- Fitreye ölçü olacak mallar

Adsense kodları


Fitreye ölçü olacak mallar

Smf Seo Versiyon , -- Seo entegre sistem.

rray
sidretül münteha
Tue 15 February 2011, 02:50 pm GMT +0200
45. Fitreye Ölçü Olacak Mallar


Fitrenin hangi gıda maddesinden verilmesi gerektiği mevzuunda ihtilâf etmişlerdir. .

Kimisi «Fitre ancak buğday, hurma, arpa, kuru üzüm ve keş'ten başka bir maddeden çıkarılamaz. Fakat kişi bunlardan istediğini seçebilir» demiş­tir. Kimisi de «Fitre mükellefinin oturduğu yerde hangi gıda maddesi en çok tüketiliyorsa veyahut -eğer gücü buna yetmezse- kendisi en çok hangi mad­deyi tüketiyorsa onu vermesi gerekir» demiştir. Abdülvehhab'm İmam Mâlik'ten rivayet ettiği budur.

Bu ihtilâfın sebebi, Ebû Said el-Hudrî'nin «Peygamber (s.a.s) Efendimiz zamanında fitır sadakasını biz, her çeşit yiyecekten bir sa' verirdik (özellikle her zaman yediğimiz) hurmadan, arpadan; kuru üzümden de bir sa' verirdik» [8] mealindeki hadisin tefsirinde ihtilâf etmeleridir. Bu hadisten «Biz bunlardan istediğimizi verirdik» mânâsını anlayanlar birinci görüşü, «Bunlardan bulduğumuzu verirdik» mânâsını anlayanlar ise ikinci görüşü benimsemiştir.

Ulema bu maddelerden fitre verildiği zaman bir sa'dan aşağı vermeme­nin vücubunda müttefiktirler. Fakat buğdaydan verildiği zaman, ihtilâf et­mişlerdir, îmam Mâlik ile îmam Şafii, «Buğdaydan da bir sa'dan aşağı ola­maz» demişlerdir. îmam Ebû Hanife ile tabileri ise, «Fitrenin miktarı buğ­daydan yarım sa'dır» demişlerdir.

Bu ihtilâfın sebebi de bu husustaki hadisler arasında bulunan çeliş­medir. Zira -yukarıda geçtiği üzere- Ebû Said el-Hudrî'den «Peygamber (s.a.s) zamanında fitre sadakasını biz, her çeşit yiyecekten bir sa' verirdik (Özellikle her zaman yediğimiz hurmadan, arpadan, kuru üzümden ve keş­ten de bir sa' verirdik)» diye rivayet olunmuştur. Bunun zahirinden, Ebû Sa-id'in «Yiyecek»den buğdayı kasdettiği anlaşılmaktadır. Zührî'nin rivayetine göre ise, yine Ebû Said «Rasûlullah (s.a.s) fıtır sadakası hakkında: Buğday­dan iki kişi için, arpa ile hurmadan bir kişi için bir sa'dır diye buyurdu» de­miştir. Bu hadisi Ebû Dâvûd kaydetmektedir [9]. Rivayet olunduğuna göre

Îbnü'l-Müseyyeb de: «Fıtır sadakası Rasûîuliah (s.a.s) zamanında ya buğ­daydan yarım sa', ya arpadan veyahut hurmadan bir sa'dı» demiştir [10]. Bu hadisleri tercih edenler, «Fitre, buğday olarak verilirse yarım sa'dır» demiş­lerdir. Ebû Said'in hadisini.tercih eden ve buğdayı da arpaya kıyas edenler ise, «Buğday ile arpa arasında miktar bakımından fark yoktur» demişler­dir. [11]


[8] Buhârî,Zefc5f,24/4,no: 16.                                                   

[9] Ebû Dâvûd, Zekât, 3/20, no: 1620.                                   

[10] Ebû Dâvûd, MerâsîU s. 16.

[11] İbn Rüşd Kadı Ebu'l-Velid Muhammed b. Ahmed b. Muhammed b. Rüşd El-Hafîd, Bidayetü’l-Müctehid ve Nihayetü’l-Muktesid, Beyan Yayınları: 2/145-146.


ceren
Sat 21 December 2019, 07:27 pm GMT +0200
Esselamu aleyküm.fitresini hakkıyla ve vaktiyle veren Allah'ın rahmetine erişen kullardan olalım inşallah....

es-Sabur
Sun 22 December 2019, 05:18 am GMT +0200
Fitreye ölçü olacak mallar her çeşit yiyecek olabilir buğday hurma gibi

Sevgi.
Mon 23 December 2019, 02:55 am GMT +0200
Aleyküm selâm. Rabbim bizleri fitresini hakkıyla verenlerden eylesin inşaAllah
Bilgiler için Allah razı olsun kardeşim