- Günahsız bayramlar

Adsense kodları


Günahsız bayramlar

Smf Seo Versiyon , -- Seo entegre sistem.

rray
S.bayar
Tue 30 November 2010, 02:54 pm GMT +0200
Günahsız bayramlar dileğimizle...
Büyüklerden biri yatsı namazından sonra caminin avlusuna çıkıp herkese elini uzatarak: `Bayramım mübarek olsun.` diyerek tokalaşıyormuş.
- Efendi demişler, bugün bayram değil, bekle de, bayram günü bayramlaş!
- Hayır, demiş büyük zat. Benim bayramım bugün. Ve eklemiş, çünkü demiş bugün ben günah işlemedim. Günaha maruz kalmadığım gün benim bayram günümdür!.
İşte size gerçek bayram anlayışı! Daha doğrusu bizim de yaşamak istediğimiz bayram günü.
Demek asıl Bayram, günah işlemeden tamamladığımız günün bayramı.. Bundan dolayıdır ki, bilhassa bayram günlerinde günaha maruz kalmamaya dikkat edilir. Çünkü günah işlenen gün, bayram olmaktan çıkar, matem günü haline bile gelebilir. Öyle ise bayram gününü günahlara girerek matem günü haline getirmemeye dikkat etmek gerek.
- `Bayram günü de günaha girilir mi?` demeyesiniz. Asıl günahlar maalesef bayram günü işlenir. Hatta öyle günahlar vardır ki, sadece bayram günlerinde işlenir. Onlara `Bayram günahları` adı verilir.
- Nasıl mı olur bayram günahları? Şöyle sıralayabiliriz bayrama günahlarını.
- Bayramda mutlaka ilgi göstermeniz gereken çocukları ve hane halkını ihmal eder de sevindirmezseniz, akraba ve komşuları mutlaka ziyaret edip de gönüllerini kazanmak gerekirken mühimsemez de bayramlaşmazsanız, sahip olduğunuz imkandan ihtiyaç sahibi yakınlarınıza, komşularınıza ulaştırmaz, zekatınızı fitrenizi unutursanız, küs ve kırgın olduklarınızı affetmez de küslüğünüzü, kırgınlığınızı sürdürürseniz, telefonla olsun bir gönül alma nezaketi göstermez de `boş ver` deyip geçerseniz. Başka günah aramaya hiç gerek yoktur bayram günü. Bu ihmal ve ilgisizlikler yeter de artar bile bayram günahları olarak size.
Halbuki, bayramı hep birlikte yaşayacaktık. Bilhassa çocuklarımızla, hane halkımızla, akraba ve dostlarımızla, komşularımızla yeniden bir daha kucaklaşacak, gönül alacak, kalp kazanacaktık.. Sevgide, saygıda coşmalar olacaktı bayram günleri. Çevremizde sıkıntı içinde kıvranan kalbi kırık, gönlü buruklar varken bizim tek başımıza bayramın mutluluğunu yaşamamız elbette mümkün olmayacaktı. Efendimiz (sas), böyle örnek olmuştu bizlere. Nitekim bir gün mescidin avlusunda bir sepet turfanda hurma ikram edilir kendisine: `Buyur ya Resulallah taze hurma!` derler. `Komşularımız da şu anda böyle taze hurma yemeye başladılar mı?` diye sorar.
- Hayır, derler, mevsimin ilk turfanda hurması önce bizim bahçede olgunlaşır. En önce size getirdik. Herkesten önce siz tadasınız diye düşündük.. Yolda oynayan çocukları işaret ederek buyurur ki:
- Götürün bu taze hurmaları şu çocuklar yesin. Ben komşularımın yemediğini yemem, giymediğini de giymem, onlardan ayrı yaşayan biri olmak istemem. Ne zaman konu komşu herkes turfanda hurma yemeye başlar, işte o zaman benim de onlarla birlikte taze hurmadan yemeye gönlüm razı olur..
Demek ki İslam bizi komşu ve çevre ile böylesine kucaklaştırır, varlık ile yokluğu, zorluk ile kolaylığı böylesine paylaştırır. Yani birlikte ağlar birlikte güleriz, bayramı da birlikte yaşarız. Birimizin derdi hepimizin derdi olur.
Şu hadis de bize Müslüman`ı böyle tarif eder:
- Müslüman`ın derdini dert edinmeyen bizden değildir!

Alıntı

zahdem
Tue 30 November 2010, 03:09 pm GMT +0200
manasına uygun bayramlar yaşayabilmek, kendimiz dışındakilere de bayram ettirebilmek ve sevincimize ihtiyaç sahiplerini,kimsesizleri de ortak edebilmek dileğiyle...
paylaşım için teşekkürler

RAMAZAN 7/D
Sun 18 October 2015, 10:51 am GMT +0200
Es Selamün Aleyküm . Mükemmel bir konu olmuş . Zaten bayramın amacı bir olmak beraber olmaktır . Biz bayramları sadece kendimiz sevinc mutluluk icinde gecirmemeliyiz . Komsularimizla akrabalarimizla dostlarimizla da paylasmaliyiz bu sevinci mutluluğu .
Allah cc razı olsun .

melda 6D
Sun 18 October 2015, 11:16 am GMT +0200
Selamün aleyküm. Asıl bayram günah işlemediğimiz bayramdır.  Rabbim bayram işlemeden geçirdiğimiz bayram nasip etsin. Bayramlarda gönül alalım inşallah.

mevlüde06
Sun 18 October 2015, 04:46 pm GMT +0200
Ve aleykumusselam ve rahmetulalh;hayy maşalalh.
böyle ince düşüncelere sahip olabilmek ne kadar güzel.Rabbim bizlerede lütfeylesin,inşallah her günümzü bayram kıvamında,günahsız,hzuurlu,mutlu eylesin.Allah razı olsun değerli paylaşımınız için.