- Gece namazının kazası

Adsense kodları


Gece namazının kazası

Smf Seo Versiyon , -- Seo entegre sistem.

Array
hafiza aise
Wed 24 November 2010, 11:29 am GMT +0200
Gece Namazının Kazası:
 

Âİşe (radiyalİâhu anhâ) anlatıyor; 'Rasulullah (sallallâhu aleyhi ve sellem) rahatsızlığı veya başka nedenlerden dolayı gece namazını kılamadığında gündüz on İki rekât kılardı.[709]

Rasulullah (sallallâhu aleyhi ve seîlem)'in gece namazını on bir rekât olarak kıldığı bilinmektedir. Bu namazı, gündüz kaza etmek istediğinde ise, on iki rekât oİarak kaza ettiği anlaşılmak­tadır.

Gece namazını, sabah ile öğle vakti arasında kaza eden, gece vaktinde kılmış gibi olur. Çünkü Peygamberimiz (sallallâhu aleyhi ve sellem} 'gece adet edindiği Kuran kıraatini okuyamayan veya bir kısmını yapamayan, onu sabah namazı ile öğle namazı arasında okusun. Bu durumda sanki gece okumuş gibi yazılır [710] buyurmuştur.

Kaza kavramı genellikle "farz ibadetlerde" kullanılır. Bu nedenle, Hanefî mezhebinde, gece namazı veya diğer nafile ibadetler için 'kaza' kavramı kullanılmaz. (Çev.)

 
Teravih Namazı:
 

Hiç kuşkusuz gece namazının müstehaplığı, Ramazan ayın­da müekked olmaktadır. Nitekim Peygamberimiz (sallalîâhu aleyhi ve sellem) 'Kim inanarak ve mükâfatını bekleyerek Ra­mazanda namaz (teravih) kılarsa, geçmiş günahları bağışlanır [711] buyurmuştur.

 
Teravih Namazını Cemaatle Kılmanın Meşruiyeti:
 

Hanımların teravih namazını erkek cemaatinin arkasında kılmaları meşrudur. Evlerinde kılmaları ise daha faziletlidir. Bu konu 'Cemaat Bölümünde' izah edilecektir.



[709] Müslim, 746.

[710] Müslim, 747; Tirmîzî, 578; Ebû Dâvûd, 1299; Nesâî, 3/259; İbni Mâce, 1343.

[711] Buhârî, 2009; Müslim, 759.