- Ezberlemenin Faydaları

Adsense kodları


Ezberlemenin Faydaları

Smf Seo Versiyon , -- Seo entegre sistem.

rray
saniyenur
Sat 28 May 2011, 11:02 am GMT +0200
EZBERLEMENİN FAYDALARI

Çoğu zaman ezberleme;.anlama, mânâyı özümseme ve hakikatı-na ermekle gerçekleşir. Bu şekilde insan, lafızların unutulmamasma destek sağlamış olur. Daha sonraları da zaman zaman ezberledikle­rini tekrarlamak ve hatırlamak suretiyle, öyle bir an gelir ki, artık onları unutma diye bir endişesi kalmaz. Ayrıca ezberinde olan şey, her zaman ve mekânda kendisiyle birliktedir; ihtiyaç hâlinde, hiçbir meşakkat ve sıkıntıya mâruz kalmadan her durum ve şartta ona mü­racaat imkânı vardır.

Yazı ise böyle değildir. Çünkü o, genellikle mânâsı anlaşılma­dan yazılır. İleride, yazılanların kaybolması veya ihtiyaç anında ya­nında hazır bulunmaması ya da onları anlayıp izah edecek birinin bulunmaması ihtimali de mevcuttur. Ayrıca yazan insan, çoğu za­man yazdıklarını yeniden gözden geçirmek için bir sebep ve imkân bulamayabilir. Bundan başka, her zaman ve her yerde yazılı nüsha­ları bulundurmakta, sıkıntı ve meşakkat sözkonusudur.

Bütün bu nedenlerden dolayı gerçeğini anlamadan, yazı yoluyla ilim nakliyle uğraşanlar, (genelde) câhil kalırlar. Bu durumda onla­rın misâli, kitap yüklü merkeplere benzemektedir. Bu da ilmin zayi olup gitmesi ve cehaletin yayılması için en büyük sebeptir.

İbrahim en-Nehâî'nin: 'Yazmayın, gevşersiniz," sözü de söyle­diklerimizin doğruluğunu göstermektedir. Onun şu sözü de söyledik­lerimizi desteklemektedir: "İnsan, ilim talebi için azıcık gayret etti­ğinde Allah (c.c), ondan kendisine yetecek miktarı nasib eder. Bir kimse azıcık yazmaya yönelince de ilme karşı gevşer."

Evzâî'nin daha önce geçen: "Bir zamanlar bu ilim çok kıymetli ve değerli bir şeydi. Çünkü o zaman insanlar, birbirleriyle karşılaş­maları ve müzâkereleri esnasında biri diğerine ilim aktarırdı. Ne za­man ki ilim, kitaplara geçti; o vakit, hem nuru kayboldu, hem de ehli olmayanların eline düştü," sözü de konumuza ışık tutmaktadır.

Yunus b. Habib'in, bir adamın nazım hâlinde: "ilmi kağıda terketti, zayi eyledi, Ne kötüdür bu kişi âh bir hileydi," şeklinde söylediği sözü işitince:

"İlim ve hıfzın korunması konusunda ne kadar da titiz. Çünkü insanların ilmi, ruhundadır; malı ise bedeninde. Öyleyse ruhunu ko­ruduğun gibi ilmini de koru,-bedenini muhafaza ettiğin gibi de ma­lı " demesi de söylediklerimizi desteklemektedir.

Halil b. Ahmed de: "İlim, kitaplıkta değil, ancak göğüslerde­dir," demiştir.

Edib ve şâirler, bu konuda daha pek çok şey söylemişlerdir.

Hıfzın (ilim ve özellikle hadisleri ezberlemenin), yazıma karşı fazileti ve fayda yönünden daha ileri olmasıyla ilgili zikrettiklerimiz­den, Sahabe ve Tâbiîn'den pek çoklarının, hadislerin yazımına niçin hoş bakmadıklarının bir başka sebebi ortaya çıkmaktadır. Onlar, ya­zıma güvenerek gevşeneceğinden ve açıkladığımız gibi yazılanı anla­mama sebebiyle ilmin zayi olmasından ciddi şekilde endişelenip bu­nun için yazılmasına karşı çıkmışlardır.

