- Hacer-i esved’in selamlanması ve öpülmesinin hikmeti nedir?

Adsense kodları


Hacer-i esved’in selamlanması ve öpülmesinin hikmeti nedir?

Smf Seo Versiyon , -- Seo entegre sistem.

rray
mevlüdekalınsaz
Sun 22 February 2015, 06:43 am GMT +0200
Hacer-i esved’in selamlanması ve öpülmesinin hikmeti nedir?

Hacer-i Esved’i selamlama ve öpmenin meşruiyeti Hz. Peygamber (s.a.s.)’in ve ashab-ı kiramın uygulamalarıyla sabittir ( Buhari, Hac, 60; Müslim, Hac, 249-250).

Fıkıh alimleri, bu uygulamalara dayanarak tavaf sırasında Hacer-i Esved’i sünnete uygun şekilde ziyaret etmenin (istilam) ona el ile dokunup öpmenin sünnet olduğu konusunda görüş birliği içindedirler (İbn Rüşd, Bidayetü’l-Müctehid, Mısır, 1975, I, 340; Ceziri, Kitabü’l-Fıkh ala’l-Mezahibi’l-erba’a, I, 580, 582). Hacer-i Esved’i istilam ederken tekbir getirilmesi de aynı gerekçe ile müstehap sayılmıştır (Buhari, Hac, 62).

Tavaf esnasında Hacer-i Esved’e dokunulması ve onun öpülmesi yönündeki rivayetlerden, bu taşın kutsallığı sonucunu çıkararak bu uygulamayı bizzat Hacer-i Esved’e karşı bir saygı ifadesi olarak görmek doğru değildir. Hac ibadetindeki birçok şekil ve merasim gibi bunun da Hz. İbrahim’in ve Resul-ü Ekrem’in (s.a.s.) hatırasını canlandırma, haccı önemsemeyi ve Allah’ın bu konudaki emrine boyun eğmeyi vurgulama, kulluk ve itaat gibi ruhi ve deruni halleri, zahiri bazı davranışlarla ifade etme gibi sembolik ve taabbüdi bir anlam taşıdığı söylenebilir. Hacer-i Esved’le ilgili olarak Hz. Ömer’in: “Allah’a andolsunki senin zarar veya fayda vermeyen bir taş olduğunu biliyorum; eğer Rasulüllah’ı (s.a.s.) seni istilam ediyor görmeseydim ben de seni istilam etmezdim.” (Buhari, Hac, 57) şeklindeki ifadesi de bu yaklaşımı desteklemektedir.

Allah(c.c) bize vesile olan hocamıza rahmet eylesin

Kaynak: Dini Soruları Cevaplandırma Platformu

Sümeyye Şahiner7B
Mon 25 January 2016, 10:37 pm GMT +0200
Esselamu Aleykum , Hacer-i Esved’i ziyaret etmek , dokunup öpmek sünnettendir .Hazreti   Ömer’in: “Allah’a andolsunki senin zarar veya fayda vermeyen bir taş olduğunu biliyorum; eğer Rasulüllah’ı (s.a.s.) seni istilam ediyor görmeseydim ben de seni istilam etmezdim.” (Buhari, Hac, 57)  sözüyle sadece Rasulüllah'ın  (s.a.v)  onu istilam ettiği için bizde onu istilam ederiz . Allah c.c razı olsun .
Rabb'im c.c bizleri Peygamberinin (s.a.v) sünnetine uyan kullarından eylesin inşAllah Amin

RAMAZAN 7/D
Mon 25 January 2016, 11:06 pm GMT +0200
Ve Aleyküm Selam .  Amin ..
Peygamber Efendimiz (s.a.v.)'in sünnetidir  Hacer-i Esved'in selamlanıp öpülmesi ...
ALLAH cc  razı olsun . İnşALLAH Hac ibadetimizi yapmak nasip olur .

ALLAH cc razı olsun

melda 6D
Mon 25 January 2016, 11:28 pm GMT +0200
Selamün aleyküm. Hacer-i Esved taşını selamlamak ve öpmek Peygamber Efendimizin bir sünnetidir. Rabbim hac ibadetimizi yerine getimeyi ve bu sünneti uygulamayı nasip etsin inşallah.

ceren
Tue 26 January 2016, 02:21 am GMT +0200
Aleykumselam.Sunneti seniyye dairesinde ziyaret edip selamlanmasini ve opulmesini yapan ve faziletine eren kullardan olalim insallah....

Yağmur Gümüş 8-B
Tue 26 January 2016, 11:36 am GMT +0200
İnşallah. Bismillah.
Hacer-i Esved`in öpülüp selamlanması Efendimizin uyguladığı bir sünnettir. Hac ibadetinde bulunan bir insan bu sünneti uygulamalıdır.
Allah cc. razı olsun.

damla6d
Tue 26 January 2016, 12:47 pm GMT +0200
Esselamu aleykum..İnşAllah Allah c.c. tüm müslimanlara Hcer-i esvede gitmeyi nasib eder..Rabbim razı olsun..