- Ezan

Adsense kodları


Ezan

Smf Seo Versiyon , -- Seo entegre sistem.

rray
sumeyye
Sat 9 April 2011, 12:35 pm GMT +0200
EZAN


Ezan;  lügatte  mutlak  bildirmek  demektir.   Meselâ   bir âyet-i kerîmede Allah (cc) şöyle buyurmuştur:

“Allah ve Rasûlünden bir bildirmedir.” [23] Şer'i ıstolahda ise ezan; namaz vakitlerini, nakledilmiş olan belli kelimelerle ve hususi surette duyurup bildirmektir. Muhkem bir sünnettir. Şehirde namazı cemaatle, ama ezansız ve ikametsiz kılan bir topluluk hakkında Ebû Hanîfe; "Onlar sünnete muhalefet ettiler, günahkâr oldular." demiştir.

Ezanın vâcib olduğunu söyleyenler de vardır. Çünkü İmam Muhammed demiş ki; “Eğer bir belde halkı ezanı terk etme hususunda ittifak ederlerse, ben onlarla savaşırım.” Bir toplulukla savaşmak da, ancak onların bir vacibi terk etmeleriyle söz konusu olabilir. Bu iki kavli şöyle bağdaştırabiliriz: Terk edilmesinden dolayı günaha girme hususunda sünnet-i müekkede de vâcib gibidir. Ancak İslâmın özellik ve şiarlarından biri oluşu sebebiyle ezanı terk edenlerle savaşılır.

Ezanın sıfatı bellidir: Kelimeleri şunlardır; Allahü ekber (dört defa), eşhedü en-lâ ilahe illallah (iki defa), eşhedü enne Muhammeden rasûlullah (iki defa), hayya ale's-salâh (iki defa), hayya ale'l-felâh (iki defa), Allahü ekber (iki defa) ve lâ ilahe illallah (bir defa). Abdullah b. Zeyd b. Abdi Rabbih ezanın lâfızlarını böyle nakletmiştir. Onun rivayetine göre semadan inen ezan lâfızları bunlardır. Hz. Ömer ve ashabdan bir cemaat de bu hususda ona muvafakat etmişlerdir. Abdullah ezanı böyle naklederken, Rasûlullah (sas)  ona;

“Sen bunu Bilâl'e öğret. Çünkü onun sesi seninkinden daha gür ve güzeldir,” buyurdu. [24] Abdullah (ra) kelimeleri Bilâl (ra) e öğretmiş, o da ezanî bu kelimelerle okumaya başlamıştı.

Onda tesci’ yoktur: Çünkü semadan inen ve ezanın aslını teşkil eden kelimeleri rivayet eden cemaat terci' rivayet etmemişlerdir. Yine onlar demişler ki; “Sonra azıcık durdu, ardısıra Abdullah yine aynı kelimeleri söyledi. Bu defa söyledikleri arasında fazladan iki defa da, kad kameti's- salâh dedi.” İkamette terci' olmadığı hususunda icmâ vardır. Bir rivayete göre Hz. Peygamber (sas) Ebû Mahzûre (ra) ye ezanı telkin etmiş ve terci' etmesini emretmiş deniliyor ise de, bu; ezanı ona öğretmek içindir. Öğretme esnasında kelimelerin iyice ezberlenebilmesi için umumiyetle terci’ yapılır. İşte bu sebeple, ezanda terci', onu bir parçası zannedilmiştir.   Terci'; ezandaki şehadet cümlelerini evvelâ alçak sesle, sonra yüksek sesle okumaktır.

İkamet de onun gibidir. Fazla olarak iki defa 'kad kameti's-salâh' denilir: Bunu bildiren rivayeti naklettik. Ebû Mahzûre (ra) nin de şöyle dediği rivayet edilmiştir: “Rasûlullah (sas) bana ezanı onbeş kelime, kameti ise onyedi kelime olarak öğretti.” Hadîs imamları dediler ki; bu hususda gelen rivayetlerin en sahihi Ebû Mahzûre'ninkidir.

Beş vakit namaz ile cuma namazı için ezan ve ikamet sünnettir: Çünkü Hz. Peygamber (sas) bu namazlarda ezan ve ikameti devam ettirmiştir. Ayrıca bu namazların belli vakitleri vardır. Cemaatle eda edilirler. Bu sebeple de, kılınacakları zaman ilâna ihtiyaç vardır. Ama diğer namazlar böyle değildir.

