- Güne Dinç Başlamak İçin İyi Uyku Şart

Adsense kodları


Güne Dinç Başlamak İçin İyi Uyku Şart

Smf Seo Versiyon , -- Seo entegre sistem.

Array
sumeyye
Wed 25 May 2011, 02:29 pm GMT +0200
Güne Dinç Başlamak İçin İyi Uyku Şart


İyi uyumayan insan sabah kalktığında mutsuzdur, işe gitmek istemez, huzursuzdur, çevresi için stres oluşturur, üretkenliği azalır.
Türk Uyku Tıbbi Derneği tarafından Antalya'da düzenlenen "10. Uyku Tıbbı Kongresi" başladı.

Dernek Başkanı ve Dışkapı Yıldırım Beyazıt Eğitim ve Araştırma Hastanesi Göğüs Hastalıkları Kliniği Uyku Hastalıkları Tanı ve Tedavi Merkezi Şefi Doç. Dr. Sadık Ardıç, insan bedeninin ertesi gün yeni bir yaşama hazır olması için iyi bir uykunun gerekli olduğunu vurguladı.

Doç. Dr. Ardıç, "İyi uyumayan insan sabah kalktığında mutsuzdur, işe gitmek istemez, huzursuzdur, çevresi için stres oluşturur, üretkenliği azalır, yaşam kalitesi düşer. Kişinin güne dinlenmiş olarak başlaması bu açıdan çok önemlidir" dedi.

İyi uykunun, yatağa yattığında kişinin tüm biyolojik fonksiyonların düzenli olarak çalıştığı uyku demek olduğunu kaydeden Ardıç, "Örneğin evinin yakınında gürültü yapan bir jeneratör varsa, kişinin uyku kalitesi otomatik olarak olumsuz etkilenecek demektir. Yani ısı, ışık, ses ve uyunulan mekanın konforunun yeterli olması lazım. Onun ötesinde, bireyin bedeninde rahatsızlığın olmaması gerekiyor ki iyi uyku uyuyabilsin" diye konuştu.

Uykuyla ilintili 84 hastalık olduğunu vurgulayan Doç. Dr. Sadık Ardıç, diş gıcırdatma, sayıklama, gece bilinçsizce kalkıp gezmenin birer uyku problemi olduğunu, ancak genel değerlendirme içinde verdiği zararın az olduğunu ifade etti.

Solunumsal uyku problemlerinin ciddiye alınması gerektiğini vurgulayan Ardıç, halk arasında komik sayılan horlama belirtisinin, çok önemli bir uyaran olduğuna işaret etti.

Ardıç, uyku apnesi sendromu (uykuda solunumun durması) ve solunuma bağlı uyku hastalıklarının başlamasıyla birlikte, bu hastalığa bağlı olarak gelişen yan hastalıkların tedavisinin güç, yaşam kalitesini bozan, insanın üretkenliğinin düşmesi nedeniyle topluma yük olmasına yol açan ve ekonomik kaybın çok yoğun olduğu koşulların oluştuğunu belirtti.


TRT