- Fâsid müsâkâtın sonuçları

Adsense kodları


Fâsid müsâkâtın sonuçları

Smf Seo Versiyon , -- Seo entegre sistem.

Array
sidretül münteha
Sun 30 January 2011, 03:56 pm GMT +0200
119.  Fâsid Müsâkât'ın Sonuçları



Ulema müttefiktirler ki şeriatın caiz kıldığı şekilde yapılmayan Mü­sâkât akdi -eğer henüz işe başlanmamış ise- münfesihtir (geçersizdir) ve hiç­bir tarafa bir şey lazım gelmez. Fakat işe başlandıktan sonra ne lazım gelir di­ye ihtilaf etmişlerdir.

Kimisi «Fasit olan her Müsâkât'ta bakıcıya, gördüğü işin ecr-i misli la­zım gelir» demiştir, ki İmam Şafiî'nin sözünden de bu anlaşılır ve İmam Mâlik'ten gelen iki rivayetten biri de bu yoldadır [17].

Kimisi de, «Fasit olan her Müsâkât'ta bakıcıya, benzeri olan sahih Müsâkât'ın meyva hissesi lazım gelir» demiştir. Bu da İbn Mâcişûn'un İmam Mâlik'ten rivayet ettiği ve benimsediği görüştür.

İbnu'l-Kasım ise, «Fasit olan Müsâkât'ların bir kısmında benzeri olan sahih Müsâkât'ın meyva hissesi, bir kısmında ecr-i misil lazım gelir» demiş­tir. Fakat onun bu sözünü yorumlayanlar ihtilaf etmişlerdir.

Kimisi «Fasit olan her Müsâkât'ta İbnu'l-Kasım'ın görüşü -dört mes'ele-den başka- benzeri olan sahih Müsâkât'ın meyva hissesinin alıcıya düştüğü yolundadır.

İbnu'l-Kasım'a göre yalnız dört meselede bakıcıya ecr-i misil lazım ge­lir. Biri, hurmalarının bir kısmı veyahut tamamı yenilen bahçe üzerindeki fa­sit Müsâkât'tır. Biri, bakıcının bahçe sahibinin de çalışmasını şart koştuğu müsâkât'tır. Biri, Müsâkât ile birlikte aynı akidte satış da yapılan Müsâkât­'tır. Biri de, meyvanın bir yıl üçtebiri, bir yıl da yarısı üzerinde yapılan iki yıl­lık süreli Müsâkât'tır» demiştir.

Kimisi de «İbnu'l-Kasım'a göre bu hususta kaide şudur: Eğer Müsâ­kât'ın fasitliği içinde -birinin diğerinden para istemesi gibi- fasit bir kiralama veyahut -henüz olgunlaşmamış olan meyvanın satışı gibi fasit bir satış bu­lunduğu içinse, bakıcıya ecr-i misil düşer.

Çünkü eğer bu istek, bahçe sahibi tarafından ise, fasit bir kiralama, eğer bakıcı tarafından ise -henüz olmayan şeyin satışı kabilinden olduğu için- fa­sit bir satış olur.

Eğer Müsâkât'ın fasitliği -değişik bahçeler üzerinde yapılan Müsâkât'ta olduğu gibi- garar yüzünden ise, benzeri olan sahih Müsâkât'm meyva hisse­si düşer» demiştir. Fasit olan Müsâkât'ın hükmü hakkında bir dördüncü gö­rüş de vardır, ki o da şudur: Eğer şartı koşan, bakıcı ise, onun şart koştuğu hisseden çok ve eğer bahçe sahibi ise, onun şart koştuğu hisseden az olma­mak şartı ile, benzeri olan sahih Müsâkât'ın meyva hissesi düşer. Bizim maksadımız için bu kadar kâfidir. [18]


[17] Ebû Hanife, müsâkât şirketinin kendisini fasid sayar.

[18] İbn Rüşd Kadı Ebu'l-Velid Muhammed b. Ahmed b. Muhammed b. Rüşd El-Hafîd, Bidayetü’l-Müctehid ve Nihayetü’l-Muktesid, Beyan Yayınları: 3/363-364.