- Eyüp Sultanı bir de rehberle gezin!

Adsense kodları


Eyüp Sultanı bir de rehberle gezin!

Smf Seo Versiyon , -- Seo entegre sistem.

Array
reyyan
Sat 23 April 2011, 12:30 am GMT +0200
Eyüp Sultanı bir de rehberle gezin!



İstanbul'un kalbi diyebiliriz Eyüp semti için. Eyüp Sultan Külliyesi ve çevresi, şehrin manevî havasının en iyi teneffüs edildiği yerlerin başında geliyor.


Camileri, türbeleri, mezarlığı, tarihî dokusunu muhafaza eden sokakları, Piyerloti Kahvesi ile Eyüp, her yıl milyonlarca ziyaretçi çekiyor. Peki Eyüp'ü nasıl gezmeli, nereden başlamalı? Bu semtte ne yenir, ne içilir? Bütün bu sorulara cevap veren bir kitap yayımlandı.

Uzun yıllardır rehberlik yapan Talha Uğurluel'in hazırladığı Eyüp Gezi Rehberi, semtin dünü ve bugünü hakkında okuru bilgilendiriyor. Kaynak Yayınları'ndan çıkan kitap, dokuz bölümden oluşuyor. Bir sur dışı semti: Eyüp, Eyüp Camii etrafı, Eyüp Kabristanı ve Piyerloti, Feshane, Zal Mahmutpaşa'dan Ayvansaray'a, Bahariye, Eyüp'ün meşhurları, Eyüp'te ne yapalım, Eyüp'te bulunanların defin kronolojisi, bölüm başlıkları. Çok güzel bir baskı ile okura sunulan kitap, haritalar ve fotoğraflarla desteklenmiş.

Eyüp, Osmanlı'nın "üç belde" dediği İstanbul'a dahil ama surların dışında bulunan üç önemli yerinden biri. (Diğerleri de Galata ve Üsküdar). Tarihî önemini biraz da kıyısında bulunduğu Haliç'ten alıyor. Manevî iklimini ise sahabilerden Eyüp Sultan Hazretleri'ne borçlu. Semte adını da veren Eyüp Sultan Hazretleri, Medineli bir sahabi. Peygamber Efendimiz'i yedi ay evinde misafir etmiş, Bedir Savaşı'na katılmış, Mekke'nin fethine iştirak etmiş, vahiy katipliği yapmış bir zat. Muaviye dönemindeki İstanbul kuşatmasında hasta oldu, 669 yılında 63 yaşındayken vefat etti ve bu topraklara defnedildi.

Fatih döneminde Eyüp Sultan Hazretleri'nin kabrinin keşfedilmesinin ardından İstanbul'un ilk selatin camisi buraya inşa edildi. Bugün Eyüp'ü gezmeye gelenlerin ilk durağı olan Eyüp Camii, avlusunda yer alan türbe ile beraber İstanbul'da en çok ziyaret edilen yerlerin başında geliyor. Kandil ve Ramazanlarda hem yurtiçinden hem de yurtdışından gelen insanlarla dolup taşıyor. Son yıllarda Eyüp'de sabah namazları da büyük ilgi görüyor. Eyüp Camii avlusu ve etrafındaki hazirelerde tarihî birçok şahsiyetin mezarı ve türbesi bulunuyor. Buralarda Osmanlı döneminin en güzel mezar taşlarını görmek mümkün.

Eyüp aynı zamanda seyyah Edmondo de Amicis'in de belirttiği gibi bir "mezar şehri". Eyüp Kabristanı, İstanbul'un eşsiz mezarlıklarından biri. Necip Fazıl, Fevzi Çakmak, Esat Coşan, Zübeyir Gündüzalp, Küçük Hüseyin Efendi, Ahmet Kabaklı gibi zatlar bu mezarlıkta medfun. Mezarlığın bitiminde yer alan Piyerloti Kahvesi de dünyanın en güzel manzaralarından birini sunmasıyla görülmesi gereken yerlerden biri.

Talha Uğurluel'in gezi rehberi, Eyüp'te bilinmeyen ya da az bilinen birçok mekâna, yapıya ve isme de dikkat çekiyor. Kitap, okuru Eyüp'ün dününden bugününe keyifli bir gezintiye çıkarıyor.

***

Kabri, keşifle bulundu


"İstanbul'un fethi sonrasında Fatih, hocasından Sahabe Efendimiz'in kabrinin kesin yerini bulmasını rica eder. Akşemseddin Hz. uzun zamandır sur dışındaki bir mevkiye nur indiğini görmektedir. Devlet erkânı ile oraya gidilir ve Akşemseddin Hz'nin gösterdiği yer kazılır. Üzerinde "Haza kabru Ebi Eyyub" yazılı bir taş çıkar. Yani "Burası Ebu Eyyub el-Ensari'nin kabridir" yazmaktadır.

***

GÖRMEDEN AYRILMA


Eyüp Sultan Külliyesi

Zal Mahmud Paşa Külliyesi

Feshane

Sokullu Mehmet Paşa Medresesi

Ebussuud Sıbyan Mektebi

Mihrişah Valide Sultan Külliyesi

Reşadiye Numune Mektebi

Hasan Hüsnü Paşa Kütüphanesi

Hüsrev Paşa Kütüphanesi

Piyer Loti Kahvesi

***

EYÜP'TE NE YAPALIM


Bir pazar günü sabah namazına gidip sabah duasına katılın.

Sabah namazı sonrası her geçen gün çoğalan kahvaltı salonlarında kahvaltı yapın.

Piyerloti'ye teleferikle çıkıp Haliç manzarasında çay için.

Piyerloti'den mezarlığın patika yolunu kullanarak camiye doğru yürüyün.

Kandil akşamları ve Ramazan geceleri muhakkak uğrayın.

Eyüp İskelesi önünde sandallarla adalar arasında dolaşın.

Eyüp İskelesi'nden kalkan Saltanat Kayıkları'na binin.

Eyüp Camii etrafını çeviren yola düşüp türbeler arasında bir tur atın.

Zalpaşa ya da Sokullu karşısındaki oyuncakçı dükkânından orijinal bir Eyüp Sultan oyuncağı alın.

Zaman