- Firmalar helal gıda için sırada

Adsense kodları


Firmalar helal gıda için sırada

Smf Seo Versiyon , -- Seo entegre sistem.

Array
ehlidunya
Thu 1 September 2011, 01:10 pm GMT +0200
Firmalar helal gıda için sırada

  Türk gıda sektörü, büyüklüğü 1 trilyon doları aşan helal gıda pazarından pay almak için 'helal gıda sertifikası' almak istiyor. Bu konuda yetkili Türk Standardları Enstitüsü'ne (TSE) 1 ay gibi kısa sürede 20'nin üzerinde başvuru geldi. Daha çok et ve et ürünleri satan şirketlerin başvuruda bulunduğu şirketler arasında Aytaç'ın da olduğu öğrenildi.
İslam İşbirliği Teşkilatı (İİT) şemsiyesi altında yürütülen Helal Gıda Standardı oluşturma çalışmaları Türkiye'de meyvesini vermeye başladı. Sertifika vermede yetkili olan Türk Standardları Enstitüsü'ne (TSE) 1 ay gibi kısa sürede 20'nin üzerinde başvuru geldi. Alınan bilgiye göre gelen 20 talebin içinde daha çok et ve et ürünü satan şirketler var. Aytaç başta olmak üzere tavukçular da helal gıda barkodu için gün sayıyor. Şirketlerin taleplerini sıraya koyan TSE, müftü yardımcılarının da bulunduğu profesyonel ekiplerle imalathaneleri ziyaret etmeye başladı. TSE aynı zamanda, 1 Temmuz 2011 tarihinden itibaren Irak'a yapılacak olan kırmızı ve beyaz et ile benzer ürünlerin ihracatında helal gıda sertifikası aranacağı için ihracatçı firmalara Helal Gıda Belgesi konusunda davetiye gönderdi. Türkiye, helal gıda konusundaki hassasiyetin milyarlarca dolarlık bir dış ticaret hacmi potansiyeli barındırmasından hareketle Helal Gıda Standardı'nı hazırladı. 4 Temmuz 2011 Pazartesi günü başlayan uygulama, Helal Gıda Belgelendirmesi kapsamında piyasada oluşan yanlış anlamaları önlemeyi ve sahte belge düzenlenmesinin önüne geçmeyi amaçlıyor. Bunun için Diyanet İşleri Başkanlığı ile helal gıda Belgelendirmesi'ne başlayan TSE, et ve et ürünleri, süt ve süt ürünleri, bal, şekerleme, meşrubat, balık ve balık ürünlerine helal damgası vurmak için şirketlerin başta imalathane olmak üzere, üretim bantlarını, paketleme ve depolarını inceliyor. Her ilden müftü yardımcılarının da bulunduğu ekipler, özellikle büyükbaş-küçükbaş hayvanların, tavukların İslami usullere göre kesilip kesilmediğini kontrol ediyor. Müftü yardımcıları kasapların dini bilgilerini ölçerek, kesimler öncesinde okudukları duaları sorguluyor. Hayvanın İslam dinine göre kanın akıtılacağı boğaz bölgesi en ince ayrıntısına kadar kasaplara test ettiriliyor. Bütün bu aşamaları standartlara uygun yapan şirketlere helal gıda sertifikası veriliyor.

Dünya Helal Forumu tarafından yapılan araştırmaya göre küresel helal gıda piyasasının değeri önceki yıl sonu itibarıyla 632 milyar dolara ulaştı. Müslüman olmayan tüketicilerin eklenmesi halinde bu rakamın daha da yükselmesi bekleniyor. Helal endüstrisi uzmanları, tüm helal gıdalar ve gıda harici ürün ve hizmetlerden oluşan küresel helal piyasasının hacminin yıllık 1,2 trilyon dolar ile 2 trilyon dolar arasında değiştiği ifade ediliyor. Konuyla ilgili bir açıklama yapan İstanbul Ticaret Odası Başkanı Murat Yalçıntaş da yalnızca gıdada değil, kozmetik, tekstil, deri, turizm, lojistik, makine gibi birçok sektörde, insan sağlığına zarar vermeyen, sağlıklı hammaddelerle sağlıklı, hijyenik koşullarda üretimi şart koşan helal pazarında Türkiye'nin şansının çok yüksek olduğunu söylemişti.

zaman