 

Rüveyha
Sun 30 August 2015, 12:41 am GMT +0200
Esselamu aleykum ve rahmetullah
Ezberlemekte biraz beceri işi..İnşaAllah Kur-an,hadis ezberlerimizi artırırız..Rabbim İnşaAllah hafızlıkla şereflendirsin bizleri.

mevlüde06
Sun 30 August 2015, 10:36 am GMT +0200
Ve aleykumusselam ve rahmetullah.amin amin amin ecmain insallah abla...
Rabbim hıfzımizj kuvvetli kilsin,ilmi yaziya degil göğsune kaziyanlardan eylesin insallah.Allah razi olsun degelrli paylasiminiz icin.

ikranur 7d
Sun 30 August 2015, 12:38 pm GMT +0200
ve aleykumusselam ve rahmetullah. allahım bildiklerimizi unutturmasın. ve ezber olan şeyler asla unutulmuyor. ama yazı olunca aklımızda kalmıyor.allahım zıhınlerimizi acık eyle ve dunyalık degl ilimle olan herseyi bizlere duyur ezberimizde tutmamızı nasip et.

ceren
Sun 30 August 2015, 01:55 pm GMT +0200
Aleykümselam.Ezber yapmak beyin eğersizi yaptırır.Ve akılda kalmasını sağlar.Rabbim özellikle kur an,hadis ezberleyen ve beynini besleyen kullardan olalım inşallah...

yagmur_7-c
Tue 23 February 2016, 09:47 pm GMT +0200
Esselamu aleykum;
Ezberleyerek gerçekten faydalı insan beni zaten ezberleri alacak bir mekanizmaya sahip...Ama yazarak çalışmak ezberi elbetteki güçlendirecektir....Yazarak çalışmak da çok yanlış bir yere kadar..Rabbim ilimleri en hayırlı yoldan öğrenebeilenlerden etsin inşallah...

halim
Fri 26 August 2016, 10:22 pm GMT +0200
İlim ve hıfzın korunması konusunda ne kadar da titiz. Çünkü insanların ilmi, ruhundadır; malı ise bedeninde. Öyleyse ruhunu ko­ruduğun gibi ilmini de koru,-bedenini muhafaza ettiğin gibi de ma­lı " demesi de söylediklerimizi desteklemektedir.

Halil b. Ahmed de: "İlim, kitaplıkta değil, ancak göğüslerde­dir," demiştir.

Edib ve şâirler, bu konuda daha pek çok şey söylemişlerdir.

Ezberin bu kadar dinimiz için gerekli olduğunu bilmiyordum inşaallah bizlerde ilmimizi göğsünde tutanlardan oluruz.

Sevgi.
Sat 27 August 2016, 05:19 am GMT +0200
 Bismillah..
 Aleyna Ve Aleykümüsselăm.  Mevlam cümlemize zihin açıklığı versin ve ezberlerimizi kuvvetli eylesin inşaAllah.. Amiin

ceren
Sat 27 August 2016, 02:47 pm GMT +0200
Aleykümselam.Ezber yapan kişinin zihni her zaman açık olur ve unutkanlıktan uzak kalır.Rabbim ezber yapıp zihnini güçlendiren kullardan eylesin inşallah...

HALACAHAN
Sat 27 August 2016, 02:59 pm GMT +0200
Ezber yapmak Allahin kişiye verdiği bir nimettir..Ve beyin gelişmesine faydalarida fazlacadir..Hele ki kuranikerimi ezberlemek beyin gelişimi için çok güzel bir durumdur..Bu sbeple hafizlara çok ozeniyorum ..Farklı bir zeka kapasiteleri var..Rabbim bizlere de nasip etsin ..