- Felsefede Nefs

Adsense kodları


Felsefede Nefs

Smf Seo Versiyon , -- Seo entegre sistem.

Array
müzzemmil
Mon 19 September 2011, 09:39 pm GMT +0200
Felsefe'de Nefs

Tam anlamıyla tanınıp bilinmesi oldukça zor olan Nefs'in mâhiyeti, sıfatları, özellikleri ve ne olup-olmadığı konusunda Elmalılı Muhammed Hamdi Yazır'ın (V. 1942 M.) verdiği giriş mahiyetindeki bilgiler­den sonra, filozoflardan başlamak üzere Kelâm ve Tasavvuf âlimlerinin görüşlerine bir göz atmak yerinde olacaktır:
"Nefs, birşeyin kendisi denilen zât ve hakikatidir. Nitekim "O, bi-nefsihî kâim" denilir. "Bizatihi, yani kendi kendine duruyor" demektir, insanın nefsi de "ben" dediği zât ve, hakikati, "kendisi" dir ki; çeşitli halleri içinde vahdetle "bir" şuuru, duygusu vardır. Nefs'in gerçeği, bu iki özelliğin bir olma ve uyuşma noktasındadır.
Bununla birlikte uyku, dalgınlık, baygınlık, ölüm durumlarında ol­duğu gibi, birbirlerinden ayrılan bu özelliklerden her biri itibariyle dahi düşünülür de bazen yalnız hissetme, bazen soyut ayırdetme gücü ve id­rak ile irade başlangıç ve ilkesi olarak kendisiyle başkasını hissederek ayırdeden veya birleştiren ruha da Nefs denilir ki; hisseden Nefs veya şehvanî Nefs, idrak eden Nefs veya düşünüp söyleme özelliği olan Nefs denilmesi bundandır. Bu anlamda Nefs'e, dilimizde "can" adı verilir." [190]



[190] Elmalılı, Hak Dîni Kur’an Dili, c. IX, s. 201-202. Ahmet Ögke, Kur'an'da Nefs Kavramı, İnsan Yayınları: 47.