- Felç tedavisi ambulansta başlayacak

Adsense kodları


Felç tedavisi ambulansta başlayacak

Smf Seo Versiyon , -- Seo entegre sistem.

Array
hafiza aise
Wed 11 April 2012, 03:00 pm GMT +0200
Felç tedavisi ambulansta başlayacak

Almanya'da gerçekleştirilen bir araştırma özel felç ambulanslarının hastanın hayatını kurtaracak pıhtı çözücü ilaçlara normalden iki kat daha hızlı ulaşmasını sağlayabileceğini ortaya koydu.

Söz konusu ilaçlar, ancak felcin gerçekleşmesinden sonraki ilk 4.5 saatte verilirse işe yarıyor.

Ancak araştırmayı gerçekleştiren Lancet Neurology'den bilim adamları felç geçiren herkesin pıhtı çözücü ilaçlarla tedavi edilemeyeceğini ve özel bir felç ambulansı geliştirilmesi durumunda sağlık görevlilerinin bu kararı ambulansta vermeleri gerekeceğini belirtti.

Pıhtı çözücü ilaçlar (Thrombolytics), felç bir kan pıhtısı nedeniyle gerçekleşmişse kullanılabiliyor.

Felç vakalarının %80'i kan pıhtılarının damarları tıkaması sonucu gerçekleşiyor.

Felç iç kanama sonucu gerçekleşmişse, pıhtı çözücü ilaçlar tedavide kullanılmıyor.

Kan pıhtısı nedeniyle felç geçiren bir hasta pıhtı çözücü ilaçları ne kadar erken alırsa hayatta kalma şansı o kadar artıyor.

Ayrıca ilaçların erken alınması felcin kalıcı etki bırakmasını da engelleyebiliyor.

Beyin taraması

Almanya'da gerçekleştirilen ve 100 vakanın incelendiği son araştırmada, ambulanslarda beyin taraması yapmak için gerekli cihazların bulunması durumunda felç tedavisinin önemli oranda hız kazandığı ortaya çıktı.

Araştırmada, özel ambulanslarda tedavilerine başlanan felçli hastalara teşhiş konup pıhtı çözücü ilaç enjekte edilmesinin 35 dakika sürdüğü; tedavilerine hastanede başlanan hastalarda ise bu sürenin ortalama 76 dakika olduğu görüldü.

Araştırma sonucunda iki gruptaki hastaların hayatta kalma oranları arasında belirgin bir fark görülmedi.

Ancak araştırmacılar yapılan incelemelerin bu konuda bir sonuca varmak için çok kısıtlı olduğunun altını çizdi.

Bilimadamları erken tedavinin felçli hastalar üzerindeki etkilerinin tam olarak anlaşılabilmesi için daha geniş çaplı araştırmalar yapılmasının şart olduğunu düşünüyor.

Ayrıca felç tedavisi için özel olarak tasarlanmış ambulansların sadece şehirlerde değil, hastaneye ulaşımın daha uzun sürdüğü kırsal kesimde de test edilmesi gerekiyor.

İngiltere'de felç çok yaygın

İngiltere'de felç en çok can alan 3. ölüm nedeni.

Ciddi sakatlıkların ise 1 numaralı nedeni.

Her yıl İngiltere'de 110 bin kişi felç geçiriyor.

Bu kişilerin bakımı devlete 2.8 milyar sterline mal oluyor.

2008 yılında İngiltere felç tedavisini hızlandırmak için Ulusal Felç Stratejisini yayınladı.

Bu strateji doğrultusunda felç geçirdiğinden şüphelenilen tüm hastalara acilen beyin taramasına girmeleri tavsiye ediliyor.

Beyin taramaları sayesinde felcin tıkalı bir damar yüzünden mi yoksa damardaki bir yırtık yüzünden mi gerçekleştiği hızlı bir şekilde anlaşılabiliyor.

Felç geçirenlerin sadece küçük bir kısmı belirtiler görülmeye başladıktan kısa bir süre sonra beyin taramasından geçip ilaç kullanmaya başlıyor.

Fakat yapılan araştırmalar felç tedavisinin son yıllarda hız kazandığını gösteriyor.

Stroke Association'dan Nikki Hill ''Felç tedavisinde kaybedilen zaman kaybedilen beyin demektir. Yani hızlı tedavi çok ama çok önemlidir'' diyor.

Hill ''Felç geçirenleri ambulanslarda tedavi etmek dikkat çekici bir fikir. Ancak araştırma Almanya'nın büyük şehirlerinde gerçekleştirilmiş. Yöntemin kırsal bölgelerde de yararlı olup olmayacağının araştırılması gerekiyor'' diyerek sözlerine devam etti.