- Gebenin hastanın ve cephede bulunan kişilerin mallarının durumu

Adsense kodları


Gebenin hastanın ve cephede bulunan kişilerin mallarının durumu

Smf Seo Versiyon , -- Seo entegre sistem.

rray
sidretül münteha
Thu 13 October 2011, 03:54 pm GMT +0200
4. Gebenin, Hastanın Ve Cephede Bulunan Kişilerin Mallarının Durumu

 

îmam Malik der: Gebe bir kadının vasiyeti ve malında ver­diği hükümleri ve bu kadın için caiz olan şeyler hakkında işittiği­min en güzeli şudur: Gebe kadın da hastaya benzer, hastalık kor­kutmayacak derecede hafifse böyle bir hasta malında istediğini yapar. Eğer hastalık korkulacak derecede şiddetli ise bu hasta, an­cak malının üçte birinde tasarruf hakkına sahiptir.

imam Malik der ki: Gebe kadın da böyledir. îlk gebeliği müjde ve sevinçten ibarettir. Hastalık ve korkulacak bir şey sayılmaz. Zi­ra Yüce Allah Kur'an-ı Kerim'inde şöyle buyurur: «Biz ona (hz. İbrahim'in hanımı Sâre) Ishakı müjdeledik. Ishak'dan sonra hafif bir rahatsızlık hissetti Yakub'u verdik»[10] «(Havva) hamile kaldı. Zaman geçip hamileliği ağırlasınca (karnında çocuk büyüyünce) Adem'le birlikte Rablerine şöyle dua ettiler: Ya Rabbi! Sen bize iyi bir çocuk verirsen, biz elbette şükredenlerden oluruz.»[11]

Hamile bir kadın ağirlaşınca yalnız malının üçte birinde hü­küm verebilir. Malının hepsinde tasarruf edebileceği süre, ilk altı ayın tamamıdır. Yüce Allah, Kitabı Kur'an-ı Kerim'de «Anneler çocuklarını tam iki sene emzirirler»[12]«Çocuğa gebe kal­makla, çocuğun anneden ayrılma süresi otuz aydır»[13] bu­yurmuştur. Hamile olduğu günden itibaren altı ay geçen bir ka­dın, yalnız malının üçte birinde söz sahibidir.

imam Malik, cephede harbeden bir adam hakkında der ki: Bu adam cepheden düşmana hücum edince malının yalnız üçte birin­de söz sahibi olur. Bu adam harbettiği müddetçe gebe kadın ve Ölüm korkusu olan hastaya benzer.



[10] Hud,71

[11] AVaf, 189

[12] Bakara, 233

[13] Ahkaf, 15.
 

sumeyye
Tue 11 November 2014, 01:38 am GMT +0200
s.a.. , dinimiz ne güzel her okudugumuzda bunu daha iyi kavriyoruz..Herkesin hakki düsünülmüs güzel bir sekilde uygulanmis...Hamile bir kadinin da haklari bunun içinde..Rabbim c.c razi olsun kardesim.