- Evliyaların hayatı televizyonda

Adsense kodları


Evliyaların hayatı televizyonda

Smf Seo Versiyon , -- Seo entegre sistem.

rray
ehlidunya
Wed 31 August 2011, 05:25 pm GMT +0200
Evliyaların hayatı televizyonda

 Yavuz Sultan Selim padişahlığı döneminde, siyasi sebeplerden dolayı Sadrazam Koca Mustafa Paşa'yı idam ettirir. Padişah, idam edilen sadrazam tarafından kiliseden camiye çevrilen Kocamustafapaşa Camii için "Gidin şu camiyi, tekkeyi, ne varsa yıkın, dümdüz edin. O adamın yaptığı hiçbir şey bize gerekmez." der.
Adamlar gittilerse de camiyi yıkmadan geri dönerler. Bunun üzerine Sultan 'Siz bu işi beceremediniz, gidip orayı bizzat ben yıkacağım' der. Sultan, kendisini kapıda karşılayan Şeyh Sümbül Efendi'yle göz göze gelince, nüfuzlu bakışlarından etkilenip bu kararından hemen vazgeçer.

İşte bunun gibi birçok olaya şahitlik etmiştir İstanbul'un tarihi camisi ve türbeleri. Ancak İstanbul'da şehrin manevi bekçileri gibi olan türbelerin önünden her gün geçip giderken, çokları, bu büyük şahsiyetlerin isimlerini dahi bilmez. İstanbul evliyalarının yeterince tanınmadığı kanaatine varan Mehtap TV, Can Alpgüvenç'le "Gönül Sultanları" isimli bir programa başladı.

Alpgüvenç, ilk olarak 5 Ağustos Cuma akşamı yayınlanacak olan programında, Üsküdar'ın manevi büyüklerinden Aziz Mahmud Hüdayi Hazretleri'ni anlatacak. Beşiktaş'ta türbesi olan Yahya Efendi Hazretleri, Ebussuud Efendi gibi birçok İslam âlimine, evliyaya, tasavvufla temas içinde olmuş din büyüklerinin de yer alacağı programda, bu büyük zatların hayat hikâyeleri, gösterdikleri kerametler, topluma verdikleri mesajlarla birlikte menkıbeler de anlatılacak. Şeyhlerin, âlimlerin gösterdiği rivayet edilen kerametleri hayaller gibi anlatmadıklarını, programın ayaklarını yere bastırdıklarını vurgulayan Alpgüvenç, "400-500 sene öncesinden günümüz insanına verilen çok güzel mesajlar var, onları hayali unsurlardan arındırıp vermeye çalışıyoruz." diyor. Kaynaklarda yer alan menkıbelerin hepsinin farklı farklı anlatılmış olduğunu kaydeden Alpgüvenç, doğru bilgiyi bulmanın hiç kolay olmadığını, eldeki bilgileri gerçek bir zemine oturtmak için çok çaba sarf ettiğini söylüyor.

Can Alpgüvenç, program için yaptığı hazırlıklarda İslam âlimlerinin iki önemli ortak özelliğini keşfettiğine değiniyor. Osmanlı döneminde yaşamış tasavvuf önderlerinin en önemli ortak özelliğinin, toplumun bütün tabakalarını kucaklamak olduğunu söyleyen Alpgüvenç, çevrelerinde avamdan havasa, yani halktan padişaha kadar çok geniş bir irşat halkası meydana getirmiş olduklarını belirtiyor. Program boyunca anlatılacak İslam âlimlerinin uzun yıllar müderrislik yaptığını aktaran yazar, aynı zamanda birçoğunun önemli hukukçular olduğunu ve kadılık yaptıklarını dile getiriyor.


mavi derinlik
Wed 31 August 2011, 07:11 pm GMT +0200
     İnşaallah hayırlara vesile olur.. Milletimizde kitap okumaktan çok daha fazla izlemeye meyil varken, bu yönde gerekli bilgilerin verilmesi etkili olabilir.. Allah Razı Olsun haber için..

sümeyra
Thu 1 September 2011, 05:03 pm GMT +0200


     İzlemek okumaktan daha kalıcı olur..Hayırlara vesile olsun,inşaallah..

saniyenur
Thu 1 September 2011, 10:39 pm GMT +0200
Hayırlı olur inş. Bilgilendirdiğiniz için teşekkür ediyoruz.

reyyan
Fri 2 September 2011, 12:38 am GMT +0200
5 Ağustosta başlamış olan bu program acaba ramazanlık mıydı yoksa devam mı ediyor? Bakmak gerek...Paylaşım için teşekkürler...

SevD@_GüLü
Fri 2 September 2011, 10:29 am GMT +0200
hayırlı olur inşAllah Allah razı olsun bizi bilgilendirdiğiniz için