- Günaha sebep olmak kişiye günah kazandırır mı?

Adsense kodları


Günaha sebep olmak kişiye günah kazandırır mı?

Smf Seo Versiyon , -- Seo entegre sistem.

rray
halim
Thu 13 April 2017, 11:14 pm GMT +0200
Günaha sebep olmak kişiye günah kazandırır mı?

Kur’an’da yer alan “kimse başkasının günahını yüklenmez” manasına gelen kaide, İslam’ın açık bir prensibidir. Hiç kimse -durup dururken- başkasının suçuna ortak olmaz, başkasının günahını yüklenmez.

Hadiste ise, insanların doğrudan olmasa da dolaylı olarak bir suçun işlenmesine sebebiyet verdiği takdirde, o da o suçu işleyenin suçuna ortak olduğu gerçeğine vurgu yapılmıştır. Çünkü, “es-sebebu kel-fail = sebep olan yapan gibidir” kaidesi gereğince, hayra sebep olan ona ortak olur, şerre sebep olan da ona ortak olur.

Demek ki, hadiste söz konusu olan husus, kişinin başkasının günahını yüklenmesi değil, sebebiyet verdiği için dolaylı olarak işlediği bir suçun cezasını çekmesidir. Nitekim bir hadis-i şerifte -meal olarak- şu ifadelere yer verilmiştir:

“Bir kimse İslâm'da güzel bir çığır açar da kendisinden sonra onunla amel edilirse, o kimseye bu çığırla amel edenlerin ecri kadar sevab yazılır. Amel edenlerin ecirlerinden de bir şey eksilmez. Ve her kim İslâm'da kötü bir çığır açar da kendinden sonra onunla amel olunursa, o kimsenin aley­hine -bu çığırla amel edenlerin günahı kadar- günah yazılır. Amel edenlerin günahlarından da bir şey eksilmez.” (Müslim, İlim, 15).

Selam ve dua ile...
Sorularla İslamiyet

Sevgi.
Fri 14 April 2017, 07:17 am GMT +0200
Bismillah..
 Esselâmü Aleyküm Ve Rahmetüllah. Mevlam bizleri herdaim iyi işlerde bulunup iyi şeylere vesile olmamızı nasip etsin inşaAllah. Amin ecmain

ceren
Fri 14 April 2017, 04:18 pm GMT +0200
Esselamu aleykum Rabbim bizleri hem kendini hemde cevresini gunahdan koruyan haramdan koruyan kullardan eylesin insallah.Rabbim razi olsun paylasimdan...

HALACAHAN
Fri 14 April 2017, 04:40 pm GMT +0200
Aleykum selam. Allahım biZleri sevaplar dairesinden ayrlirma bizlere merhamet eyle

Bilal2009
Fri 14 April 2017, 08:56 pm GMT +0200
Ve aleykümselam Rabbim bizleri İslam da iyi bir çığır açanlardan eylesin Rabbim paylaşım için razı olsun

melda 6D
Fri 14 April 2017, 09:07 pm GMT +0200
Aleyküm selam .  Ne yaparsak , neye vesile olursak onun karşılığını alırız .   Hayra vesile olalım inşallah .