- Fincan takımı değil kitaplar

Adsense kodları


Fincan takımı değil kitaplar

Smf Seo Versiyon , -- Seo entegre sistem.

rray
Sevdacık
Thu 16 September 2010, 07:10 am GMT +0200
                                              Fincan takımı değil, kitaplar              Bayanların süse meraklı olmaları, doğalarının gereği olsa gerek. Bu konuda bana en ilginç fotoğrafı üniversite yıllarımda bir arkadaşım göstermişti. Çeçenistan savaşan karı koca resmini bana uzatan arkadaşım, “Bu resimde dikkatini çeken bir şey var mı?” diye sordu. İkisi de asker kıyafetli karı kocanın ellerinde silahlarla çekindikleri bir resimdi. Çokta önemli bir ayrıntı dikkatimi çekmemişti. Arkadaşım asker kıyafetli elinde savaş silahı olan kadının kolundaki süsleri gösterdi. “Kadınlar süse o kadar düşkün ki, savaş meydanında bile kolundan süsünü eksik etmiyor!” dedi. O resimde ki “süs” ayrıntısı bana da ilginç gelmişti.

Bayanlar için “süs ve süslenmek” her zaman için önemli olmuştur. Biz erkekler  bu konuyu pek ciddiye almayız. Özellikle evin süslenmesi, göze hoş görünecek halde olması kadınlarla eşlerini hep karşı karşıya getirir. Erkekler bayanların süse olan merakını çokta yadırgamamalı. Özellikle o resmi gördükten sonra, bu konuda bayanları eleştirmenin doğru olmadığını düşünüyorum. İsraf etmedikten sonra, bir evin dizaynı ve süslenmesi konusu, o evin her işini yapan bayanlara bırakılmalı.

* * * * * * *

Türk toplumunda, misafir odası dizaynı nerdeyse standart hale geldi. Oturma takımı, kaliteli bir televizyon, televizyonun kenarlarında cam kapaklı dolaplar. Dolapların cam kapaklı olmasının en önemli nedeni, gösteriştir aslında. Dolaptaki fincan takımlarını komşuların, misafirlerin görmesi için oraya dizilir.

Aile bireylerinin sürekli vakit geçirdiği, misafirlerini ağırladığı mekanda, kütüphane genelde olmaz. Kitapsız, kütüphanesiz evlerde yetişen çocukların, ders çalışmayı sevmemesi de, normal bir sonuçtur aslında. Anne babasının elinde kitap görmeyen çocuk, öğrenmekten neden keyif alsın?

“Beşikten mezara kadar ilim tahsil edin!” diyen bir Peygamberin ümmetinin, ellerinin kitapsız, evlerinin kütüphanesiz kalmış olması, sorgulanmalı.

Eldeki kitapların önemi kadar, evdeki kütüphane de önemlidir. Anne babasının elinde kitap, evinin duvarlarında kütüphane gören çocuklar, kitabın, okumanın, öğrenmenin hayatın bir parçası olduğunu daha kolay öğrenirler.

Kütüphanenin varlığının bile çocuklar üzerinde ki etkisiyle ilgili bir araştırma sonucu geçti elime.

Yıllardır yapılan pek çok araştırmada, bir çocuğun eğitiminde en önemli belirleyicinin anne-babanın eğitim düzeyi olduğu söylendi. Geçtiğimiz günlerde Amerika’da yapılan bir araştırma, iyi bir eğitim almamış, hatta güç bela okuma-yazmayı bilen anne-babaların evlerinde 500 kitaplık bir kütüphaneye sahip olmalarının, en az yüksek eğitim almış anne-babalar kadar çocuğun eğitimine katkıda bulunduğu ortaya konulmuş.

Nevada Üniversitesi’nden Sosyolog Mariah Evans’ın yürüttüğü araştırmaya göre,  çocuğun “kitap olan” bir evde büyümesi çocuğun eğitimsel gelişimine çok önemli katkıda bulunuyor. Evans, özellikle az eğitim görmüş ama evlerinde bir kütüphanesi olan aileleri çalışmasına konu edinmiş. Evans’ın ortaya koyduğu 27 ülkeden derlenmiş  bulgulara göre 500 kitaplık bir kütüphane, çocuğun eğitiminde ortalama 3.2 yıl gibi bir fark yaratıyor(bu kadar yıl eğitim almış gibi bir etkide bulunuyor). Çin gibi bazı ülkelerde bu farkın 6.6 yıla kadar çıktığı belirtiliyor.

 Evans, evde bulunan kütüphanenin büyüklüğünün önemine vurgu yapmakla birlikte, sadece 20 kitap bulunan bir evin bile çocuğun eğitiminde azımsanmayacak bir katkı yaptığını ifade ediyor. Bunun daha sonra yapacağı ekonomik katkılarını da araştıran Evans, bir ön lisans mezunun bir lise mezunundan ortalama yılda 7, 213 dolar; bir lisans mezununun ise bir lise mezunundan ortalama yılda 21,185 dolar daha fazla kazandığını belirtiyor.