İmam Muhammed dedi ki; bir kimse kendi evinde namazı ezansız ve kametsiz kılarsa, caizdir. Ama ezan ve kametle kılması daha güzeldir. Câizliğinin delili İbn. Ömer'den rivayet edilmiştir; rivayete göre İbn. Mes'ûd kendi evinde namazı ezansız ve ikametsiz kılar ve; “Çevremizde kamet edenlerin okudukları ezan bize de yeter” dermiş. Ama kendi evinde namaz kılan kişinin ezan ve kametle namaz kılması daha faziletlidir. Çünkü ezan ve kamet diğer zikirler gibi namazla alâkalı zikirlerdir.

Sabah ezanında müezzin 'hayya ale'l- felah' dedikden sonra iki defa da; 'es- salâtu hayrun mine'n- nevm' der: Zira rivayete göre Bilâl (ra) evinde uzanmış olan Rasûlullah (sas) a sabah namazı vaktinin girdiğini bildirmek için hane-i saadetlerinin kapısına geldiğinde iki defa 'es- salâtu hayrun mine'n- nevm' (yani, namaz uykudan daha hayırlıdır) demiş; bunun üzerine Hz. Peygamber (sas);

“Bu ne güzel şey! Sen bunu ezanına ekle” buyurmuştur. [25] Muhammed ümmeti de Rasûlullah (sas) in bu emri verişinden bu ana dek ezanda bu cümleyi hep okuyagelmişlerdir. Bu cümle sabah ezanından başka ezanda okunmaz. Çünkü Bilâl (ra) dediki; Rasûlullah (sas) bana şöyle buyurdu:

“Ey Bilâl! Sabah ezanında tesvîb yap, başka ezanlarda yapma.”  [26]

Çünkü fecir; uyku ve gaflet zamanıdır. Diğer vakitler böyle değildir. İmam Ebû Yûsuf dedi ki; “Ümera için böyle yapmanın bir sakıncası yoktur. Çünkü Hz. Ömer halife olunca namaz vakitlerini bildirecek bir vazifeli tayin etmişti.” Bir kavle göre kadı, müftü ve müslümanların idaresiyle meşgul olan her kes için namaz vaktinin girdiğini bildirmekte sakınca yoktur. Denildi ki; zamanımızda dinî işlerde ihmalkârlık zuhur ettiği için, her namaz vaktinde bu yapılmalıdır.

Tesvîb; namaz vaktinin girdiğini her belde halkının anlayacağı dilde ve şekilde, ezanla kamet arasında fazladan bildirmektir. [27]



[23] Tevbe: 9/3.

[24] Bu hadisi Ebu Davud, Tirmizi ve Müsned’inde Ahmed b. Hanbel rivayet etmiştir.

[25] Bunu Malik Sahih’inde, İbn. Huzeyme, Darekutni ile Beyhaki de sünenlerinde rivayet etmiştir.

[26] Bunu Tirmizi rivayet etmiştir.Tesvib; sabah ezanında ‘es-salatu hayrun mine’n nevm cümlesinin okunmasıdır.

[27] Abdullah b. Mahmûd b. Mevdûd el- Mavsılî, El-İhtiyar Li-Ta'lîlî'l-Muhtar, Ümit Yayınları: 1/82-85.


Zeynep7D
Mon 30 December 2013, 09:02 pm GMT +0200
İlk ezan 622 yılında okundu. Ezan'dan önce müslümanları namaza çağırmak için çeşitli yöntemler kullanılmaktaydı. Sabit bir yöntemde karar vermek üzere Muhammed'in de katıldığı istişare toplantılarında ortak bir karara varılmamış olup daha sonraları sahabeden bazı kimselerin (Abdullah bin Zeyd) gördükleri rüyalar sonuncunda mevcut ezan kullanılmaya başlanmıştır. Muhammed 'in emriyle ilk ezan Bilal-i Habeşi tarafından okunmuştur.
Ezan her müslümanın kılması gereken namazı bildirmek için okunur. Allah dinimiz İslam'dan bizi ayırmasın. Ezan'dan , Kuran'dan ayırma bizi Allah'ım ...

yagmur_7-c
Mon 30 December 2013, 09:07 pm GMT +0200
Eşhedü Enne Muhammeden Resulullah: Muhammed sallallahü aleyhi ve sellemin O’nun gönderdiği peygamber olduğuna, O’nun istediği ibadetlerin yolunu bildiricisi olduğuna ve Allahü tealaya, ancak O’nun bildirdiği, gösterdiği ibadetlerin yaraşır olduğuna şehadet eder, inanırım. İki kere söylenir. Ezandan bir anlatım...

