Kabe ve çarşı tavafları. Hatta bazıları ikincisi ile daha fazla meşgul oluyorlar' dedi. Kesin olarak kötü sonuçlara sebep olduğu için 'Uğurlayanlar hacca gidenlere hediye vermemeli, hacca gidenler de oradan hediye getirmelidirler. Uğurlayanlar dua etmeli ve dua istemeli, gidenlerin de en büyük hediyeleri orada, eş dost için dua etmek olmalıdır' diyen Karaman, 'Hacdan getirilecek hediye yalnızca hurma ve zemzem olmalı.' dedi.

İBADETLER MÜMİNE ÜNVAN OLMAZ

Yıllardır hac ibadeti yapan kimseye 'hacı' denilmesini doğru bulmadığını ve bunu yazarak da ifade ettiğini belirten Karaman, 'Mümin 'namazcı, oruçcu, haccı, zekatçı...' değil, mümindir, Müslümandır. Yapılan ibadetler mümine unvan olmaz, olmamalıdır' diye konuştu.

Yeni Şafak

Rüveyha
Sat 26 October 2013, 02:12 pm GMT +0200
Mantıklı bir düşününce..Ama halk arası alışagelmiş bir sözcük olup çıktı hacı kelimesi..Hacca gidenlere hacı denmemesi biraz zor bir olasılık bence..

ebu avane
Sat 26 October 2013, 03:39 pm GMT +0200
Evet güzel bir tesbit ... Coğu insanın düşüncesinde var olan bir şey " Hacca gidersem tevbe ederim." işin aslına bakacak olursak Her halimiz tevbe ile geçmeli o kapıdan ayrılmamalıyız.

reyyan
Sat 26 October 2013, 05:25 pm GMT +0200
Şimdilerde hacı kelimesi dillerde sakız olmuş, alaylı bir uslüpla da söylenir olmuş. Hayrettin hocama katılıyorum, fakat toplumda bu durumun değişmesi zor, zaman alır...

ebu avane
Sat 26 October 2013, 09:02 pm GMT +0200
Evet Reyyan kardeşim cok haklı şimdilerde argo tabirlerin söylendiği biçimde kullanılıyor bu da kelimenin değerini azaltmasana insanlar nazarında hafife alınıyor ... Rabbbim insanımıza şuur versin ayette de buyrulduğu gibi pek az düşünüyoruz :(

sümeyra
Sat 26 October 2013, 09:43 pm GMT +0200



      Hacca gitmek güzelliklerin artmasına vesile olmalı ama hiçbir iyiliği geleceğe bırakmamak ta düsturumuz olmalı..İnşaallah..

cerendemir
Sun 27 October 2013, 12:32 am GMT +0200
Evet.Hac yapıldığı andan itibaren kişi onun sorumluluğunu yerine getirmelidir.Ve de bir unvana ihtiyacı olmamalıdır.Ama işte alışılmış bir söz oluyor.

saniyenur
Sun 27 October 2013, 10:51 am GMT +0200
Aslında hacı adlandırması kişinin davranışları üzerinde olumlu etki de yapabilir, tabi tam manası kastedildiği zaman. Hediye işine ben de katılıyorum zaten zar zor gidiliyor kutsal topraklara, bu sınırlı vakitlerin daha iyi değerlendirilmesi gerekir.

hafiza aise
Sun 27 October 2013, 11:19 am GMT +0200
Malesef hacca gidenlere siparişler veriliyor hatta. Bize şunu getir bunu getir diye. Ya da bize ne getirdin diye beklenti içerisinde oluyorlar. Çok acı gerçekten. Orada yapılan duanın karşılığı ölçülemez başka bir şeyle. Rabbim bilinç ve şuur versin.

reyyan
Sun 27 October 2013, 12:22 pm GMT +0200
Bence hediye olayını yurtiçinde de yapabiliriz illaki oralardan bir hediye olacaksa hocamızın dediği gibi zemzem ve hurma en güzelidir.