- Fatiha okuma

Adsense kodları


Fatiha okuma

Smf Seo Versiyon , -- Seo entegre sistem.

Array
sidretül münteha
Tue 14 June 2011, 02:58 pm GMT +0200
Fatiha Okuma ve Mihrin En Azı ile İlgili Hadislerin Karşılaştı­rılması:

Fatiha okuma: Hz. Peygamber, Buhârî, Müslim [988], Ebu Avane ve Beyhakî'nin [989] rivayetlerine göre:

"Namazda Fatiha okumayanın nama­zı olmaz" buyurmuş, Dârekutnî'nin sahih olduğunu belirttiği bir rivaye­te göre de:

"Kişinin içinde Fatiha okumadığı namaz tam olmaz" [990] de­miştir.

Resûlullah bir başka hadiste "Kişinin Fatiha okumadan kıldığı na­maz eksiktir "[991] buyurup bunu üç defa tekrarlarken diğer bir hadiste Allah'ın şöyle buyurduğunu haber vermiştir:

“Namazı benimle kulum ara­sında ikiye böldüm. Namazın yarısı bana, yarısı da kuluma aittir. Kuluma istediği vardır..." Müslim ve Ebu Avane'nin rivayetine göre bu hadiste zikredilen namazdan maksat Fatiha'dır [992].

Öte yandan Sehmî'ye göre Cabir hadisi de bu anlamı doğrular mahiyettedir [993].

Keza Peygamber Efendimiz, Buhârî'nin sahih bir senedle Cüz'ü'l-kırae halfe'l-imam adlı risalesinde rivayet ettiği bir hadiste "namazını er­kanına uygun olarak kılmayan bir zata onda Fatiha okumasını emret­miştir" [994].

Şalenefnin Ebu Saîd el-Hudrî'den rivayetinde ise Hz. Peygamber "Her rek'atta Fatiha okumayan kimsenin namazı olmaz" [995] buyur­muştur.                  '   .

Buhârî, Müslim ve diğer hadis kitaplarında sahih senedlerle rivayet edilmiş olan ve herhangi bir şüpheden uzak bulunan bu hadisler, Hanefîleri "... Artık Kur'an'dan kolayınıza geleni okuyun..." [996] âyetindeki âm lafzı tahsis etmeye ikna edememiştir. Zira aksi halde onlara göre bu, nassa ziyade olacaktır. Nassa ziyade ise, nesih olup haber-i vahid ile ya­pılması caiz değildir. Haneliler, bu tutumlarının sonucu olarak "Ebu Hanife'ye göre namazda okunması zorunlu cianın en azından bir âyet" olduğunu söylemiş [997] bu konudaki hadisleri namazda Fatiha okumanın farz olması değil, vacip olması seklinde yorumlamışlardır.

Mihrin en azı: Cabir b. Abdullah'ın bir rivayetine göre Resûlullah şöyle buyurmuştur:

"Kadınları ancak denkleri ile evlendirin. Onları an­cak velileri evlendirsin. On dirhemden aşağı mihir olmaz". Bu hadisin is­nadında hadisi metruk biri olan Mübeşşir b. Ubeyd vardır ki, Ahmed b. Hanbel onun hadislerinin uydurma ve yalan olduğunu söylemiştir. Ayrı­ca bu hadisin isnadında bulunan Haccac b. Ertat, kendisi zayıf olup aynı zamanda zayıf ravilerden tedlis yapan biridir. Nitekim Beyhakî de, bu ha­disi rivayet ettikten sonra "onun çok zayıf olduğunu" söylemiştir [998].

Dârekutnî'nin Dâvûd el-Evdî ve Şa'bî tarikiyle rivayet ettiğine gö­re Hz. Ali şöyle demiştir:

"On dirhemden az olanda el kesilmez. Mihir de on dirhemden az olmaz" [999]. İbn Hibban bu rivayetin isnadındaki Davud el-Evdî'nin zayıf ve ric'at görüşünü benimsemiş bir kimse olduğu­nu, ayrıca Şa'bî'nin de Ali'den hadis işitmediğini söylemiştir.

Aynı hadisi Darekutnî başka tariklerle rivayet etmiştir. Bunların bi­rinde zayıf biri olan Cüveybir, bir başkasında da Muhammed b. Mervan Ebu Ca'fer vardır. Zehebî bu zatın "durumu biraz meçhul" biri olduğu­nu söylemektedir [1000]. Kaldı ki bu hadis, Hz. Ali'nin sözü olup Resûlul­lah'a kadar ulaşmamaktadır.

Tek başına delil olarak kullanılmaya elverişli olmayan bu zayıf ha­disleri, Hanefîler, Kur'an ve meşhur sünnete muhalif olmalarına rağmen nasıl delil olarak kullanabilir ve onları mihrin miktarını tayin etmeyen "...beğendiğiniz kadınlarla evlenin..." [1001] nassına ziyade yapabilirler. On­ların Kur'an'ın nassına apaçık bir ziyade olan bu uygulamalarıyla, kendi ölçülerine göre, Kur'an'ı neshetmeleri gerekir.

Hanefi'lerin bu hususta delil olarak kullandıkları bu zayıf hadis, ay­rıca Buhârî ve Müslim'in Sehl b. Sa'd es-Saîdi den kendisini Resûlullah'a bağışlayan bir kadınla ilgili olarak rivayet ettikleri "Git, seni onunla Kur'an âyetleri karşılığında evlendirdim" [1002] mânasındaki sahih hadisle de çelişmektedir.

Hanefîlerin delil olarak kullanıp Kur'an'ın nassına ziyade yaptıkları bu hadis sıhhati, isnad sayısı ve müslümanların tarih boyunca amel etme­leri bakımından Fatiha okuma ile ilgili hadisle kıyaslanabilir mi? Aksine onu Buhârî, Müslim, sünen ve diğer hadis kitaplarında rivayet edilen ve Kur'an'ın mihir olabileceğine delalet eden, kendisini Resûlullah'a bağış­layan kadınla ilgili hadisle karşılaştırmak bile mümkün değildir. [1003]



[988] Muhammed Fuad Abdülbakî, el-Lil'lüü ve'l-tnercan. I, 80; bu hadisi ayrıca Ebû Üâvûd, Tirmizî ve Nesâî de rivayet etmişlerdir.

[989] Ebû Avane, Müsned, s. 1332; Beyhakî, es-Sünenü'l-kübrâ, II, 61.

[990] Dârekutnî, Sünen, I, 321-322.

[991] Müslim, Salat, 41; Ebû "Avâne, Müsned, ll, 127.

[992] Müslim, Salat, 41; Ebû Avâne. Müsned, ll, 127.

[993] Elbanî, Sıfatil salâti'n-nebî, s. 71.

[994] Elbant a.e., s. 71.

[995] Îbn Kudame. el-Muğnî, I, 485.

[996] el-Müzzemmil: 73/20.

[997] İbn Hümam, Şerhu Fethi'l-kadîr, I, 332.

[998] Zeylaî, Nasbu'r-râye, III, 196.

[999] Darekutnî, Sünen, III, 200.

[1000] Zeylaî, a.g.e., III, 196.

[1001] en-Nisa: 4/3.

[1002] Muhammed Fuad Abdülbakî, el-Lü'lilü ve'l-mercan, II, 94.

[1003] Misfir B. Gurmullah Ed-Dümeyni, Hadiste Metin Tenkidi Metodları, Kitabevi Yayınları, İstanbul 1997: 291-293.