- Ezd Heyeti

Adsense kodları


Ezd Heyeti

Smf Seo Versiyon , -- Seo entegre sistem.

Array
sumeyye
Sun 20 December 2009, 10:42 pm GMT +0200
Ezd Heyeti


Bu heyetle ilgili haberleri "Marifetü´s-Sahabe" adlı kitabın da Ebu Nuaym aktarmaktadır. Anlattığına göre bu heyet mü´min olarak Resulullah(s.a.v) efendimizin yanına gelip ko nuştular. Görünüşleri, ağır başlılıkları ve konuşmaları peygam ber efendimizin hoşuna gitti. Onlara: "Siz nesiniz?" diye sordu. Qn\ax"Müminlerizn dediler. Peygamberimiz gülümsedi ve "Her sözün bir hakikati vardır. Sizin sözünüzün ve imanınızın haki kati nedir?" diye sorunca onlar şöyle cevap verdiler: "Onbeş haslettir. Beşi iman etmemizi, beşi de elçilerin vasıtasıyla bize bildirdiğin ve amel etmemizi istediğin şeylerdir. Geri kalan beş ise cahiliyet çağından şu ana kadar benimseyip adet edinegel-diğimiz şeylerdir."

Peygamberimiz; "inanmanızı, elçilerim vasıtasıyla size em rettiğim beş şey nedir?" diye sorunca onlar şöyle karşılık verdi ler: "

Peygamberimiz: "Amel etmenizi size emrettiğim beş şey ne lerdir?" diye sorunca onlar şöyle karşılık verdiler. "Sen Al lah´tan başka ilah olmadığını ve Muhammed de onun elçisidir dememizi, namaz kılmamızı, zekat vermemizi, Ramazan orucu nu tutmamızı, yoluna güç yetince Beytullah´ı hac etmemizi bize elçilerin vasıtasıyla emretmiştin"

Peygamberimiz: uCahiliyet çağında benimseyip huy ve adet edinmiş olduğunuz beş şey nelerdir?" diye sordu.

Onlar şöyle karşılık verdiler: uBolluk zamanlarında nimete, hakkını yerine getirmek suretiyle şükür; bela ve musibet za manlarında sabır ve tahammül etmek; uğranılan kazaya rıza; savaş meydanlarında düşmanla karşılaşınca sebat göstermek ve savaşa gerçekten girişip savaşın hakkını yerine getirmek, düşmanın üzülmesine sevinmeyi veya düşmanın sevinmesine üzülmeyi terketmektir."

Peygamberimiz: "ilim ve hikmet sahibi kimseler derin anla yışlılıkla az kalsın peygamber oluvereceklermiş!" buyurdu. Son ra da şöyle dedi: "Ben size beş haslet daha artırayım da, söyle miş olduğunuz hasletleriniz 20´yi bulup tamamlasın.

1- Siz, yemeyeceğiniz şeyleri toplayıp biriktirmeyiniz

2- Oturmayacağınız binayı yapmayınız.

3- Kendisinden yarın ayrılacağınız şeyler üzerinde üşüşüp birbirinizle uğraşmaya kalkışmayınız.

4- Amellerinize göre mükafatlandırılmak veya cezalandırıl mak üzere kendisine döndürüleceğiniz ve huzuruna çıkarılaca ğınız Allah´ın emirlerine aykırı davranmaktan sakınınız.

5- Siz, ahirete sunacağınız hayırlı ananeleri çoğaltıp masi-yetleri bırakmak ve içinde temelli kalacağınız cenneti elde et mek hususunda yarışmaya rağbet gösteriniz."

Bunlar, hikmet sahibi fertlerden oluşan bir heyetti. Pey gamber efendimizin tavsiyelerini alıp gereğince amel ettikten, îslami hükümleri emir ve yasakları alıp benimsedikten, güzel ahlakla bezedikten, güzel ahlakın pekiştirdiği güzel nitelikleri içlerine sindirdikten sonra peygamber efendimizin yanından ayrılıp memleketlerine gittiler.