- Gençlerdeki Bu Sendroma Dikkat

Adsense kodları


Gençlerdeki Bu Sendroma Dikkat

Smf Seo Versiyon , -- Seo entegre sistem.

Array
melek24
Sat 3 October 2009, 02:38 pm GMT +0200
Ergenlik çağındaki çocuğunuz ayna karşısından ayrılmıyor ya da herhangi bir yerinden şikayet ediyorsa bunu ciddiye alın çünkü bu durum giderek yaygınlaşıyor.

Özellikle ergenlik çağındaki çocuğunuz ayna karşısından ayrılmıyor ya da tam tersi aynalardan kaçıyor, vücudunun herhangi bir yerinden şikayet ediyor, bunu takıntı haline getiriyorsa durumu ciddiye alın...

Kişinin vücudunun herhangi bir yerinden şikayet etmesi ve bunu sürekli düşünerek huzursuz olması olarak tanımlanabilecek Beden Dismorfik Bozukluk - BDB (bedeninden memnun olmama sendromu) giderek yaygınlaşıyor.

15-20 yaş arasında ortaya çıkan ve 30'lu yaşlarda şiddetlenen BDB sendromu ağırlıklı olarak kişinin burun, cilt, göğüs ve cinsel organından memnuniyetsizlik olarak kendini gösteriyor. Kişilerin huzursuz olduğu bu durum onları sosyal yaşamdan giderek uzaklaştırdığı gibi başarısızlık, özgüvensizlik, kaygı hisleriyle perçinlenen psikolojik ve zihinsel hastalıklara kadar sürükleyebiliyor.

Aileler pek fark etmiyor

Ailelerin çok da fark etmediği yahut üzerinde durmadığı bu ciddi hastalık kızlarda daha çok görülmesine rağmen son yıllarda erkekler arasında da artış göstermiş durumda. Takıntılar daha çok genç kızlarda göğüs, cilt, burun kusurları ve kilo takıntısı olarak kendini gösterirken erkeklerde saç ve burun takıntısı olarak belirebiliyor. Bu kişiler kendi bedenini sürekli olarak inceler ve hassas oldukları kusurlarını kapatmaya çalışır. Mevcut kusur çarpıtılıp, abartılarak algılanır hale geliyor.

Ya da durumu değiştirebilmek için büyük çaba harcanıyor. Öyle ki aileden gizli estetik operasyon yaptıran genç vakalarla karşılaşmak mümkün. Kısaca, kişilik gelişiminin tam olarak tamamlanmadığı ve özgüven eksikliğinin yaşandığı ergenlik dönemi ayrı bir önem taşıyor. Çünkü çocukluktan gençliğe geçiş evresi olan bu hassas dönemde oluşacak bu sorunların kontrol altına alınması onların beden ve zihin sağlığında, sosyal ilişkilerinde, iş ve aile haytalarında belirleyici olacaktır.

Ağır depresyon geçiriyorlar

Ergenlik çağında başlayan beden dismorfik bozukluk çocuğu arkadaş ortamından uzaklaştırır, içine kapanık, güvensiz hale getirir. Vakaların yüzde 90'ı hayatı boyunca ağır depresif ataklar yaşarken yüzde 70'i anksiyete bozukluğu yaşıyor. Ayrıca alay konusu olduğunu düşünerek hayattan soyutlanan ve intihar teşebbüsünde bulunanların oranı da hayli fazla.

Bedeninden memnun olmama durumu erken dönemde başlayıp 30'lu yaşlarda şiddetlenebildiği gibi bu yaşlarda da ortaya çıkabilmektedir. Genellikle çalışmayan evlenmemiş, yalnız kişilerde daha fazla görülüyor. Bu kişilerin sosyal yaşantısı bozuktur, sosyal ortamlarda sürekli kaygılı ve endişelidir, giderek yalnızlaşma eğilimi içindedirler. Durum sosyal fobi haline dönüşebilmektedir. Sıklıkla depresyon ve anksiyete bozukluğu eşlik eder.

Beden Dismorfik Bozukluk neler yaratır?

Sosyal fobi
Yeme bozuklukları
Psikolojik bozukluklar
Zihinsel bozukluklar
Cinsel kimlik bunalımı

Hangi davranışlar BDB sinyali veriyor

Vücudunda şikayetçi olduğu bölgeyi kapatmak için büyük uğraş vermek
Kusuru sürekli kontrol etmek
Düzenli olarak ayna karşısında kusuru incelemek yahut elle kontrol etmek
Sosyal ortamlardan kaçmak
İnsanlar içinde kaygılı olmak, sık sık tuvalete giderek kusuru kontrol etme çabası

Sendromun nedenleri

Cinsel sorunlar
Duygusal çatışmalar
Kültür düzeyi
Sosyal ilişkiler

Nasıl tedavi edilir?

Tedavi yaklaşımı psikoterapi ve ilaç tedavisidir. Bu nedenle BDB sendromundan şüphe edilen durumlarda hemen bir hekime başvurulması en doğru yoldur.

Bugün