- Gerçek babadan başkasına intisap etmek

Adsense kodları


Gerçek babadan başkasına intisap etmek

Smf Seo Versiyon , -- Seo entegre sistem.

Array
sumeyye
Thu 20 January 2011, 05:50 pm GMT +0200
 

Gerçek Babadan Başkasına İntisap Etmek:


Rasûlullah (s.a.) şöyle buyurmuştur:

"Her kim, babası olmadığını bildiği halde babasından başka­sını baba iddia ederse, ona cennet haramdır.[77]

Öyle insanlar vardır ki âdî maksatlar edinirler ve bunun so­nucunda babasından yüz çevirir ve bir başkasına intisap ederler. Bu bir zulüm ve isyandır; çünkü gerçek babayı hüsrana uğratmak­tadır. Zira baba neslinin kendisine nisbet edilerek devam etmesini istemektedir; çocuk ise onun bu arzusunu boşa çıkarmaktadır. Hem bu, bir nankörlük ve varlığına sebep olan babaya karşı edep­sizliktir.

Öbür taraftan yardımlaşma ve dayanışma içinde olma, ma­halle ve şehir düzeninin sağlanabilmesi için zorunludur. Eğer ba­badan kopma kapısı açılacak olsa, o zaman bu maslahat ihmal edilmiş olacak ve kabile nesepleri birbirine karışacaktır. Bu mana­da olmak üzere Rasûlullah (s.a.) şöyle buyurmuştur:

"Hangi kadın, bir kavme onlardan olmayan bir çocuğu sokar­sa, o kadının Allah katında bir yeri yoktur; Allah onu cennete asla sokmayacaktır. Hangi adam da kendi çocuğunu o kendisine ba­ka baka inkâr ederse, Allah rahmetini ondan esirger ve onu bü­tün mahlukâtın gözü önünde rezil rüsvay eder. [78]

 
İddet Ve Benzeri Konularda Kadının Güvenilirliği:
 


İddet ve benzeri konularda söz kadının olmakta; kendisinden, kocaya ait nesebi başkalarınki ile karıştırmaması istenmektedir. Bu konuda haricî bir müeyyide yoktur. Bu sebeple uhrevî bir mü­eyyideye ihtiyaç duyulmuş ve onun bu şekilde korkutulması gerek­miştir.

Nesebi karıştıran kadının bu şekilde cezalandırılması, onun dünya düzenini bozmaya çalışması ve insan türünün doğasında bulunan şeye ters hareket etmesi yüzündendir. Bu, Mele-i a'lâ'nın buğzunu gerektiren bir harekettir; çünkü onlar insan türünün salâhı için dua etmekle memurdurlar. Kadın ise bozulması için ko­şuşturmaktadır.

Adam, çocuğunu inkâr ettiği zaman, nesebi olmayacağından onu ömür boyu zillet ve hiç bitmeyen bir ar duygusu içine itmiş olur; nafakasını temin edecek kimsesi olmayacağından maddî yön­den onun telefine sebep olur. Bu davranışıyla o, bir bakıma çocuk­larını öldürmüş gibi olur. Ayrıca çocuğun anasını da, Ömür boyu devam edecek bir zillet ve arlanma içine sokar. [79]



[77] Müslim, îmân, 115.

[78] Ebû Dâvûd, Talâk, 29; İbn Mâce, Ferâiz, 13.

Şah Veliyyullah Dihlevî, Hüccetullâhi’l-Bâliğa İslâm Düşüncesinin İlkeleri, İz Yayınları: 2/455.

[79] Şah Veliyyullah Dihlevî, Hüccetullâhi’l-Bâliğa İslâm Düşüncesinin İlkeleri, İz Yayınları: 2/455-456.