- Gül bahçesinde sohbet

Adsense kodları


Gül bahçesinde sohbet

Smf Seo Versiyon , -- Seo entegre sistem.

Array
hafiza aise
Sat 28 April 2012, 06:31 pm GMT +0200
Gül bahçesinde sohbet

Mart 2007 18.SAYI

Hikmet dolu öyküleri ve öğütleriyle okuyucularına bambaşka deneyimler kazandıran Gülistan, gündelik hayata dair meselelerden de bahsediyor. Osmanlıcadan sadeleştirdiği Gülistan hakkında Azmi Bilgin, “Bütün doğu toplumlarında her dönemde yaygın bir şekilde okutulmuş bir eser. Osmanlı’da da özellikle Farsça eğitiminde örnek metin olarak kabul görmüş ve medreselerde okutulmuştur” diyerek, Gülistan’ın dil gücüne dikkat çekiyor. Kitapta en çok babasıyla birlikte teheccüd namazına kalkan gencin öyküsünden etkilenen Azmi Bilgin, ibadetlerimizden nefsimize pay çıkarmamamız konusunu işleyen bu öykü gibi, Gülistan’da ders alınacak daha nice konu olduğunu belirtiyor.

Şiraz’da başladığı ilim tahsiline dünyanın birçok ülkesinde devam eden Sadi, bu esnada değişik çevrelerden pek çok insanı tanıma fırsatı yakalar. Karşılaştığı birbirinden farklı kültürler ve yine birbirinden farklı insan karakterlerinden edindiği izlenimler, tasavvufi birikimiyle bir araya gelerek müthiş bir düşünce ve söz gücü doğurur. Bundandır ki eserleri bugün bile, farklı çevrelerden ilgi ve beğeniyle okunmaktadır.

Tasavvuf ehli bir şahsiyet olan Sadi, Gülistan’da sadece dini konulara değinmekle kalmaz, günlük hayata dair görüşleriyle de okuyucusunun ilgisini çeker. Kimi zaman felsefi konulardan bahsederek okuyucusunun kulağına önemli hikmetler fısıldar. Kimi zaman da olabildiğince basit ve gündelik bir konuya getirdiği ironik yaklaşımla tebessüm ettirir. Bazen düşündürüp bazen güldüren metinleri sayesinde sözü yormadan, muhatabının ilgisini hep yüksek düzeyde tutar.
Şiir ve düzyazının ustalıkla harmanlandığı bu eser, olaylara hikmet penceresinden bakmayı teşvik ediyor. Milli şairimiz Mehmet Akif’in üstat kabul ettiği Sadi’nin hayata ve maneviyata dair tecrübelerini aktardığı Gülistan, okuyucularına gül bahçesinde sohbet zevkini yaşatıyor. Hala bu güzel sohbetin bir parçası olmadıysanız, tecrübe ve bilgeliğin ürünü olan bu kitabı muhakkak okumalısınız.
Kitap Adı: Gülistan
Yayın Evi: Semerkand / (0216) 311 13 35

Azmi bilgin kimdir?
1982 yılında İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi’nden mezun oldu. Bilgin’in, Ümmi Sinan Divanı, Yunus Emre, Divan-ı Seyyid Nigari adıyla basılmış kitaplarıyla birlikte, tekke ve divan edebiyatı üzerine yayınlanmış çeşitli makaleleri bulunuyor.

Derya COMBA