Bu ve benzeri araştırmalar, kitaba yapılan yatırımın, çocuğa eğitimsel katkı olarak döndüğünü ve bunun da yine çocuğa ileride ekonomik olarak geri döndüğünü ifade ediyor. 

Araştırma ilginç geldi bana. Evde kitapların varlığı bile çocukların eğitimi için faydalı. Bu tespite katılmamak mümkün değil. Ancak, ‘anne baba okusa da okumasa da çocuk üzerine aynı etkiyi yapıyor’ sonucuna katıldığımı söyleyemem.

Evde kitapların, kütüphanenin varlığının çocuklara faydası olduğunu bende kabul ederim. Ancak anne baba o kitapları hiç eline almıyorsa bu tavır sorgulanmalı. Kütüphanesinde ki kitapları okumuş bir anne babanın çocuğuyla, onları hiç okumamış, süs olarak kullanan bir anne babanın çocuğu arasında, mutlaka farklar vardır.

Kitaplar süs olarak kullanılırsa, çocuklarda kitapları süs olarak kullanmaya başlar. Anne babalar, hem ellerine hem evlerine kitap almalı. Evlerini süsleyen anneler, kitapların göze ve beyne hitap eden güzelliğini evlerinizden eksik etmeyin.

Sait ÇAMLICA

Eğitimci – Yazar

hafız_32
Sun 19 September 2010, 05:54 pm GMT +0200
Esselamu aleykum.evet çok doğru.çocuk kitap görmezse  kitabı nasıl sevecek okumayı nasıl sevecek.Rabbim bizlere bilinçli ana baba olmayı,hayırlı evlatlar yetiştirmeyi nasip etsin.Allah razı olsun

sidretül münteha
Sun 19 September 2010, 07:10 pm GMT +0200
Okudukça insan daha kültürlü oluyor bunun örnekleri çoktur, böylece kendisine; bilgisi çok olan insanlarla sohbet ortamı kurması onların düsüncelerine anlattıklarına katılma olanagı saglar en önemliside diksiyonu düzeltiyor.  Raflarda tozlanmasın kitaplar, onlar okunmak içindir..

Kaan8/B
Mon 27 April 2015, 08:42 pm GMT +0200
Bayanlar için “süs ve süslenmek” her zaman için önemli olmuştur. Biz erkekler  bu konuyu pek ciddiye almayız. Özellikle evin süslenmesi, göze hoş görünecek halde olması kadınlarla eşlerini hep karşı karşıya getirir

mevlüdekalınsaz
Tue 19 May 2015, 07:55 pm GMT +0200
Ve aleykumusselam ve rahmetullah;kitapları tanımak ve tanımamak elbette çocukların eğitimini etkiler.ancak sadece onu evin bir köşesinde raflarda görmek çok da tesirli olmaz.çocuk anne babasını kendine model aldığından,onların kitaplarla uğraşması ,çocuğu ve eğitimini  çok daha fazla etkiler.
Allah razı olsun paylaşımınız için.
Rabbbim bilinçli kılsın inşallah ebeveynleri.

ikranur 7d
Tue 19 May 2015, 08:46 pm GMT +0200
kitapları evin bir köşesine atıp okumamazlık yapmamalıyız. kitapları alıp okumalıyız yada başkalarına dağıtmalıyız.

yagmur_7-c
Tue 19 May 2015, 08:48 pm GMT +0200
Esselamu aleykum;
Kitaplar tabi ki de öenmli..Ailelerin de kitap okuması şart..Çocuklarının eğitimi için..Yüksek öğrenim görmese de iyi bir eğitim için kitabın büyük faydası var evde..

ceren
Tue 19 May 2015, 09:15 pm GMT +0200
Aleykümselam.Rabbim razı olsun paylaşımdan kardeşim.Aile kitap okumalı ki,kitap sevgisini çocuğa aşımalı ki,çocuklarda sevsin.

Hatice Akdağ 7/B
Tue 19 May 2015, 09:20 pm GMT +0200
Ve Aleyküm Selam:
Bu sözden anlatılınmak istenen fincandan birşey lere inanıp ordakilerine öğreek yerine kitaplardan doğru bilgilri öğrenmeliyiz
Bu bilgileri bizimle paylaştığınız için Allah razı olsun...

neslihan
Sat 27 June 2015, 04:02 pm GMT +0200
Kitaplar insanın en sadık dostlarıdır. Ev düzeninde kütüphane önemli bir etken diye düşünüyorum.  Kitaplarla barışık anne babanın çocukları da kitaplarla barışık olur. Allah razı olsun. Dua ile...