sidretül münteha
Sat 19 February 2011, 07:57 pm GMT +0200
1. Âfet Sayılan Olaylar:
îmam Mâlik'in mezhebinde -soğukluk, kuraklık, aşın yağış ve çürüme gibi- meyvalara ziyan veren bütün tabiî olayların afet olduğunda ihtilaf yoktur. Meyvalara ziyan veren susuzluğun afet olduğunda ise -yukarıda söylediğimiz gibi- bütün ulema müttefiktirler, tnsan eli ile meyvalara verilen ziyanı ise, Mâliki ulemasından kimisi afet saymış, kimisi saymamıştır. Afet sayanlar da iki gruba ayrılarak bir grub, «Askeri baskınlar gibi, zora dayanan olaylar afettir. Gizliden işlenen olaylar afet değildir», bir grub da «Ne şekilde olursa olsun, afettir» demiştir.
Yalnız tabiat olaylarını afet sayanlar, Peygamber Efendimiz'in, «Haydi bana söyle bakayım! Allah (mevsimsiz satılan bu) meyva (İle yararlanmamdan (bir afet ile alıcıyı) mahrum ederse...» hadisinin zahirine dayanmışlardır.
İnsan eli ile meyvalara verilen ziyanı da afet sayanlar ise, bu ziyanı da tabiî olayların sebeb olduğu ziyana kıyas etmişlerdir. Gizliden işlenen olayları istisna edenler de, «Çünkü hırsızlardan korunmak mümkündür» demişlerdir. [146]
[146] İbn Rüşd Kadı Ebu'l-Velid Muhammed b. Ahmed b. Muhammed b. Rüşd El-Hafîd, Bidayetü’l-Müctehid ve Nihayetü’l-Muktesid, Beyan Yayınları: 3/244.