- Görülmeyen Gazete

Adsense kodları


Görülmeyen Gazete

Smf Seo Versiyon , -- Seo entegre sistem.

Array
ehlidunya
Sun 24 June 2012, 04:29 pm GMT +0200
Okuyucuları 'Görülmeyen Gazete'den memnun: Gözümüz, dilimiz oldunuz



Onlar, Türkiye ve dünyadaki gelişen olayları Braille alfabesi ile basılan 'Görülmeyen Gazete' sayesinde okuyorlar. Kimden mi bahsediyoruz? Görme engellilerden. Eskiden kendileri için yayımlanan bir gazetenin olmamasının büyük bir eksiklik olduğunu dile getiren görme özürlüler, 5 yıldır yayın yapan 'Görülmeyen Gazete' için "Gözümüz, dilimiz oldunuz." diyorlar.

Görme özürlüler için çıkan 'Görülmeyen Gazete', yayın hayatına başlayalı tam 5 yıl oldu. Kentim gazetesinin bünyesinde Türkiye'de görme engelliler için çıkan ilk ve tek özel gazete olarak yayımlanan gazeteden okuyucuları oldukça memnun. Öyle ki hepsinin görüşü ortak: Gözümüz, dilimiz oldunuz. Kimi gazeteye yaptığı ziyaretlerle teşekkürlerini iletirken, kimi de gönderdiği mesajlarla gazeteden duydukları memnuniyeti dile getiriyor. R. Yiğit, eskiden kendileri için yayımlanan bir gazetenin olmamasının büyük bir eksiklik olduğunu söylüyor. "Birileri bize gazete okuduğu zaman bununla yetinirdik ama şimdi bizim de okuyabileceğimiz bir gazetemiz var." diyor. F.M. Moray da kabartma yazılarla basılan gazetenin varlığından memnun olanlardan. Moray, "Parmaklarımın bana hissettirdikleriyle hayatı daha iyi algılıyorum." diyor. B. Akıncı ise ilk başta gazeteye alışmakta biraz zorluk çekmiş olsa da şimdilerde alışmış. Lakin tek bir korkusu var. O da gazetenin yerel olarak kalması.

600'e yakın abonesiyle Türkiye'nin her yerinden okuyucuya ulaşan gazete aylık çıkıyor. Yıllık abone ücreti 400 TL olan gazete, güncel, kültür sanat, sağlık, görme engelliler için eğitim yazıları, okuyucu röportajları gibi yirmi iki başlık ile okuyucusunun ihtiyaçlarını karşılamaya çalışıyor.

Gönüllü muhabir ağı oluşmuş

Görme engellilerin elleriyle okudukları gazetenin çıkış hikâyesini gazetenin imtiyaz sahibi Saime Oğuzhan şöyle anlatıyor: "Altı Nokta Körler Derneği'ni ziyaret ederken onların gazete okuyamadığını fark ettim. Biri onlara gazete okursa onlar da gazete okumuş oluyordu. Bu durumdan sonra 'Görme engellilerin okuyacağı bir gazete neden olmasın' dedim ve çalışmalara başladım." Engelli vatandaşların hayatın her karesinde yer alması gerektiğini vurgulayan Oğuzhan, bu bakımdan Görülmeyen Gazete'yi bir sosyal sorumluluk projesi olarak görüyor.

Görülmeyen Gazete, 7 kişiyle başladı yayın hayatına. Ancak şimdilerde görme engelli gönüllü muhabirlerle devam ediyor. Gazete haber ihtiyacını kendi çabalarının yanı sıra gazeteyi duyan okuyucuların gönüllü muhabirliğiyle gideriyor. İstanbul, Ankara, İzmir, Denizli ve Kahramanmaraş gibi Türkiye'nin çeşitli yerlerinde bulunan bu gönüllü muhabirler ulaştıkları haberleri gazeteye gönderiyor. Görülmeyen Gazetesi Yazı İşleri Müdürü Fatih Mehmet Moray, Türkiye'de 1 milyonu aşkın görme engellinin olduğunu, ancak bunların yüzde beş ya da altısının Braille alfabesi bildiğini anlatıyor. Gazetenin varlığından haberdar olur olmaz bazı okuyucuların kendilerini arayıp okuma kursu talep ettiklerini belirtiyor. Bu yüzden gazete, Braille alfabesi bilemeyen okuyucularına 'Görülmeyen Sesli Gazete' formatıyla da ulaşıyor. Gazete seslendirilerek yaklaşık olarak 10 bin kişiye ücretsiz olarak ulaşıyor. Ancak gazete yöneticileri sponsor bulamadıkları için üzgün. Saime Oğuzhan, okuyucularının ücretsiz gazete istediklerini kaydediyor. İlk başta sponsorların desteğiyle gazeteyi bedava dağıttıklarına işaret eden Oğuzhan, "Ama sponsorlarımız bir bir çekildi. Biz yapabildiğimiz kadar onlara ücretsiz gazete ulaştırıyoruz ama yeterli olmuyor." şeklinde konuşuyor. Bu nedenle Oğuzhan, firma ve kuruluşları sponsorluğa davet ediyor.

zaman