- Fizik

Adsense kodları


Fizik

Smf Seo Versiyon , -- Seo entegre sistem.

Array
saniyenur
Fri 8 June 2012, 04:26 pm GMT +0200
4- Fizik

"Fiziksel bilim (veya fizik) esas olarak, ha­yat olmayan şeylerdeki olayları.incelerken, doğa bilimleri genellikle organizma cisimle­rinin ve onların gelişmelerinin incelenmesi olarak anlaşılmıştır" (Encyclopedia Britannica, Cilt 11). îslâmî bilimlerde, böyle bir ayı­rım yoktu. Fizik çalışmaları, doğal felsefe prensiplerinin bir parçası olarak ihdas edil­di ve meşhur İslâm bilim adamlarınca, do­ğal felsefenin ışığı altında tartışıldı. İbni Si­na, bu konuyu geniş olarak Şifa'sında ve Fen adlı kitaplarında inceledi. El-Kindî, Nasır el-Tûsî, Ali Rıza, el-Birûnî, el-Bağdadî, Molla Sadra ve Sabzivari de bilimsel eserlerinde bu konuyu yazdılar. İslâm bilim adamları, ilâ­hiyatçıları, hatta ruhiyatçıları, doğal felsefe prensiplerine büyük ilgi duymuşlardır. Bu sonsuz ilgi, Kur'an'ın içinde, Allah'ın hari­ka dünyasının tasvirlerinin ortaya konmuş olmasındandı. Diğer şeyler arasında, "za­man, mekân, madde ve hareketin mahiyeti gibi sorulara daha fazla eğilindi. Bunun so­nucu olarak, fizik ve doğal felsefe prensip­lerine ilişkin olarak, birkaç değişik ekol ge­lişti. Bunların kimi, tabiat kuvvetleriyle de­neyler yapar, kimileri de doğal dünyanın saf bir sembolik (simgesel) bilgisini elde etmeye ve tabiatüstü gerçekler, ilâhî isimler ve sıfat­ların teosofisi (insanın maddî vasıtalarla veya fevkalâde bir ruhî halet içinde Allah veya me­leklerle görüşmesi imkânına inanan felsefe) gibi, hilkatin mülâhazasında insana yardım etmeye çalışırlar" (Islamic Science, s. 126-131).

İbni Sina, El-Ma'sumî, el-Nezzem ve el-Bakillanî, "günün temel fizik kavramlarına inerek, bu konuda en önemli ve temel soru­lara ışık tuttular ve bunları tartışıp çözümlediler. Yukarıda zikredilenlerden son ikisi, fizik sorularıyla daha yakından ilgilendiler ve yazılarında, atomİstik görüş açısına da­yanan bir tabiat felsefesine geniş yer verdiler?' (Islamic Science, s. 126-131).

Bununla beraber, t>u konudaki bütün araş­tırmaları teşvik eden kaynak, diğerlerinde ol­duğu gibi, Kur'an-ı Kerim'in incelenmesiy­di. Kur'an, astronomi bölümünde tartışıldı­ğı ve açıklandığı üzere, Allah'ın haşmet ve azametini değişik şekillerde insana anlatarak, fiziksel dünya tasvirleri, doğal felsefe pren­siplerinin tam olarak belirlenmesine önayak. olan ilk müslümanları fazlasıyla etkilemiş­tir. Yaratıcının güç ve haşmeti, daha önce izah edilmiştir, (2: 255). Yaratıcı olan Allan­ın vasıfları hakkında bazı bilgilerveren.fizi-kîvelfelsefî dünyayla ilgili engin önemi olan bir pasaj da şudur: "Allah, göklerin ve ye­rin aydınlatıcısıdır. Müminin kalbinde, nu­runun sıfatı: sanki bir hücre ki, içinde ışık var, ışık da cam bir mahfaza içinde; o cam mahfaza, sanki incimsi bir yıldız. Bu ışık, ne doğuda, ne batıda bulunan mübarek bir zey­tin ağacının yağından tutuşturulur. Bu öyle bir vardır ki, nerde ise ateş dokunmasa da aydınlık verecek. Bu aydınlık nur üstüne nur­dur. Allah dilediği kimseyi nuruna kavuştu­rur. Allah, insanlara böyle misaller verir. Al­lah her şeyi bilir:' (24: 35).

Bu pasaj, evrenin ve onun yaratıcısının bü­yüklüğü ve mahiyeti hakkında bir fikir ve­rir. Yine bu pasaj, Allah'ın fiziksel dünyası ve doğal felsefe alanlarında, kadın ve erkek tüm nesillere İlham kaynağı oldu; her nesil, bilgilere ilâveler yaptı ve bu bilimlerde yeni çığırlar açtı. Bu sözler en acemi bir bilim öğ­rencisine bile, mistik ve doğal felsefî mâna­larını bir tarafa bırakarak, ışık, lamba, cam, parlayan yıldız vs. gibi günlük fiziksel olay­lar hakkında bir takım bilgiler verir. Kur'an-ı 'Kerim'deki bu ve diğer benzer ayetler, insa­nın dikkatini, fiziksel dünyada vuku bulan ve gözlenen günlük bazı olay ve hallere çe­ker. Bu da, İslâm'da fizik dahil birçok bili­min incelenmesine yol açtı ve fiziğin değişik branşlarına büyük katkıda bulunan, ansik­lopedik bilgiye haiz pekçok bilim adamının yetişmesine neden oldu.