ayse 6-d
Mon 30 December 2013, 09:58 pm GMT +0200
NAMAZIN FARZLARINDAN BİRİ DE VAKİTTİR. O NAMAZIN EZANI OKUNMADAN O NAMAZ KILINMAMALIDIR.

admin
Mon 30 December 2013, 09:58 pm GMT +0200
evladlar forumda büyük harflerle yazmayalım

cerendemir
Tue 31 December 2013, 02:38 am GMT +0200
Rabbim bizleri doğduğumuz da ezan sesi ile karşılayıp,öldüğümüzde de ezan sesi ile uğurluyor.Dinin temeli olan namazı da bizlere günde beş vakit hatırlatıp,davet ediyor İslama,imana.

gulbaharaktay
Tue 31 December 2013, 01:34 pm GMT +0200

İlk ezan 622 yılında okundu. Ezan'dan önce müslümanları namaza çağırmak için çeşitli yöntemler kullanılmaktaydı. Sabit bir yöntemde karar vermek üzere Muhammed'in de katıldığı istişare toplantılarında ortak bir karara varılmamış olup daha sonraları sahabeden bazı kimselerin (Abdullah bin Zeyd) gördükleri rüyalar sonuncunda mevcut ezan kullanılmaya başlanmıştır. Muhammed 'in emriyle ilk ezan Bilal-i Habeşi tarafından okunmuştur.
Ezan her müslümanın kılması gereken namazı bildirmek için okunur. ALLAH dinimiz İslam'dan bizi ayırmasın. Ezan'dan , Kuran'dan ayırma bizi ALLAH'ım ...AMİN...

OlcaY8D
Tue 31 December 2013, 01:44 pm GMT +0200
Allahım, Muhammed (sav)’e Cennet’te en yüksek ve faziletli dereceleri ver; Onun derecesini en yüksekler arasında, muhabbetini seçkinler ve zikrini mukarrabîn katında kıl.

OlcaY8D
Tue 31 December 2013, 01:44 pm GMT +0200
Allahım, Muhammed (sav)’e salât et. Onu katındaki şefaat makamına ulaştır, bizi de Kıyamet gününde Onun şefaatine mazhar olanlardan eyle.

rabiayldz
Fri 29 January 2016, 07:10 pm GMT +0200
Selamün aleyküm ; ilk 622 yılında okunmuştur.Ezan okunduğunda susmamız gerek.Ezan okunurken kötü bir şey yapmamalıyız.Yapanlarıda uyaralım inşAllah.(AMİN).

ikranur 7d
Fri 29 January 2016, 09:44 pm GMT +0200
selamun aleyküm.
ezan okunurken yaptığımız işi bırakmalıyız. Allah c.c. namazımızı kılmayı nasip etsin inş.
Allah c.c. razı olsun.

Kevšer
Sat 30 January 2016, 03:47 am GMT +0200
  Aleyna Ve Aleykümüsselăm. Ezan sesi ile güne başlamak ne güzel insana bir ayrı huzur veriyor. Ve bizleri Allah'ın huzuruna davet ediyor elhamdülilah. Mevlam ezanlarımızı dindirmesin hiç inşaAllah. Amin
 Paylaşım için Rabbim Razı olsun kardeşim..

selma 8-D
Sun 22 May 2016, 05:52 pm GMT +0200
rabbim bize ezansız ülke bırakmasın
Selamün aleyküm ; ilk 622 yılında okunmuştur.Ezan okunduğunda susmamız gerek.Ezan okunurken kötü bir şey yapmamalıyız.Yapanlarıda uyaralım inşAllah.(AMİN).

Hande 8 /D
Sun 22 May 2016, 06:04 pm GMT +0200
SELAMÜN ALEYKÜM...
Ezan bizleri namaza çağırmaktadır ve namaz vakti geldiğini hatırlatır.

Edanur 8/D
Sun 22 May 2016, 07:13 pm GMT +0200
Aleykümüsselam
Namaz bizlere Allahu Teala nın davetiyesidir.Bizleri günde 5 vakit ezan ile huzuruna davet eder.
Allah c.c razı olsun İnşaallah

selinay 7b
Sun 22 May 2016, 07:24 pm GMT +0200
Selamun Aleykum
Ezan okunduğunda bizlerin susmasi gerekir. Ve efendimiz (s.a.v) ezanfa isittiginiz yerleri tekrara etmemiz gerektiğini buyurmuştur.
Allah razı olsun

Busra 8-B
Sun 22 May 2016, 07:35 pm GMT +0200
Esselamun aleykum
"Bu ezanlar ki sahadetleri dinin temeli"
Rabbim insallah ezan sesini kiyamete kadar paidar eyler. Amin