- Geleceğin dâhileri bu üniversitede yetişecek

Adsense kodları


Geleceğin dâhileri bu üniversitede yetişecek

Smf Seo Versiyon , -- Seo entegre sistem.

Array
zahdem
Tue 27 April 2010, 02:02 pm GMT +0200

İstanbul Üniversitesi bünyesinde kurulan çocuk üniversitesi, küçük yaştaki öğrencilere kapılarını açıyor.


Geleceğin dâhilerini yetiştirmek, çocuklara bilimi sevdirmek amacıyla kurulan üniversite, öğrencilerin hayatını değiştirecek. Başarıya ulaşırsa Türkiye'nin geleceğini etkileyecek olan üniversitede 10-17 yaş arası çocuklar, uzman akademisyenlerden eğitim alacak. Çocuklara ders verecek olan profesörler, daha önce iki haftalık pedagojik eğitimden geçecek. Akademisyenlerin yanı sıra yüksek lisans ve doktora asistanları da çocuklara yardımcı olacak. Öğrencilerin, çeşitli laboratuvar çalışmaları, deneyler, projeler sayesinde ilgi duydukları bilim alanında erken yaşta uzmanlaşması planlanıyor.

İlköğretim ve lise öğrencileri için bu okulun büyük bir fırsat olduğunu aktaran Çocuk Üniversitesi Müdürü Doç. Dr. Gökhan Karabulut, bilimsel meraka sahip öğrencilere müfredatın ötesinde eğitim vereceklerini kaydetti. Öğrencilere ilgi duydukları ve yetenekli oldukları alanlarda uzman akademisyenler tarafından eğitim verileceğini söyleyen Karabulut, çocukların içinde yetenekli olanların yüzde 5'lik kısmını ise özel eğitime tabi tutacaklarını dile getirdi. Çocuk Üniversitesi Müdürü, seçtikleri öğrencileri uzun vadede bilim insanı olması için eğitime alacaklarını ve yurtdışına yollayacaklarını belirtti. Amaçlarının Türkiye'ye Nobel getirecek değerler yetiştirmek olduğunu ifade eden Karabulut, yetenekli çocukların seçilerek profesörlerin himayesinde yetiştirileceğini vurguladı. Dolayısıyla 10 yaşındaki bir çocuk, kendisini himaye eden profesörün asistanı gibi olacak.

Yaz okullarına ve modüllere katılan bütün öğrenciler, 'Genç Bilim İnsanı Yetiştirme Programı' adayı olacak. Bu çalışmalar sırasında öğretim üyelerinin dikkatini çekecek ölçüde yeteneğe sahip öğrenciler, öğretim üyeleri tarafından seçildiği takdirde "Genç Bilim İnsanı Yetiştirme Programı"na kabul edilecek ve bilimin derin dünyasıyla erken yaşta tanışmış olacak. Çalışmalar için gerekli mali kaynak 'genç bilim adamları'nı destekleyecek sponsorlar tarafından sağlanacak. Program uzun yıllar süreceği için seçilen öğrencinin kendi isteği ve ailesinin yazılı onayı, aranan şartlar arasında bulunuyor. Öğrencilere akademisyenler rehberlik edeceği için kontenjanları sınırlı tutuluyor. 21 kişilik 25 sınıf açılacak. Yaz okulunda klonlama, böceklerin dünyası, organ ve doku nakli gibi derslerin yanı sıra kutuplara, Kenya'ya, Roma'ya ve daha birçok ülkeye gezi düzenlenecek. Çocuk Üniversitesi'nde kışın hafta sonları eğitim verilmesi de planlanıyor. Eylül ayından sonra spor ve güzel sanatlar dalında da faaliyetler başlayacak. Eğitimler, haziran, temmuz, ağustos aylarında üçer haftalık periyotla verilecek. Üç haftalık eğitim bedeli 850 lira. Şehir dışından gelecek öğrenciler için kampüs civarındaki yurtlar ayarlandı. Konaklama ücreti için ise 400 lira talep ediliyor. İstanbul Üniversitesi, dünyanın en gelişmiş laboratuvarlarında, dünyaca ünlü bilim insanlarıyla çalışma ayrıcalığı yakalayacak gençleri bekliyor.