- Ezanın Çift Lafızlarla Okunması

Adsense kodları


Ezanın Çift Lafızlarla Okunması

Smf Seo Versiyon , -- Seo entegre sistem.

rray
saniyenur
Thu 22 December 2011, 01:49 pm GMT +0200
2- Ezanın Çift, Kametin Tek Lafızlarla Okunması


282- Enes b. Mâlik (r.a)'tan rivayet edilmiştir:

“Bilal, ezanı çift ve kameti ise tek okuması emrolundu.” [438]

Açıklama: Kamet kelimesi sözlükte; namaz için seslenmek, kamet getirmek, ifa ve eda etmek de­mektir. Aslı “İkâmet” olup, türkçede “İ”siz kullanılır.

Terim olarak ise farz namazlardan önce, tek başına namaz kılacak olan kimsenin cema­atle kılınacak farz namazdan önce ise müezzinin okuduğu ezan benzeri sözlerdir.

Bu hadis, ezan kelimelerinin ikişer ikişer ve kamet kelimelerinin de birer birer okunaca­ğını söyleyen İmam ŞâfİÎ ile İmam Ahmed'in delilidir.

Hanefilere göre ise, ezanın başında bulunan tekbirler dört kere, bunun dışındaki cümle­ler ise ezanın sonundaki kelime-i tevhid hariç hepsi iki kere okunur. Tevhid ise bir kere oku­nur. Toplamı on beş cümledir. Kamet de ise ayrıca iki kere “Kad kameti's-salâtu” denilir. Hanefilerin bu konudaki delili; Tirmizî, Ezan 25; Ebu Dâvud, Salât 28, 499; İbn Mâce, Ezan 1; Dârimî, Salât 3; Ahmed b. Hanbel, 4/43'de geçen Abdullah b. Zeyd hadisidir.

Erkekler, yalnız başlarına yada cemaatle farz namaz kılacakları zaman kamet getirilir. Kaza namazında da bu böyledir. Ancak Vitir, Teravih, Bayram, Cenaze ve Nafile namazlarda kamet getirilmez.

Kamet cemaatın müstehab olan sünneiierindendir. Mahalle camiinde yapılan kamet ev­ler için geçerlidir. Evde namaz kılan kişi kamet getirmese de olur. Kamet getirirse daha iyidir.

Ezan ağır okunur. Fakat kamet hızlı yapılır. Kamet ayakta yapılır. Kamet getiren kişi kıb­leye döner. Kamette, ezanın sözleri aynen okunur. Sadece “Hayye ale'l-felâh”tan sonra iki ke­re “Kad kameti's-salâh” (=namaz başladı) denilir. Kamet, vakit namazlarında sünnettir. Ka­met, vaktin değil namazın sünneti olduğu için kaza namazı kılarken de kamet okumak sünnet kabul edilmiştir.

[438] Buharı, Ezan 1, 2, 3, Enbiya 50; Ebu Dâvud, Salât 29, 508; Tirmizî, Salat 141, 193; Nesâî, Ezan 2; İbn Mâce, Ezan 6, 730; Ahmed b. Hanbel, 3/103.

sumeyye
Sun 6 January 2013, 03:33 pm GMT +0200
s.a.. ; namaz kilarken bütünleyen özelliklerinden bir tanesini de tekrar okumuş olduk..Detayli ve güzel bilgiler..